Fen İşleri Dairesi Başkanı Ali Oktar, 16 ilçenin tamamında sürdürülen proje çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Belediyeciliğin her alanında dikkat çeken yatırımlar inşa ettiklerini söyleyen Oktar, Büyükşehir’in çalışmalarını ‘her yeni gün yeni bir proje’ olarak özetledi. Oktar ayrıca karla mücadele çalışmaları ve Büyükşehir Belediyesi’nin merakla beklenen yeni sezon asfalt çalışmalarındaki yol haritasını da açıkladı.

Daire başkanlığınızın görev tanımından başlayalım. Neler yapıyorsunuz?
Fen İşleri Daire Başkanlığı olarak dört şube müdürlüğümüz ile hizmet sunuyoruz. Belediyemizin üretimci ve yatırımcı daire başkanlığı diyebiliriz buraya. Yapı İşleri, Keşif ve Metraj, AYKOME ve Yol Bakım Onarım Şube müdürlüklerimiz var. Hepsinin görev alanları farklı farklı. Bu anlamda keşif metraj müdürlüğümüz, başkanımızın talimat ve önerileri doğrultusunda öngörülen çalışmaların proje çalışmalarını başlatır. Daha sonra yaklaşık maliyetler çıkartılır ve ihale süreci başlar. Yapı işleri müdürlüğümüz de, inşaat çalışmalarında, park ve bahçe projelerini yürüten birimdir. Buradaki ekibimiz keşif ve metrajdan gelen projeyi kontrol eder. Gerekli kontrollerin yapılmasının ardından projenin yer teslimi yüklenici firmaya yapılır. AYKOME Şube Müdürlüğümüz de Büyükşehir Belediyesi kanuna dayanılarak oluşturulan bir birimdir. Altyapı koordinasyon merkezi dediğimiz şehirde altyapı hizmeti veren kurum ve kuruluşları bir araya getiriyoruz. Bunun sekretaryasını da müdürlüğümüz üstleniyor. Burada belirli periyotlar ile toplantılar düzenliyoruz. Şehrin altyapısı ile ilgili birtakım kararlar alınıyor. Bir de yol bakım onarım şube müdürlüğümüz var.

Burada araya girmek istiyorum. Yol Bakım Onarım Şube Müdürlüğü biriminizin kamuoyundaki yüzü diyebilir miyiz?
İfade ettiğiniz gibi yol bakım onarım şube müdürlüğümüz belediyemizin çok önemli birimlerinden bir tanesidir. Kamuoyuna dönük yüzlerimizden en önemlisi olduğunu da söyleyebiliriz. Yolların bakım ve onarımları vatandaşlarımız tarafından da çok önemsenmektedir. Şehrimizin dört bir yanında çalışmalar yapıyoruz. Yollarımızın bakım onarımı bu birimimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Yine cadde yenileme konularında da bu birimimiz çalışıyor. Yani aslına bakıldığı zaman her zaman sahadalar ve bizim görünen yüzümüzler. Hamdolsun ekip olarak iyi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İnşallah aynı heyecanla şehrimize hizmet sunmaya devam edeceğiz.

Yapılacak olan bir projede süreç nasıl işliyor? Hayata geçirilecek projelerin işleyişlerinden bahseder misiniz?
Birimlerimiz farklı farklı görevler üstleniyor. Bir projede ki süreç Başkanımızın talimatıyla yapılması gereken proje üzerinde çalışmalar başlıyor. İlk olarak Keşif Metraj Şube Müdürlüğümüz bu proje ile ilgili imar bilgileri alındıktan sonra projenin kullanıcıları ile bir araya geliyor. Nasıl bir ihtiyaç olduğu çıkarılıyor. Programlar çıkarıldıktan sonra mimarlarımız çizim gerçekleştiriyorlar. Mimari açıdan çizilen proje üst makamlara sunuluyor. Bunların ardından uygulama aşamasına geçiliyor. Statik projeler hazırlanıyor. İç tesisat konusunda projeler yapılıyor. Proje tamamlandıktan sonra maliyet hesaplamaları yapılıyor. Daha sonra yasal prosedürler çerçevesinde ihalesi gerçekleştiriliyor. Projeye alan firmaya yer tesliminin yapılmasının ardından yapı belirlenen gün süresi sonunda kullanılacak birimlere teslim ediliyor.

Birazda projelerden bahsedelim. Şu an devam eden projeler neler?
Şehrimizin dört bir yanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akyazı Spor Tesisleri’nde çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. 101 Milyon TL’lik yatırımlarımızın içerisinde yer alan Afet Koordinasyon Merkezi, yeni itfaiye binası, katlı otopark projelerimizde de çalışmalar gerçekleştiriliyor. Daha önce de kamuoyuna açıkladığımız Geyve Sosyal Gelişim Merkezimiz hızla yükseliyor. Şehrimizin gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Bildiğiniz üzere kısa süre önce Ekrem Karaberberoğlu Altyapı Tesisleri’ni, Engelsiz Kafe’yi hizmete aldık. Yani özetle her yeni gün yeni bir proje hedefiyle yola devam ediyoruz. İnşallah devam eden projelerimizde de çalışmalarımızı ivedi bir şekilde tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına sunmak istiyoruz.

Bu sene kış sert geçiyor. Ne tarz önlemler aldınız ve bu süreç nasıl geçiyor?
Şehrimiz için yapılan yoğun kar uyarılarının ardından ekiplerimiz çalışmalarına derhal başlıyor. Tüm büyükşehir sınırlarında ekiplerimiz hazır bir şekilde bekliyorlar. Toplam 50 araç ve 120 personel ile 12 bölgede karla mücadele çalışmalarını yürütüyoruz. Bu anlamda araçlarımızın hepsi son teknoloji ekipmana sahip. Geçtiğimiz yıl ilçe belediyelerimiz ve diğer paydaşlarımızla eşgüdümlü olarak çalışmıştık Bu yılda aynı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yalnızca karla mücadele konusunda değil, olası buzlanmalara karşı da önlemler alıyoruz. İlçe belediyelerimiz ile ortaklaşa bir şekilde arterlerin ulaşım güvenliğini sağlıyoruz. Tuzlama çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ancak burada önemli bir konuyu da eklemek istiyorum; sürücülerimiz kış lastiği konusunda lütfen daha duyarlı olsunlar.

Geçtiğimiz günlerde de yoğun bir kar yağışı etkisini gösterdi…
Dediğiniz gibi kış biraz çetin geçiyor. İl sınırı olduktan sonrada yol ağımız 2 bin 200 kilometreye çıktı. Hamdolsun ekiplerimiz özverili çalışmaları ile vatandaşlarımızın sorun yaşamamasına sağladılar. Yollarımızı kapalı kalmayacak bir şekilde çalışmalar yürüttük. Yeni bir kar yağışı ile karşı karşıyayız. Gene tam kadro sahadayız. Belirlediğimiz bölgelerde ekiplerimiz hazır bir şekilde bekliyorlar. İnşallah yine hiçbir sorunla karşılaşmayacağız.

Asfalt sezonu geride kaldı. Şehir genelinde çalışmalar nasıl geçti?
Geçtiğimiz dönem şehrimizde ciddi bir asfaltlama çalışması gerçekleştirdik. Bu anlamda güçlü bir ekibe sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu durum gerçek anlamda bize önemli bir avantaj sağlıyor. Şantiyemizde asfalt üretmekte bize olumlu katkı sağlıyor. Ben asfalt konusunda bir kalite yakaladığımızı düşünüyorum. Yıllardır belli bir standarda eriştik. Geçtiğimiz dönemde 335 bin ton asfalt döktük. Bu ciddi bir rakamdır. Grup yollarında, ilçelerimize bağlı mahallerde önemli çalışmalar yaptık. Bildiğiniz gibi 7. Cadde yeni ismi ile Medeniyet Bulvarı’nın da ki çalışmalarımızı tamamladık. Bu anlamda geçtiğimiz asfalt sezonu bizim için verimli geçti. İnşallah yeni döneminde verimli geçeceğine inanıyorum.

Asfalt şantiyesinin kapasitesi artıyor. Yeni asfalt sezonunda hedefleriniz neler?
Eski olan asfalt plentimiz şehrin ihtiyaçlarına yeteri kadar cevap vermiyordu. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun şehirde asfaltsız yol bırakılmaması hedefine binaen biz bir tedbir alma gereği duyduk. Başkanımızın da talimatıyla asfalt plentimizi yeniliyoruz. Eski plentimiz ile üretimde yıllık ortalama 300 bini tonu yakalıyorduk. Yeni plentimiz ile bu rakam iki katına çıkacak. Böylelikle yeni asfalt döneminde şehrimizin asfalt ihtiyacına karşılık vereceğiz. Bu konuda vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Yeni dönemde yol konusunda inşallah hiçbir sorun yaşamayacağız.

Son olarak söylemek istedikleriniz?
Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut imkânlarımızı verimli ve kaliteli bir şekilde kullanarak şehrimize hizmet sunmanın gayreti içerisindeyiz. Buradaki en önemli etken Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun bizlere sağlamış oldukları imkânlar ve göstermiş oldukları hedeflerdir. Hamdolsun iyi bir ekibe sahibiz. Bunu da şehre yansıttığımızı düşünüyorum. Bu anlamda şehrimize hizmet etmekten mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.