Büyükşehir Akademi ‘Modern Edebiyat ve Bilgelik’ dersinde öğrencileri ile bir araya gelen Yazar Sadık Salsızuçanlar, şiir hayatına eserleri ile katkılarda bulunan şairlere dair bilgiler paylaştı.

Sakarya Büyükşehir Akademi ‘Modern Edebiyat ve Bilgelik’ dersine katılan Yazar Sadık Salsızuçanlar öğrencileri ile Modern Türk Edebiyatındaki bilgece söyleyişler, temalar ve içeriklere yönelik bazı ayrıntıları paylaştı. Sakarya Sanat Galerisi’nde gerçekleşen programda Yalsızuçanlar Nazım Hikmet Ran ve Aşık Hüdai ile ilgili de katılımcılara bilgiler verdi.

Serbest şiirin ilk uygulayıcısı
Nazım Hikmet’i ‘serbest şiirin ilk uygulayıcısı’ olarak tanımlayan Yazar Yalsızuçanlar, “Nazım Hikmet Ran dünya dillerine en fazla tercüme edilmiş; Türkiye‘de de en fazla bilinen, konuşulan, tartışılan ve üzerinden spekülasyonlar yapılan şahsiyettir. Nazım Hikmet 15 Ocak 1902 yılında Selanik’te doğuyor. 61 yaşında kalp krizinden vefat ediyor. Ömrünün 4’te birini hapishanede, 4’te 2’sini sürgünde-ağırlıklı olarak Sovyetlerde- geçiriyor. Kalan 4’te birini ise Türkiye’de geçiriyor. Nazım Hikmet‘e kadar serbest şiir yok. Nazım Hikmet’e serbest şiir tarzının ilk uygulayıcısı diyebiliriz. Ciddi ve sistematik bir şekilde ve çok sade bir Türkçe ile şiirlerini bizlere sunmuştur” diye konuştu.

İncelik ve deyiş güzelliği
Yalsızuçanlar, “Aşık Hüdai, Kahramanmaraş Göksun ilçesinde 1940 yılında doğmuştur. Pek çok ödüller kazanan usta bir halk şairiydi. ‘Kız niçin bakıp bakıp gülersin. Yanağında güller açılasıca. Gülüp gülüp ne aklımı çelersin. Güzeller sultanı seçilesice. Bilir misin bana ne iş eyledin. Aklımı fikrimi bir hoş eyledin İçkisiz mezesiz sarhoş eyledin. Elinden badeler içilesice’ dizelerinden de anlayabileceğimiz gibi şiirlerinde kendine özgü bir incelik ve deyiş güzelliği vardır. Şiirleri iç dünyasını yansıtır. Tasavvufa yönelen Aşık Hüdai 23 Kasım 2001’de Ankara’da hayata gözlerini yummuştur” ifadelerini kullandı.