Duyarlılığımız Geleceğimizdir

Elektronik atıkları çöp değil
Programda ilk sözü alan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan dolayı oldukça memnun olduklarını söyleyerek, “Sanayicilerimize yönelik bu tarz bilinçlendirme çalışmalarının içinde yer almaktan ve bunu yürütmekten son derece memnunuz. Belki bizler de, tehlikelerin yeni yeni farkına varıyoruz. Bu tarz malzemelerin çöp olmadığının, yeniden değerlendirilebildiklerinin bilincinde olmalı ve ona göre önlemlerimizi almalıyız. Sakarya Büyükşehir Belediyemize ve SATSO Çevre Komisyonumuza ve tüm katılımcılara düzenlenen bu çalışma için çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Daha yaşanabilir bir çevre için
Daha sonra bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Oktar ise, çevre konusunda hassas davrandıklarını anlattı. Ali Oktar, “Büyükşehir Belediyemiz, yine ilk ve örnek bir çalışmayla bu tarz atıkların öncelikle tüm kurumlardan ayrı toplanması, sonrasında da Büyükşehir Belediyemiz araçlarıyla bu tarz atıklar için belirlenen konteynıra taşınması ve son olarak da lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmesine yönelik çalışmalarını sürdürmekte olup, sınırlar dâhilindeki tüm kişi ve kurumların bu çalışmaya katılarak destek vermesini beklemektedir. Bu atıklar normal durumda ve özen gösterilerek kullanıldığında kullanıcı için riskli olmayıp, kontrolsüzce atıldıklarında çevre için tehlike oluşturabilirler. Dolayısıyla elektronik atıklar içindeki tehlikeli/toksik maddeler dolayısıyla uygunsuzca atıldıklarında veya yakıldıklarında insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedirler. Bugün sanayicilerimizle birlikte çalışmanın içinde olmaktan son derece mutluyuz. Önümüzdeki dönemde de bu tarz bilgilendirici faaliyetlerimiz devam edecektir” dedi. Ali Oktar, Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar 14.047 kilogram elektronik atığı hanelerden ve kurumlardan toplayarak geri kazanıma gönderdiğini sözlerine ekledi.

Atık biriktirenler ne yapmalı
e-atıkların oluşması durumunda daha yaşanabilir ve sürdürülebilir çevre ilkeleri doğrultusunda bu tarz atıkların evsel çöplerden ayrı toplanması gerekiyor. Ellerinde elektronik atığı olan kişiler Büyükşehir Belediyesi’nin 153 Çözüm Masası’nı veya 273 41 52 (10 Hat) aramaları durumunda ekipler verilen adrese giderek elektronik atıkları alacaklar ve toplanan tüm atıklar bu iş için ayrılmış konteynırda muhafaza edilecek, daha sonra da geri dönüşüm tesislerine gönderilecek. Avrupa ülkelerinde taşıma için ücret alınırken Büyükşehir Belediyesi vatandaşlardan bu projenin başlangıç aşamasında taşıma için hiçbir ücret talep etmeyecek, televizyon, cd, bilgisayar, elektrikli kablo ve dokümanları, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonu ve benzeri parçalar vatandaşların konutlarından alınacak.

Elektronik Atık Toplama Noktaları
1. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahçesi
2. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Teknik Birimler (Yorgalar)
3. Sakarya Kent Konseyi Binası Girişi
4. Adapazarı Belediyesi
5. Serdivan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü
6. Akyazı Belediyesi
7. Karaman, Camili ve Korucuk muhtarlıkları

sebvimeo--18914023-650-430-sebvimeo