Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Behçet Necatigil 100 Yaşında’ konulu panel AKM’de gerçekleştirildi. Programda Behçet Hoca’nın bağlı olduğu değerlere vurgu yapılırken; şairliği ile birlikte örnek bir kişiliğe de sahip olduğu ifade edildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Behçet Necatigil 100 Yaşında’ konulu panel ile devam etti. AKM’de Behçet Necatigil’in şiir anlayışı ve hayatının konuşulduğu programa Prof. Dr. Hasan Akay, Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve Şair Ercan Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Nicelerinin Hocası
Behçet Necatigil’in Nilüfer şiirinin dinletisi ile başlayan programın ilk konuşmasını yapan Şair Ercan Yılmaz, “Kimileri Necatigil der, kimileri Behçet Hoca. En az şairliği kadar hocalığı da harikulade olan birinden bahsediyoruz. Ben Necatigil’i Hilmi Yavuz Hocam sayesinde tanıdım. Hilmi Yavuz Hoca Kabataş Lisesi’nde Behçet Necatigil’in talebesi olmuş. Sadece Hilmi Yavuz değil, Hikmet Sami Türk, Demir Özlü, Hasan Pulur ve daha nice hocalar, akademisyenler, yazarlar Necatigil’in rahleyi tedrisinden geçtiler. Behçet Hocanın Nilüfer, Kar Kar, Yıldızlar, Solgun Bir Gün Dokununca,  İki Başına Yürümek gibi çok güzel şiirleri var” ifadelerini kullandı.

Duygusallaşmak Sanatçı İçin Yeterli Değil
Programın devamında konuşan Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, “Edebiyatının 30’lu 40’lı yıllara kadarki akımını düz yazıya doğru bir akım gibi görürsek; o yıllardan 80’e kadar olan dönemi de hikâye ile imge arasındaki gerilimi oluşturduğunu söyleyebiliriz. Necatigil, garip şiirinin uzağı görmesini engellediğini söyler. Garip şiiri duygunun biraz öne çıktığı şiirlerdir. Hikaye bize duygusallığı verirken, imge duyarlılığı verir. Bu ikisi arasında çok köklü bir ayrım var. Duygunun kendisi sanat değildir. Duygusallaşmak sanatçı olmak için yeterli değildir. Necatigil duygusallıktan bir şiir çıkmayacağını ilk fark edenlerdendir” diye konuştu.

Şair Olarak Rol Modeldir
Programın son konuşmasını yapan Prof. Dr. Hasan Akay, “Behçet Necatigil okura saygısı ve sevgisi olan nadir şairlerdendi. Çoğu insan görmeden Necatigil’i sevdi. Hocamız olmadığı halde hep hocamız olarak gördük. Behçet Necatigil, çok iyi bir şair olmasının yanında aynı zamanda çok iyi de bir insandı. Behçet Hoca şair olarak model gösterebileceğimiz kişiler arasında yer alır. Bizi biz yapan değerlerle bağlantısı vardı. Ben Behçet Necatigil’in mizacının eserlerini ortaya koyduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Programın sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, konuşmacılara plaket takdim etti.