Sosyal Gelişim Merkezi Mutfak Sınıfı öğrencileri ‘Çocuklar aç iken biz israf etmeyelim!’ temalı bir farkındalık çalışması başlattı. Buna göre bayat ekmekler çöpe atılmak yerine çeşitli tekniklerle yeniden tüketime sokuluyor. Yapılan çağrıda ise, her gün dünyada 5 yaşın altında 20 bin çocuğun açlıktan yaşamını yitirdiği, ekmek israfının önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi yeni bir farkındalık çalışmasına daha imza attı. SGM’de eğitim alan Mutfak Sınıfı öğrencilerinin ‘Çocuklar aç iken biz israf etmeyelim!’ temalı girişimleri neticesinde bayat ekmekler çöpe atılmak yerine çeşitli tekniklerle yeniden tüketime sokuluyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Murat Kıroğlu, her gün dünyada 5 yaşın altında 20 bin çocuğun açlıktan yaşamını yitirdiğini, bu yüzden ekmek israfının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

5 milyon ekmek çöpe gidiyor
Kıroğlu, “Ülkemizde sudan ekmeğe, kağıttan yakıta, enerjiden gıdaya birçok tüketim maddesi israf ediliyor. Türkiye yıllık ekmek tüketimiyle dünyada en çok ekmek tüketen ülke. Türkiye’de günde üretilen 210 milyon ekmeğin yaklaşık 5 milyonu çöpe gidiyor. Dünya yaklaşık 842 milyon insan kronik olarak yetersiz besleniyor. Her gün 5 yaşın altında 20 bin çocuk açlık yada yetersiz beslenme sonucu yaşamını yitiriyor. Bu yüzden Mutfak Sınıfı öğrencilerimizle yeni bir farkındalık çalışması başlattık. İsrafa geçit vermemek adına tüm Sakaryalılardan bu çağrımızı dikkate almalarını rica ediyoruz” diye konuştu.

35 havaalanı, bin okul, 500 yurt
Ekmek israfını önlemeye dönük çalışmalara da değinen Kıroğlu, “Sadece ekmek israfını önleyerek bir yılda 5 kişilik 208 bin aile bir yıl boyunca geçinebilir. 900 bin öğrenciye 10 ay süreyle 300’er lira burs verilebilir. 100 yataklı 160 hastane, 500 bin yolcu kapasiteli 35 havaalanı, 16 derslikli bin okul, 300 öğrenci kapasiteli 500 yurt yaptırılabilir. Bayatlayan ekmekler peksimet yapılabilir. Bayat ekmekten birçok tatlı yapılabilir. Bayat ekmeklerimizi birçok yemeğin harcında kullanabiliriz. Kalan ekmekler kızartılıp çorba veya sulu yemeklerle tüketilebilir. Ekmekler buzdolabında saklanıp bayatlamaları önlenebilir” ifadelerini kullandı.