Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler başladı. Ali Ural, “Sanatın içinde her zaman kurgu olmalıdır. Sanatçı dünyayı olduğu gibi görmez. Fotoğraflara nasıl yorum katılıyorsa; kömür işçilerini, maden işçilerini yazan bir kişinin madene inip, gözlem yapması gerekiyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de yeni dönem Tarihi Alicanlar Konağı’nda başladı. Yazar Ali Ural, akademinin ilk dersi olan Yazı ve Şiir Atölyesi’nde öğrencileriyle buluştu.

Sanatçı dünyayı ifade eder
Sanatın taklitle oluşmadığını dile getiren Ali Ural, “Tabiatı birebir taklit etmek sanat değildir. Sanatın içinde her zaman kurgu olmalıdır. Sanatçı dünyayı olduğu gibi görmez. Görseydi sanatçı olmazdı. Sanatçı dünyayı resmetmez, ifade eder. İfade etmek yorum barındırır. Gerçeğe ihtiyacımız var, rüyalar bile gerçeklerden beslenir. Yani özleri anadan doğma görmeyen birisinin rüya görmesi çok zor. Çünkü rüya, gördüklerimiz üzerinde bir işlemdir” dedi.

Gözlem gerekli
Konuşmasına devam eden Ural, “Gerçek hiçbir zaman birebir yansıtılamaz. Natüralistler bile bu konuda aciz kalmışlardır. Fotoğrafçıya ihtiyaç yok arkadaşlar varsa da Ara Güler gibi çekeceksin. O da fotoğrafa yorum katıyor. Gölge ve ışıkla o da bir resim çiziyor. O zaman onun resmi de sizin vesikalık fotoğrafınızı çeken fotoğrafçının resminden farklı oluyor. Kömür işçilerini, maden işçilerini, yazıyorsa o madene inecek. Masanın başında olmaz. Yani bir gözlem yapması gerekiyor” diye konuştu.