Büyükşehir Akademi ‘Edebiyat Söyleşileri’ dersinde öğrencilerle bir araya gelen İdris Ekinci, “İsmet Özel, çocukluğundan beri çevresine çok duyarlı bir insan olmuş, sınıfsal eşitsizliklere karşı tepkisini şiirleriyle anlatmıştır. Özel, yaşadığı ve hissettiği her durumu sahici kılmaya çalışan birisidir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Zeynep Arkan’ın moderatörlüğünde düzenlenen ve İdris Ekinci’nin ‘İsmet Özel şiiri’ üzerine konuştuğu ‘Edebiyat Söyleşileri’ dersi Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Dergiler bizim sığınağımızdı
Sözlerine Büyükşehir Akademi’nin nazik davetinden dolayı memnuniyetini dile getirerek başlayan İdris Ekinci, “İsmet Özel’in şiirleriyle üniversite yıllarında tanıştım. Oldukça ilginç bir tanışmaydı bu. O yıllarda dergiler ve edebiyat yayıncılığı çok etkiliydi. Birileri bir dergide yazdığı zaman çok konuşulur fazlasıyla ses getirirdi.  Dergiler bizim sığınağımızdı. Etkileyici gücü fazlaydı. Bizim benimsediğimiz büyük şairlerin bu dergilerde yazması bizler için büyük bir değerdi” diye konuştu.

Kişiliğimi kişiliğiyle yakın hissettim
İsmet Özel şiiriyle tanışma hikayesine değinen Ekinci, “İsmet Özel ile tanışmam bir şiirinin iki dizesini okuduktan sonra gelişti. Özel’in yazı dünyasını merak ettim. Gidip kitapçıdan ‘Erbain’ isimli kitabını satın aldım. Özel’in şiirlerini okumaya başlamıştım fakat Özel’in dünyasına düz yazılarını okumaya başladıktan sonra girdiğimi söyleyebilirim. Bende bir fark ediş yarattı. Kişiliğimi kişiliğiyle yakın hissettim.  O dakikadan sonra İsmet Özel’in tüm eserlerini nokta nokta takip etmeye çalıştım” ifadelerini kullandı.

Çevresine duyarlı bir isim
Açıklamalarına devam eden Ekinci, “Özel, çocukluğundan beri çevresine çok duyarlı bir insan. Sınıfsal eşitsizliklere karşı tepkisini şiirleriyle anlatmış bir şahsiyet. Özel, şiirlerini öyle ustaca kaleme alır ki onunla aynı fikirde olmayan insanlara bile şiiri vasat gelmez. On sekiz yaşında ilk şiiri Yorgun’u kaleme alan Özel, şiirin ilk dizesinde ‘Ölüler beni serinliğe yakıştıramaz’ der. Benim fikrime göre İsmet Özel, ailesinden ve bulunduğu ortamdan fazlasıyla etkilenen biridir” dedi.

Her durumu sahici kılmaya çalışan birisidir
“İsmet Özel der ki; ‘Şiir üzerine genelleme yapılmış her açıklama noksandır.’ Özel, üzerine konuşulacaksa her genel sözün gözden geçirilmesi gerekmektedir. İsmet Özel’in şiirlerinde çok sert ifadeler vardır ve kendisini sık sık tanımlar. Kendi hakkında yorumlar yapar ve bu yorumların önemli bir kısmı menfidir. Bu menfilik kendisini konumlandırma sancısından ileri gelir. Özel, yaşadığı ve hissettiği her durumu sahici kılmaya çalışan birisidir. Eve gittiğiniz vakit mutlaka bu anlatılanlar doğrultusunda İsmet Özel’in şiirlerini tekrar incelemenizi önenirim.”