20. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları başladı. Şiirin en çok şehirlerin şehri Sakarya’da mana kazandığını ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Şiir, yaşadığımız bu hayatı tarif etmenin en ince biçimidir. Dolayısıyla şair de gördüğünü aktaran en zarif sanatçıdır. İşin içine bir de şehirlerin şehri Sakarya girince şiir bambaşka bir hal alıyor. 20. organizasyonuna ulaşarak şehrin önemli bir geleneği, kültürel bir değeri olan Sapanca Şiir Akşamlarının sanat dolu geçmesini diliyorum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 20. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları başladı. AKM’de gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile eşi Filiz Yüce’nin yanı sıra Vali Yardımcısı Selda Dural, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, 25. ve 26. Dönem Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, Genel Sekreter Mustafa Ak, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, Sanatçı İsmail Türüt, şiirseverler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Şiir akşamları kültürel bir değer
Başkan Ekrem Yüce, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya şiirinden bir parça okuyarak başladığı konuşmasında, Sapanca Şiir Akşamlarının 20. organizasyonuna ulaşarak şehrin önemli bir geleneği, kültürel bir değeri olduğunu söyledi. Kırım’dan, Makedonya’dan, Azerbaycan’dan ve ülkenin farklı şehirlerinden katılan şairlerin şiir sunumlarıyla açılış programı sona erdi. Sanatçı İsmail Türüt, 20. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları’na konuk olarak katıldı. Türüt, “Bu nezih gecede sizlerle birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye nazik daveti dolayısıyla şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Zengin medeniyet birikimi
Yüce, “Sakarya’da 72 millet bir arada yaşıyoruz. Dünyanın farklı yerlerinden farklı renklerde ve dillerde pek çok insan Sakarya’da bir araya gelmiş. Sakarya’da buluşan bu farklı kültürler varlığını korumuş ve hala korumaktadır. Bu muazzam başarının tek bir şartı var o da saygı duymaktır. Geleneksel kodlarını devam ettiren kültürler diğer kültürleri asimile etmek ya da bozmak için uğraşmamıştır. Sadece birlikte yaşamayı öğrenmiş ve ortaya zengin bir medeniyet birikimi çıkmış. Bu sebeple ben Sakarya’ya şehirlerin şehri diyorum. Adeta dünyanın bir minyatürü gibiyiz. İnanıyorum ki bu kültürel zenginlik dünyanın geri kalanında da sağlanabilir.

Şiir hayatı tarif etmenin en ince biçimi
Kültürel zenginliğin izlerinin sanatta da kendisini gösterdiğini ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “İnce bir estetik anlayışı ortaya çıkıyor. Esasında ortaya bir şiir çıkıyor. Şiirle ilgili konuşma fırsatı bulduğum her fırsatta söylüyorum bunu. Şiir, yaşadığımız bu hayatı tarif etmenin en ince biçimidir. Dolayısıyla şair de gördüğünü aktaran en zarif sanatçıdır. İşin içine bir de şehirlerin şehri Sakarya girince şiir bambaşka bir hal alıyor. Benim için şiir en çok şehirlerin şehri Sakarya’da mana kazanıyor.”

Sakarya’da sokaklar şiir insanlar şair
Başkan Yüce, “Biz Sakarya’da 72 millet bir arada âşık olur, sevdalanır, dostluklar kurar, husumetler yaşar, güler, ağlarız. Sakarya’ya şiirle ya da bir şair gözüyle baktığınızda şiir kendiliğinden gelip bulur sizi. Sokaklar şiirdir, insanlar şair Sakarya’da. 7’den 70’e sürer gider şiirin hikâyesi bu şehirde. Ninniler, maniler manilerle başlar; aşk şiirleri, dava destanlarıyla gençleşir;  hasretler, vuslatlarla olgunlaşır; hoşgörü ve merhametle ebedileşir."

Bisiklet şehri Sakarya
Başkan Ekrem Yüce sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Sakarya’mız artık dünyada çok az şehrin ve bölgenin sahip olduğu Bisiklet Şehri unvanını aldı.  Türkiye’de bu unvana sahip ilk ve tek şehir Sakarya’mız oldu. İnşallah yarın yani 21 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek açılış seremonisiyle birlikte 31 Ekime kadar sürecek olan şehrimizde çok yoğun bir bisiklet sporu dönemi başlıyor. Bu organizasyonumuzda sizleri de aramızda görmek bizi çok mutlu edecektir. Bu vesileyle bu sene yirmincisini düzenlediğimiz Sapanca şiir Akşamlarının şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Şiir hayatın kendisidir
Şair ve sanatseverlerin önünde şiir konuşmanın yazmak kadar zor olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Vali Yardımcısı Selda Dural, “İnsanoğlu var olduğundan bu yana dünyayı tanıma ve anlamlandırma mücadelesi veriyor. Şiir aslında hayatın kendisidir. Zamandan ve mekândan vareste bir kavramdır. İnsanların, toplumların gelişmişliğinin bir göstergesi de sanata ve sanatçıya verdiği değerdir. Bu anlamda gelişmiş devlet olmanın, iyi bir idare olmanın bir kolu da sanatı ve sanatçıyı desteklemekten geçmektedir. Ayrıca gençlerimize sanatı sevdirmek noktasında bu tarz etkinliklerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçenleri kutluyorum, şair ve sanatçılarımızı tebrik ediyorum. Şiir ve sanat dolu bir akşam diliyorum.”