Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Pistil, 18 Eylül Pazartesi günü başlayan eğitim öğretim dönemi ile servis araçlarına yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Pistil, “Kilometrelere göre servis ücretlerini sınıflandırdık. Eğitim dönemi boyunca denetimlerimiz artarak devam edecek” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Pistil, 18 Eylül Pazartesi günü başlayan yeni eğitim öğretim dönemi ile yönetmelikler çerçevesinde servis araçlarına yönelik denetimlerin başladığını açıkladı. Öğrenci ve velilerin eğitim öğretim süresince sorun yaşamaması için çalışmaların sürdürüleceğini aktaran Pistil, toplu taşıma hatları, trafik güvenliği ve servis hizmetleri gibi başlıklarda hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Servis araçlarına sıkı denetim
Pistil, “Servis araçları konusu en önemli gündemimiz. Çocuklarımızın emniyeti ve güvenliği konusunda çok hassasız. Öğrenci servis araçlarında yönetmelikte öngörülen 12 yaş altı model, kamera, emniyet kemeri ve diğer kriterler dışında S plaka zorunluluğu da aranmaktadır. Araçta aen fazla koltuk sayısınca öğrenci olmalıdır. Ayrıca ilk ve orta öğretimde yardımcı personel zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda araç denetimleri Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen komisyonlarla yapılacaktır” dedi.

Ücret tarifeleri
2018-2019 eğitim döneminde geçerli olan fiyat tarifelerini de paylaşan Pistil, “0-3 km 130 TL, 3-5 km 140 TL, 5-7 km 150 TL, 7-9 km 160 TL, 9-11 km 170 TL, 11-13 km 180 TL, 13-15 km 190 TL, 15-17 km 200 TL, 17-19 km 210 TL, 19-21 km 220 TL’dir. Ayrıca 21 kilometreyi aşan her kilometre 2 TL olarak belirlendi. Ücretler okul sezonu üzerinden 9 ay olarak hesaplanmaktadır. Ailelerden belirlenen servis ücretlerinin üzerinde bir bedel alınması yasaktır. Tespit edilmesi halinde mevzuat çerçevesinde ceza uygulanacaktır” diye konuştu.

Güzergah izin belgesi
Pistil açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı: “Zaman zaman servis araçlarında ek ücretlerin alındığı yönünde şikayetler alıyoruz. Ekstra ücretler ayrı bir madde olarak sözleşmeye yazılarak veliler ile mutabakata varılması gerekmektedir. Servis taşımacılığı ile veli arasında imza altına alınan sözleşme ve UKOME tarafından belirlenen ücretlere uyum olmaması halinde güzergah izin belgesi düzenlenmeyecektir. Vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın mağduriyet yaşamaması için bu konuya dikkat etmesi önem arz etmektedir.”