Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Şefi Cevat Yurdakul, “Kent Orkestrası olarak amacımız Sakarya’yı hem şehir içerisinde hem yurt içinde hem de dünyada temsil etmek. Biz insanları hem yöresel müziklerimizden örneklerle hem de Batı müziğinden örneklerle buluşturuyoruz. Şehrimizin müzik hayatına katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Sakarya Kent Orkestrası’nın geçmişi ne kadar eskiye dayanıyor?
Kent Orkestrası, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı bir oluşum. Aslında şehrimizde bando anlamında müzik faaliyetlerini 1903 yılına kadar götürmek mümkün. Bandodan Kent Orkestrası’na geçiş ise 2010 yılında Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun teşvikleriyle oldu. 2010 yılında Zeki Başkanımız ‘Bundan böyle çok sesli müziği icra edeceksiniz ve orkestra görevini yapacaksınız’ dedi. Böylelikle orkestraya dönüştük. Kent Orkestrası’na dönüştürülmemizle birlikte hem Batı müziğinin hem Türk müziğinin çok sesli eserlerini seslendirmeye başladık. Ayrıca 90’lı yıllardan bu yana orkestramız sanat müziği içerikli olan Mehter Takımı görevini de icra ediyor. Ben de 2006 yılından bu yana ilk olarak Şehir Bandosu’nun daha sonra da Kent Orkestrası’nın şefliğini yapıyorum.

Orkestra, Bando Takımı’ndan dönüştürüldüğünü dile getirdiniz. Peki, orkestranın bandodan ayrılan tarafları neler?
Orkestra, çeşitli enstrüman sanatçılarından oluşan bir seslendirme topluluğudur. Bandodan en büyük farkı da orkestra, dinleti müziği icra eder. Biz burada çok sesli Türk ve Batı müziğini icra ediyoruz. Bandolar ise törenlerde marşlar çalar. Ayrıca orkestrada bandoda olmayan bateri, bas gitar ve klavye kullanabiliyoruz.

Sizin şef olarak orkestradaki göreviniz nedir?
Benim şef olarak orkestradaki görevim orkestradaki eşgüdümlülüğü sağlamak, ritim, nüans ve yoruma katkıda bulunarak müziğin icrasını, kalitesini arttırmaktır.

Kent Orkestrası kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? Orkestrada hangi enstrümanlar var?
Orkestramız benimle birlikte 18 kişiden oluşuyor. Orkestramızda müzik aletleri olarak alto saksafon, klarnet, trompet, soprano, saksafon, tenor, bariton, tenor saksafon, bariton saksafon, yaylı kontrbas, telli basgitar, bateri ve trombon var. Bir senfoni orkestrasının bizim kadar detaya inme şansı yoktur. Biz inebiliriz. Batının çeşitli klasiklerini, jazz müziği, film müzikleri, halk müzikleri, Türk sanat müziği gibi çok geniş bir repertuarımız var.

Ziya Taşken Konser Salonu açılmasının orkestraya ve şehre nasıl bir yararı oldu?
Başkanımız Zeki Toçoğlu, eskiden düğün salonu olan bu binayı Ziya Taşkent Konser Salonu olarak şehrimize kazandırdı. Biz de bu yeni salon ile birlikte çok sesli orkestraya dönüştürüldük. Bu salon, konser salonu olması nedeniyle Sakarya için bir ilktir. Daha önce şehrimizde konser verilmeye uygun bu şekilde akustik bir yapı mevcut değildi. Özellikle orkestranın geliştirilmesi açısından Ziya Taşkent Konser Salonu’nun çok büyük katkısı oldu. Ekibimiz büyüdü ve çalışma olanaklarımız arttı.

Repertuarınızda ne tür müzikler var? Bu repertuarları ne kadar sıklıkla yeniliyorsunuz?
Dinleyicilerimiz genelde Sakarya halkı. Konserlere çeşitli insan grupları geliyor. Bizim her kesimden vatandaşımıza hitap edebilmemiz gerekiyor. Halk müziği, sanat müziği, batı ve jazz müzikleri gibi çeşitli eserlere repertuarımızda yer veriyoruz. Bunların hepsini bir konserde halkımıza sunuyoruz. Bir konserde 14-15 parça çalabiliyoruz. Her konserde farklı parçalar seslendirmeye çalışıyoruz. Her konserden sonra repertuarda düzenleme yaparak farklı parçalara çalışıyoruz ve dinleyicilerin karşısına farklı bir repertuarla çıkıyoruz.

Sakarya’ya dair, yöresel parçalar da repertuarınızda mevcut mu?
Sakarya’ya ait çok sesli parça sayısı maalesef az. Şu anda birkaç tane halk türküsü üzerinde çalışıyoruz. Bunları çok sesli orkestraya çevirmeye, adapte etmeye uğraşıyoruz. Mesela Hendek türküsü olan “Elmayı Top Top Yaparlar” ve yerel türkülerimizden “Evlerine Varamadım Gazelden” gibi parçalarımıza çalışıyoruz.

Peki, Kent Orkestrası’nın konserlere hazırlanış sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?
İlk olarak her gün sabah etüdü yaparız. Ardından herkes bireysel çalışma yapar. Her birimiz parçaya ferdi olarak çalışır. Daha sonra ise orkestra toplanır ve çalıştığımız parçaların hep beraber üzerinden geçeriz. Eksiklerimizi tespit eder ve bunları düzeltmeye çalışırız. Bizim her gün Ziya Taşkent Salonu’nda çalışmalarımız oluyor. Aynı zamanda şunu da hatırlatmak istiyorum; biz çalışmalarımızı halkımıza açık yapıyoruz.

Kent Orkestrası bu zamana kadar farklı şehir veya ülkelerde konser verdin mi?
Biz genel itibariyle müstakil konserler veriyoruz. Dinleyicilerimiz genelde Sakarya halkı. Ancak şehir dışında ve yurt dışında konserler de verdik. Halk konserleri veriyoruz.  Farklı üniversitelerden de konser davetleri alıyoruz. Valiliklerin de davet talepleri olabiliyor. Yurt dışında da davet edildiğimiz oldu. Macaristan ve Güney Afrika’da Mehter Takımı olarak konser verdik. Almanya’da orkestra olarak bir konser gerçekleştirdik.

Orkestra’nın Sakarya’da nasıl misyonu var?
Kent Orkestrası, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın inisiyatifiyle görevinizi icra ediyor. Kent Orkestrası olarak amacımız Sakarya’yı hem şehir içerisinde hem yurt içinde hem de dünyada temsil etmektir. Biz insanları hem yöresel müziklerimizden örneklerle hem de Batı müziğinden örneklerle buluşturuyoruz. Özellikle şehrimizin müzik hayatına katkı sağlamaya ve hemşerilerimizi müzikle buluşturmaya devam ediyoruz. Çeşitli okul gezileri halinde öğrenciler bizim çalışmalarımızı ziyarete geliyorlar. Onlara orkestramızı, yaptığımız işi anlatıyoruz. Böylelikle çocuklara ve gençlere de müziği sevdirmeye çalışıyoruz.