Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi’ panelinde konuşan Prof. Dr. Alper, “Farabi, insanın varoluş sebebi ve amacı arasındaki ilişkiye önemli yaklaşımlar getiren bir düşünürdür” ifadelerini kullanırken; Prof. Dr. Arkan, “Farabi, kendi yaşadığı dönemde var olan tüm bilimlerin birbirleriyle ilişkisinin özümsemiş bir filozoftur” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Bir Medeniyet Düşünürü: Farabi’ konulu panel ile devam etti. Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilli Fevzi Kılıç’ın yanı sıra, Büyükşehir bürokratları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Moderatörlüğünü SAÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Aydın’ın üstlendiği programda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Mahir Alper, SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Arkan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Korkut, Farabi’nin ahlak ve siyaseti ile erdemli şehir kavramını katılımcılar ile paylaştı.

Yönetici nasıl olmalı?
Programda ilk sözü alan Prof. Dr. Ömer Mahir Alper, ”Farabi, insan projesini merkeze alan bir filozoftur. O, insanın varoluş sebebi ve amacı arasındaki ilişkiye önemli yaklaşımlar getiren bir düşünürdür. İnsanın ebedi mutluluğu kazanması, Farabi’nin projesinin nihai amacıdır. O’nun medeniyet projesi erdem üzerine kuruludur. Farabi, bir yönetim felsefesi kurar. ‘Nasıl bir toplum?’, ‘Nasıl bir şehir?’, ‘Nasıl bir devlet?’ soruları Farabi’nin yönetim felsefesinin temel sorularıdır. Farabi’ye göre en önemli soru ‘Nasıl bir yönetici?’ sorusudur. Çünkü yöneticinin taşıdığı özellikler, nasıl bir toplum, nasıl şehir ve nasıl bir devlet sorularına cevap verecektir” ifadeleri kullandı.

Küresel ve çoğulcu dünya
Programın devamında ‘Farabi Gözüyle Ahlak ve Siyaset’ konulu konuşmasını yapan Prof. Dr. Atilla Arkan, “Farabi, soyut ve kısa cümlelerle yazar. Kendi yaşadığı dönemde var olan tüm bilimlerin birbirleriyle ilişkisinin özümsemiş bir filozoftur. O’nun böylesine bir tarafı vardır. Peki, biz Farabi’yi nasıl anlamalıyız? O, tarım toplumunda yaşamıştır. Evreni büyük bir insan olarak algılamıştır. Bugün sanayi sonrası toplumlarda yaşayan insanlar olarak evreni bu şekilde algılamamız mümkün mü? Artık küresel ve çoğulcu bir dünyada yaşıyoruz. Herkes siyasetini erdem üzerine kuruyor” diye konuştu.

Mutluluğa ulaşmak için kurulan şehir
Programın son konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Şenol Korkut ise, “Farabi ve erdemli şehir, bir ütopya değildir. Farabi erdemli şehirleri, erdemli filozofların yöneteceğini söyler. Farabi’ye göre cahil şehirlerin insanları, teorik erdem kuramaz. O cahil şehirler için ‘Eğer doğada güçlü güçsüzü eziyorsa; cahil şehirlerde de güçlü güçsüzü ezecektir’ der. Farabi’de siyaset ilminin ilk hedefi gerçek mutluluğa ulaşmaktır. Mutluluk erdemli şehrin belirleyici özelliği ve özüdür. Mutluluğa ulaşmak için kurulan her şehir erdemli şehirdir” ifadeleri kullandı. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilli Fevzi Kılıç, konuşmacılara teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti.