Müslümanların Başarısının Sırrı Nedir?

Doğu hakkındaki kanaatler
Konuşmasına Oryantalizmin tanımını yaparak başlayan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Bulut, “Oryantalizmi sadece Doğu Dünyası, İslam Dünyası ile ilgili kötülükleri barındıran bir yapı olarak değerlendirmek büyük bir hata olur. Oryantalizm, birbirinden farklı çıkarlar peşinde koşan iki dünyanın, şiddetli mücadelelerinin bulunduğu bir alandır. Edward Said’in tanımına göre Oryantalizm, Doğu ile uğraşan toplu bir kurumdur. Doğu hakkındaki kanaatleri onayından geçirir. Doğu’yu tasvir eder, iskan eder ve yönetir. Kısacası Oryantalizm, Doğu’ya hakim olmak, onu yeniden kurmak ve onun yeniden amiri olmak için Batı’nın bulduğu bir yoldur” şeklinde konuştu.

Doğu-Batı mücadelesi
Programa katılan vatandaşların sorularını da yanıtlayan Bulut, Oryantalizmin düşünme ve değerlendirme biçimleri hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “Oryantalizmin düşünme ve değerlendirme biçimi, Asya ile Avrupa’nın oluşumundan itibaren varlığını sürdürmüştür. Bu düşünce sitemi, Doğu ve Batı mücadelelerini, ayrıştırmalarını, Eski Yunan’a kadar götüren değerlendirmeler yapmaktadır” diye konuştu.

 

İslam medeniyetlerinin geleceği
Oryantalizmin tarihine bakıldığında dil çalışmalarının önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Bulut, “Oryantalizm, büyük ölçüde dil çalışmaları olarak başladı ve daha sonra yaygınlaştı. Bu çalışmaların da iki önemli boyutunun olduğunu ifade etmek gerekir. Bu sebeplerin ilki dini kaygılardır. Hıristiyan dünyanın kendi kutsal metinlerinin tam bir yorumunu yapabilmek için başlatılan çalışmalar, daha sonra İslam üzerinde incelemelere kadar uzanıyor. Zaman içerisinde İslam medeniyetlerinin çok büyük başarılar elde etmesi, Batı dünyasını, “Müslümanların başarılarının sebebi nedir?” sorusunun cevabını aramaya yönlendirmiştir. Bu dönem içerisinde Kur’an-ı Kerim’in tercümeleri yapılamaya çalışılıyor. Bu noktada dil konusu önemli bir ihtiyaç haline geliyor” diye konuştu. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Yücel Bulut’a konuşmasından dolayı teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti.