Sakarya Üniversitesi ile STM işbirliğinde geliştirilen ‘Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi’ açılış törenine katılan Başkan Ekrem Yüce, “Ülkemizin siber güvenlik altyapısı, savunma ihtiyaçları, yenilikçi teknolojilere milli çözümler geliştirecek olan bu merkezin kurulmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım” dedi. Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, merkezin yerli ve milli üretime dönük girişimleri de arttıracağını ifade etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Üniversitesi ile Savunma Teknolojileri Mühendislik tarafından oluşturulan ‘Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi’ açılış törenine katıldı. SAÜ Bilişim Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilen açılış töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, STK temsilcileri, öğretim üyeleri, mühendisler ve basın mensupları yer aldı.

Siber saldırılara karşı kritik güvenlik
Projeni uygulayıcısı SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özçelik, “Ülkeler artık siber güvenliği hava, kara gibi güvenlik sistemleri kadar önemli görmektedir. Bu konuda farklı ülkelerde siber altyapılara saldırılar gerçekleştirilmiştir. Toplum ve devlet düzenini bozulmasına sebep olan ve bilgi sızdırmak adına yapılan tüm bu siber saldırılar, siber altyapıların kritik bir güvenliğe sahip olmasını gerektirmektedir. SAÜ olarak biz bu güvenliğinin korunmasını bir ihtiyaç olarak görmüş, bu vizyon doğrultusunda Savunma Teknolojileri Mühendislik ile işbirliğinde bulunarak ‘Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi’ projesine başladık. 14 aylık çalışmanın ardından test yatağı merkezimi projemizi tamamladık. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi

Ülke savunmasına yerli ve milli destek;
Savunma Teknolojileri Mühendislik Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “STM kendisini vatan savunmasına adamış bir şirkettir. Savunma sanayi olarak siber güvenliği olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Durmaksızın ilerleyen teknoloji nedeniyle birçok alanda siber saldırılara maruz kalabiliyoruz. Bu kapsamda geliştirilen Test yatağı merkezimizi Türkiye’de ilk defa hayata geçirmiş olduk. Bu açıdan açılışı yaptığımız merkez siber güvenlik alanında ülkemize yerli ve milli bir destek olacaktır. Ülkemiz için hayırlı olmasını diler, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum”

Türkiye’de bir ilk
Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Bugün bizim için çok önemli bir gün. Bir taraftan üniversitemizin değerli hocalarının bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje başarıya nihayete erdi. Bu test yatağı Türkiye’de bir ilk ve inanıyorum ki kritik altyapıların güvenliğinin sağlanması bakımından sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayacak. STM gibi önemli bir savunma sanayi kuruluşumuzla işbirliği yaparak sektöre katma değeri yüksek bir hizmet sunabilme imkânına kavuştuk. Bugün Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezimizi açıyoruz. Sektör, su ve elektrik altyapısının güvenliğinin sağlanması, siber savunma ürünlerinin test edilmesi ve yeni ürünlerin geliştirilmesinde bu merkezden faydalanacak. Hedefimiz ülkemizin kritik altyapı kabul ettiği her alanı içine alacak şekilde merkezimizi büyütmek ve Sakarya Üniversitesini bir siber güvenlik üssü haline getirmektir. Bu önemli günde bizleri yalnız bırakmadığınız ve teşrifinizle onurlandırdığınız için şükranlarımı sunuyor, merkezimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Siber güvenlik altyapısına Sakarya’dan destek
Teknolojinin hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu dile getiren Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya’mızda üniversitemiz aracılığıyla yine bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dijitalleşen çağımızda hayatın her alanında teknolojinin bize sunduğu imkânlardan faydalanıyoruz. Bunun yanında bağımsız ve milli teknolojik altyapı oluşturmak için devletimiz var gücüyle çalışıyor. Bu çalışmalara bir katkı da şehrimizden, üniversitemizden gelmesi beni ziyadesiyle memnun etmektedir. Ülkemizin siber güvenlik altyapısı, savunma ihtiyaçları, yenilikçi teknolojilere milli çözümler geliştirecek olan ve ülkemizde ilk olan bu merkezin kurulmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Şehrimizde ve ülkemizde bu gibi merkezlerin daha da artması en büyük temennimizdir” dedi.

Özel sektör ve akademik altyapının ürünü
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “TÜİK raporlarına göre Türkiye’de AR-GE yatırım finans kaynağının yarıya yakını özel sektörler, yarısından fazlasını ise kamu ve yükseköğretim kurumlarınca sağlanıyor. Bu ikilinin birbirlerinin ihtiyaç ve beklentilerini ortak bir amaç etrafında akademinin kurumsal altyapısı ve şirketlerin inovasyon kabiliyetlerini birleştirmesiyle  çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. STM ve SAÜ işbirliği ile oluşturulan Ulusal Test Yatağı Merkezi bu kapsamda güzel bir örneği oluşturuyor. Kurulmuş olan bu merkezin kritik altyapıların güvenliği konusunda kapasite geliştirmesi, akademik çalışmaların üniversite-sanayi işbirliği ile yerli ve milli somut projelere dönüşmesi, kritik altyapıların siber güvenliği ile alakalı dayanıklılığının arttırılmasına katkı sağlayacak olması bizleri mutlu ediyor. Aynı zamanda bir AR-GE merkezine dönüşecek olması bizleri heyecanlandırıyor. Ulusal Test Yatağı Merkezinin akademik çalışmaların gerçek ortamda modellenmesi ile 2023 hedefleri doğrultusunda yerli ve milli üretime dönük girişimleri de arttıracağına inandığımı belirterek merkezimizin ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim” dedi.