Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat etkinlikleri ‘Asker ve Siyasetçi Kimliğiyle Kazım Karabekir’ adlı konferans ile son buldu. Ediz, “Kazım Karabekir çok dolu bir liderdi. Son yüzyılın en fazla yazan askerlerden bir tanesidir. Dolayısıyla fikriyat dünyası çok genişti” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Asker ve Siyasetçi Kimliğiyle Kazım Karabekir’ adlı konferans ile son buldu. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Doç. Dr. İsmail Ediz katıldı.

Asker, siyasetçi ve edebiyatçı
Kazım Karabekir’i genelleyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. İsmail Ediz, “Kazım Karabekir özellikle adını milli mücadele zamanında doğu cephesinde elde ettiği başarılarla ve sonrasında devam ettirdiği siyasi kariyeri ile duyurdu. Aslında Kazım Paşa Şark fatihi diye bilinir. Kazım Karabekir 4 yıl süren milli mücadele döneminin en önemli siyasi ve askeri figürlerinden bir tanesidir. Kazım Karabekir çok dolu bir liderdi. Son yüzyılın en fazla yazan askerlerden bir tanesidir. Dolayısıyla fikriyat dünyası çok genişti. Bu fikriyat dünyasının geniş olması onun hem eğitim politikalarına müdahalesine hem ülkenin nasıl yönetilmesine gerektiğine yönelik bir takım müdahalelere kadar yer almasını sağlamıştır. Bu nedenlerle genel olarak Kazım Karabekir iyi bir asker, iyi bir siyasetçi ve iyi bir edebiyatçıdır” dedi.

Kafasında hep Rus tehdidi
Kazım Karabekir’in gençlik yılları ile milli mücadele zamanlarından bahseden Ediz, “Hangi iklimde yetişirseniz oranın ürünüsünüzdür derler ya Kazım Karabekir içinde bunu söylemek mümkündür. İmparatorluğun dağılmaya yaklaştığı, Rus tehditlerinin ve siyasi çekişmelerin fazla olduğu bir dönem gençlik yıllarına denk gelir. Kazım Karabekir’in de bir asker olarak diğer bütün Harbiyeliler gibi genel akıl yapısını Rus tehdidi oluşturur. Bütün 1. Dünya savaşı stratejisini ittihatçılar Rus tehdidi üzerine inşa ediyorlar. Kazım Karabekir’in kafasındaki bu Rus algısını hem 1. Dünya savaşında Ruslarla mücadelesinde hem de Ermenilerle mücadelesinde belli eder. Bu konuda zaman zaman Mustafa Kemal Paşa ile anlaşamazlar çünkü Kazım Karabekir’in doğu bloğunu tamamen Ruslar ve Ermenilerden temizleme düşüncesi onun için en önemli meseleydi. Nitekim Kazım Paşa’nın bu düşüncesi yersiz değildi ve çok hızlıca Doğu bloğu temizlenip oradaki ordu Batı bloğuna aktarılmıştır” dedi.