Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi’nde ‘Çocuğum Haklıyım’ sloganıyla Çocuk Hakları Haftası kutlandı. Programda konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Beşel, “Başkanımız Sayın Ekrem Yüce’nin de daha önce müjdesini paylaştığı Çocuk Akademisi ile ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımıza bir güzel çalışmayı daha hediye edeceğiz. Çocuklarımızın yüzünde tebessüm olmaya, onların mutluluklarını paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi Çocuk Hakları Haftası kapsamında anlamlı bir programa ev sahipliği yaptı. ‘Çocuğum Haklıyım’ sloganıyla çocuk haklarına dikkat çekilen programda Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, İŞKUR Müdürü Tekin Kaya, İl Göç İdaresi Müdüresi Hülya Korkut, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Çocuk Koruma Komisyonu İl Sekreterya Sorumlusu ve Çocuk Hakları İl Yetişkin Temsilcisi Caferi Tayyar İğdir, Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif Erdem Düzgün, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Semih Bayraktar ile çok sayıda davetli yer aldı.

Dolu dolu program
SGM’de gerçekleştirilen Çocuk Hakları programı çocukların hazırladığı resim sergisinin açılışı ile başladı. Sakarya’da olmasını istedikleri şeyleri resme döken çocukların renkli çalışmaları beğeni kazanırken; Drama sınıfı öğrencilerinin sahnelediği gölge gösterisi ise büyük alkış aldı. Programda ayrıca Sosyal Gelişim Merkezi Çocuk Kulüpleri Bilgisayar Animasyon sınıfının hazırladığı ve tiyatro öğrencilerinin seslendirdiği ‘Dünya Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi’ animasyon filmi izlendi. Çocukların etkinliklerinin ardından ‘Sakarya’da Çocuk Olmak’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Çocuk Akademisi en güzel hediye
Programın açılışında konuşan ve çocuk hakları kapsamında eğitimin önemine değinen Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’nin selamlarını iletiyor, programın hayırlı olmasını diliyorum. Başkanımızın da daha önce müjdesini paylaştığı Çocuk Akademisi ile ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımıza bir güzel çalışmayı daha hediye edeceğiz. Çocuklarımızın yüzünde tebessüm olmaya, onların mutluluklarını paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Tüm çocukların hakları var
Göç İdaresi İl Müdüresi Hülya Korkut, “Ülkemizde 2011 yılında Suriyeli kardeşlerimizin göç dramıyla karşı karşıya kaldık. İnsanlık ve merhamet örneğiyle mazlumlara, mağdurlara, göç etmek zorunda kalan herkese kapılarımızı açtık. Savaşın asıl mağduru çocuklar, bizler il değiştirmek istemezken onlar savaş mağduriyetiyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldılar. Ülkemize geldiklerinden bu yana çocuklar çok güzel Türkçe öğrenip entegre olsalar da akran zorbalığı yaşıyorlar. Çocuklarımızı ayrımcılıktan uzak yetiştirmeliyiz. Çocukların dili, dini, ırkı yoktur. Unutmamalıyız ki tüm çocukların “Çocuk Hakları” var.

Çocuklar Bizim Geleceğimiz
‘Çocuklar bizim geleceğimiz’ diyerek konuşmasına başlayan İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, “Bizler de devlet olarak onların olumsuz koşullardan etkilenmemeleri için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Ülkemizin 2023 vizyonu ile hazırlanan ulusal istihdam stratejisinde çocuk işçiliğinin sonlandırılması hedefinin belirlendiğini, bu amaçla İl Müdürlüğü bünyesinde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimi oluşturulduğunu belirtti. İŞKUR İl Müdürü Tekin KAYA, çocuk işçiliğinin ülkenin geleceği olan çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişiminin önünde bir engel teşkil ettiğini hatırlatarak, çocuk işçiliğinin nedenleri ve etkileri ile iş kanununda çocuk işçiliği konularında bilgi verdi.

Ülkemizde Çocuk İşçiliği
İŞKUR Müdürü Tekin KAYA konferansta yapmış olduğu konuşmada, “Çocuk işçiliği; çocukları yaşamaktan alıkoyan, potansiyelini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar verici işlerde istihdam edilmesi olarak tanımlanmaktadır. İş kanunu bakımından 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Çocuk İşçiliği konusunda istismarı önleyici, koruyucu yasal düzenlemeler yeterli düzeydedir. Organize sektörde yok denecek kadar az olan çocuk işçiliği yasal sınırlar içinde eğitim maksatlı iken, sosyo-ekonomik yapının bir sonucu olarak kırsal alanlarda ve tarım işçiliğinde çocuk istihdamı olabilmektedir” dedi.

Çocuklar geçmiş, bugün ve yarınımız için bir köprüdür
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Çocuk Koruma Komisyonu İl Sekreterya Sorumlusu ve Çocuk Hakları İl Yetişkin Temsilcisi Caferi Tayyar İğdir, “Çocuk işçiliğinin sonlandırılmasına yönelik ilgili her kurumla birlikte çalışıyoruz. Çocuklar toplumun ileriki konumunu gösterir. Çocuklar geçmiş, bugün ve yarınımız için bir köprüdür. Ayrıca tüm çocuklar huzurlu olursa topluma katkı sağlar” dedi.

Yetersiz ilgi en büyük etkendir
Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif Erdem Düzgün, “Çocuk yargı sistemini bütüncül ele alıyoruz. Ceza yargısıyla değil, bütün yasal düzenlemelere bakıyoruz. Çocuklara suç makinası demek yerine suça sürüklenen çocuk diyoruz. Cezaevinde yetişen çocuklara da hukuki desteklerde bulunuyoruz. Ayrıca suça sürüklenen çocuklarda ne yazık ki yetersiz ilgi en büyük etkendir” diye konuştu