Büyükşehir Belediyesi Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü yeni bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ayşe Er, “İletişim, konuşmacı ve dinleyici konumundaki birey ya da bireyler arasında gerçekleşen düşünce, duygu, davranış ve bilgileri başkalarına aktarmaktır. Bilgilerin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Mutlu Evlilik Atölyesi’nde programlar başladı. Çiftler arası etkili iletişim, Çatışma Yönetimi ve Öfke Kontrolü adlı programda konuşan Psikolog Gülnur Ayşe Er, katılan çiftlere etkili iletişim hakkında çeşitli bilgiler sundu. Etkinlikte çok sayıda katılımcı yer aldı. Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Mutlu Evlilik Atölyesi’nde ikinci program 27 Nisan Cumartesi günü saat 11.00’da ‘Evlilikte Bütçe Yönetimi, Doğru Alışveriş ve İsrafın Önlenmesi’ ile devam edecek. Konuşmacı olarak Prof. Dr. Kazım Mert katılacak.

İletişim her şeyin başında
Psikolog Gülnur Ayşe Er, “İletişim, konuşmacı ve dinleyici konumundaki birey ya da bireyler arasında gerçekleşen düşünce, duygu, davranış ve bilgileri başkalarına aktarmaktır. Bilgilerin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Bu olay kişilerarası ilişkilerde önemli bir faktördür. Her bireyin kişilerarası tutumları, yaklaşımları ve ilişki kurma tarzı farklıdır. Bunun yanında doğru iletişime götüren bazı ortak ilkeler de bulunmaktadır. Problemler kişilerarası ilişkiye sahip bireylerin zamanla iş hayatı, arkadaş çevresi ve ailesiyle bağları zedelenir ve kişi yalnızlaşmaya başlar. Çünkü iletişim problemleri kişinin sağlıklı, güvenli, yapıcı ve sürekliliği olan ilişkileri kurmasına engel olur. Çiftler ilişkilerde belli başlı sorunlar yaşar. Bunlar; iletişimsizlik, beklentilerin uyuşmaması, uzatılan çatışmalar, yeterince iletişim kuramamak ve önyargılardır. Çiftler birbirlerinin ilişkiye dair beklentilerini, hayal ve hedeflerini doğru iletişim becerileri ile birlikte karşı taraflara iletirlerse çatışma yaşama durumu azalacaktır” sözlerine yer verdi.

Çiftler empati kurabilmeli
Konuşmasına devam eden Er, “Etkili iletişim yollarında dinleme, görsel, dokunsal ve işitsel algıları verme ve kullanmaktan geçer. Dinleme, anlama ve empati kurabilme çok önemlidir. Dinleme olmayınca anlama olmaz, anlama olmayınca sağlıklı iletişim kurulamaz. Nasıl ki yağmurun yağabilmesi için önce yeryüzündeki suyun buharlaşarak bulutlarda su kütleleri oluşturması gerekir ve nasıl ki bebek önce anne karnında, dışarıda yaşamını devam ettirebilecek fonksiyonları kazanır. Kişilerin de doğru iletişim oluşturulabilmesi için önce dinlemesi gerekir” ifadelerinde bulundu.