Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan ayında da Atatürk Bulvarı’nda hizmet sunan Kitap Fuarı şehrin büyük ilgisini görüyor.

Bu yıl fuarda 23 yayın evi yerini alırken; kitapseverler dini, edebi, bilimsel, felsefi ve daha birçok alana yayılan disiplinlerde binlerce kitaba bu sokak vesilesiyle ulaşma imkanı buluyor. Bu hafta Kitapçılar Sokağı’nda mini bir gezintiye çıktık ve yayın evi temsilcileri ile ‘Ramazan ve kitap’ üzerine hoş sohbetler gerçekleştirdik. Kitap Sokağı’nın şehrin kültür-sanat hayatı açısından önemi, kitabın insan hayatındaki yeri ve fuara kitapseverlerin ilgisini sektör temsilcileriyle konuşma fırsatı bulduk:

Rüstem Budak / Değirmen Yayınları
Değirmen Yayınları olarak Sakarya’da 13 yıldır faaliyet gösteriyoruz. 3 yıldır Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı bu ‘Kitap Sokağı’nda stant açıyoruz. Ramazan dediğimizde öncelikle akla iki şey geliyor; biri paylaşmak biri de okumak. Paylaşmak, ihtiyaç sahipleri ile durumu iyi olanlar arasında yapılırken; okumak ise, herkesin üzerinde bir yükümlük ve sorumluluktur. Kur’anı Kerim’in ilk ayetleri bu ayda indirildi ve Allah bizi her Ramazan okuma şuuruna davet ediyor. Hayatın, zamanın, gerçeğin okumakla gerçekleşebileceğini bize bildiriyor.

Toplum açısından, toplumun hayat akışı içerisinde fuarlar farklı bir diyalog imkânı sağlıyor. Kitapçılar sahaya iniyor ve Kitap Sokağı, Sakarya’da insanların en yoğun olduğu, uğrak yeri dediğimiz bir mekanda yer alıyor. Bu sokaktan geçen vatandaşlar, Ramazan ile beraber demin bahsettiğim bu kitap şuurunu insanların tekrardan hatırlamalarına vesile oluyor. Büyükşehir Belediyemiz sayesinde diğer yayıncı arkadaşlarla birlikte kitabın halk ile buluşmasına vesile olmuş oluyoruz. Bizim için kitabın satışından ziyade kitabın sokaklarda kitabın görünür kılınmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesinin kültür sanat etkinliklerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini görüyorum. Zaten Sakarya okuma kültürü olan bir şehir. Bu sokağın okur kitlesine farklı yayın evlerinin ulaşmasında önemli olduğunu düşünüyorum.

Recephan Esen / Sahaf Babüsselam
Sahaf Babüsselam olarak 7 yıldır bu sokakta stand açıyoruz. Uzun yıllardır Kitap Sokağı’nın Sakarya’nın kültür yaşamında önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Bu sokak ile okur ve kitaplar buluşarak insanların kendi hayatlarına bir katkı sunulmuş oluyor. Toplum bilgiye aç. Bu açlığı, bu hasreti, Büyükşehir Belediyesi ve kitapçılar olarak biz bu sokak ile gidermeye çalışıyoruz. Sakaryalıların ilgisi oldukça yoğun. Her gün yüzlerce insanlar bu stantlarda kitapla buluşuyor. İnsanlar farklı kitaplarla buluşarak kendi zihinlerini geliştiriyorlar, kendilerine yeni ufuklar açıyorlar. Kitap Sokağı’nın bu noktada önemi ise Ramazan da açılan bu sokak vesilesiyle insanları normal günlere göre her kesim uygun fiyatlı kitaplarla buluşturmasıdır. Özellikle sokağın Ramazan konseptine uygun bir şekilde dizayn edilmesi sokağın stantların çekiciliğini artıyor.

Fikret Candan / Kebikec Kitabevi
Bu yıl ilk defa Kitap Sokağı’nda stand açıyoruz. Kitapların insanlar tarafından daha rahat ulaşabileceği böyle mekânlarda olması çok önemli. İnsanlar bize Kitap Fuarı’ndan duydukları memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Ramazan haricinde de böyle hoş mekânların, kitapçıların olması insanların özlediği şeyler. İnsanlar bu tip konsepte olduğu gibi kitaplara daha çabuk ulaşmak istiyor. Toplumumuz kitap okuma alışkanlığını yeni yeni kazanıyor. Genellikle boş vakitlerini değerlendirmek için kitap okuyorlar. Zamanla kitap okumayı seven insanlar daha nitelikli kitaplar okuyarak kendilerini geliştiriyorlar. Aslında gelişim özellikle bu tür organizasyonlar vesilesiyle Ramazan’da başlıyor.

Latif Usta / Sıladan Tekbir Kitapevi
Yaklaşık 20 yıllık kitapçıyım. Biz 5 yıldan bu yana bu Kitap Sokağı’nda vatandaşlarla buluşuyoruz. Bu tip organizasyonların halkın kültürel boyutta bilgilendirilmesi, hep birlikte Ramazan’ın güzelliğinin paylaşılması, onun bereketini paylaşmak ve insanlarla bu vesileyle buluşmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tip sokaklar toplumda bir güzellik ortaya çıkarıyor. Böylelikle Ramazan’ın ayrı bir tadı oluyor. Özellikle bu ayda kitapla buluştuğumuzda Rabbimizin ‘Oku’ emri ile yüzleşmiş oluyoruz. Okumak sadece Kur’anı Kerim değil; nitelikli eserlerin de okunmasıyla hem dünya hem de ahret için büyük bir yatırım. Ramazan ayı bir yatırım ayı, bir bereket ayı. Hem mekan hem de buradaki diğer komşularımız açısından çok güzel bir ortam. Hemşerilerimizin ilgisi de çok güzel, bu bize mutluluk veriyor.

Rıdvan Hocaoğlu / Düşün Yayıncılık
Biz de 2 yıldan beri Ramazan aylarında bu sokakta stand açıyoruz. Bize böyle bir imkanı sağlaması ve bu tür etkinliklerle okurun kitaplarla buluşmasına vesile olduğu için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Okumak konusuna yeterli ehemmiyeti göstermiyoruz maalesef ki. Bu tür çalışmaların bu konuda önemli gelişmelere ilerlemelere vesile olacağını düşünüyorum. Kitap Sokağı ile insanlar sokakta kitaplarla karşılaşıyorlar, onları görüyorlar. İnsanların kitap ile buluşması açısından çok önemli bir çalışma. Ben istiyorum ki, toplum okuyan bir toplum olsun. İnşallah böyle fuarlarla insanımızın okuma alışkanlığı daha da artar.

Aslan Korkmaz / Semerkand Yayınları
Yaklaşık 10 yıldır bu fuardayız. Böyle fuarlar çok önemli. Toplum olarak kitap okumayı unuttuk. Bu sokak ile Büyükşehir Belediyesi insanlara bazı değerlerini hatırlatmış oluyor. Okumanın ne kadar değerli olduğunu insanlara hatırlatmak için gerçekten çok güzel bir çalışma. Kitapçıların iş merkezlerinin, ara sokaklardan çıkarak böyle bir ortamda insanlarla buluşması çok önemli. Böylelikle kitaplar insanlara daha yakın oldu, insanlarla iç içe oldu. Özellikle kitap konseptli kapılar ile sokak insanların ilgisini çekiyor. Böyle aylarda ancak toplumun aklına bazı değerleri geliyor. Ramazan ayında insanlar özellikle kitapları önemsiyorlar, onlara değer veriyorlar. Büyükşehir vesilesiyle de insanlar bu tür ortamlarda kitaplarla buluşuyor.

Ensar Uyanık / Şule Yayınları
Şule Yayınları olarak Kitap Sokağı’nın şehrin kültür-sanat hayatı için önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar bu tür organizasyonlarla kitaba olan sevgilerini daha iyi bir şekilde yansıtabiliyorlar. Malumunuz, Sakarya’da kitapçılar şehrin biraz daha kuytu köşelerinde kalmış. Ramazanla birlikte ise, Büyükşehir Belediyemizin sağladığı imkânlarla, insanlar burada Ramazan boyunca kitaplarla birlikte oluyorlar, kitap stantlarımızdan istifade edebiliyorlar. Genel olarak Sakarya’da kitaba çok büyük bir ilgi var. Bunun yansımasını da Kitap Sokağı’nda görebiliyoruz. Allah’ın ‘Oku’ emrinin Ramazan ile birlikte hayatımıza girmesi bu ayı önemli kılıyor. Biz okumayı, anlamayı, idrak etmeyi aslında Ramazan ile birlikte öğrendik. Ramazan bir bakıma okuyup anlama ayıdır. Bizler bu sokakta Ramazan’ın hayatımıza girmesiyle aslında okumanın, anlamanın, idrak etmenin daha çok farkına varıyoruz. Bu sokakta bir anlamda bizi okumakla, Ramazanla buluşturuyor.