Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri’nde konuşan Türk siyaset bilimci Atilla Yayla, “Beyaz Türkler genellikle karamsardır. Bu gruba göre ülke kötüye gitmektedir, bütün seçimleri yanlış kişiler kazanmaktadır. Bütün bu görüşler yüzünden Beyaz Türkler genellikle mutsuzdur. Etraflarına mutsuzluk yansıtırlar. Tuhaf bir şekilde mutsuzluk üzerinden mutlu olmak Beyaz Türklerde alışkanlık haline gelmiştir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Beyaz Türklerin Zihin Dünyası konulu konferans gerçekleştirildi. Adapazarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Al’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Beyaz Türklerin zihin dünyası
Gerçekleştirilen konferansta Beyaz Türklerin zihin özellikleri, dünyaya bakışları ve kendilerini konumlandırmaları ile düşüncelerini açıklayan Türk siyaset bilimci Prof. Dr. Atilla Yayla, “Beyaz Türkler dediğimiz kesimin üst toplumsal tabakaya tekabül ettiği kabul ediliyor. Üst toplumsal tabaka derken; yüksek gelir, eğitim, kültür seviyesinde bulunanlar ve genellikle modern tabir edilen hayat tarzını benimseyenler kast ediliyor. Beyaz Türkleri eleştiren kesimin bir kısmı bu grubun gelir, eğitim ve kültür sınıfında ortalamanın üstünde olduğunu kabul etmekle beraber, aynı zamanda bu topluluğun toplumsal, yerli ve milli değerlerden kopmuş bir insan grubu olduğunu söylüyorlar” diye konuştu.

Diğer gruplara hoşgörüleri yok
Beyaz Türklerin hoşgörülü muamelesi yapmayı seven fakat detaya inildiğinde hoşgörüsüz kimseler olduğu belli olan bir kesim olduğunu da dile getiren Yayla, “Sık sık hoşgörünün öneminden, hoşgörülü olmanın gerekliliğinden, hoşgörünün toplumsal hayattaki mühim fonksiyonlarından söz ederler, fakat burada hoşgörü derken daha ziyade kendilerine, kendileri gibi olanlara hoşgörü gösterilmesini kast ederler. Hepimiz doğal olarak kendimize benzeyenlere karşı gayet hoşgörülüyüzdür. Ama hoşgörü bize benzemeyenlere karşı gösterdiğimiz tavra bağlıdır. Beyaz Türklerin önemli bir bölümü farklılıklara pek hoşgörü göstermemektedir. İnsanları görünüşleri, siyasi tercihleri ve dini görüşleri yüzünden geri olmakla, gerici ve ilkel olmakla itham etmektedirler” ifadelerini kullandı.

Genellikle karamsardırlar
Konuşmasının son bölümünde Beyaz Türklerin mutsuzluktan mutlu olmayı alışkanlık haline getirdiğinin altını çizen Atilla Yayla, “Beyaz Türkler genellikle karamsardır. Demokrasiye geçildiğinden beri bu böyledir. Bu gruba göre ülke kötüye gitmektedir, bütün seçimleri yanlış kişiler kazanmaktadır, her şey bozulmaktadır, dış politika rezildir, kültür seviyesi gerilemiştir, ekonomi ya çökmüştür ya da çökmek üzeredir, modern hayat tasfiye edilmektedir. Bütün bu görüşler yüzünden Beyaz Türkler genellikle mutsuzdurlar. Etraflarına mutsuzluk yansıtırlar. Tuhaf bir şekilde mutsuzluk üzerinden mutlu olmak Beyaz Türklerde alışkanlık haline gelmiştir. Yayınlarda mutsuzluk yansıtan haberleri okudukça bir şekilde mutluluk duyarlar” dedi. Gerçekleştirilen konferansın ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Atilla Yayla’ya teşekkür ederek; günün anısına hediye takdim etti.