Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Smart Future Expo 2018’de yer alan Büyükşehir Belediyesi standını ziyaret etti. Varank, Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla hayata geçirdiği Akıllı Şehir Uygulamalarını, özellikle yerel yönetimlerde bir ilk olma özelliği olan Sakarya 2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planının ilgisini çektiğini vurgulayarak emeği geçenleri tebrik etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Smart Future Expo 2018 - Akıllı Teknolojiler Zirve ve Sergisi’nde yerini aldı. Sakarya’nın akıllı şehir uygulamalarının tanıtıldığı standı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ziyaret etti.  Bakan Varank, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla hayata geçirdiği Sakarya 2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planını, pilot Akıllı Meydan Projesini beğendiğini vurgulayarak emeği geçenleri tebrik etti. Ziyarette Bakan Varank, hazırlanan Sakarya 2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planının ne zaman biteceğini Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak’a sorarak, bittiğinde TUBİTAK’la çalışılmasını istedi.

Maliyet ve zaman tasarrufu
Veysel Çıplak, “Sakaryalıların hayatını kolaylaştırmak, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla şehrimizin dört bir yanını akıllı şehir uygulamalarıyla donatmaya çalışıyoruz. Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanan ve yerel yönetimlerde ilk olma özelliği taşıyan ve kendi kaynakları ile yapılan Sakarya 2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı hayata geçiriyoruz.  Bu stratejimizle; amacımız, teknolojik imkânları hizmetlerimizle eş zamanlı, yerinde kullanan, maliyetlerini minimize etmiş ve vatandaşlarımıza sosyal faydası yüksek, etkin, sürdürülebilir hizmetler üreten bir şehir inşa etmek” dedi.

Akıllı Meydan
Çıplak, “Sakarya’nın vitrini 15 Temmuz Demokrasi Meydanı yeniliyoruz. Meydanımızda çağın gerekliliklerine uygun olarak Akıllı Şehir Uygulamaları olacak. Meydanımız tamamlandığında Türkiye’nin İlk Akıllı Meydan olma özelliği taşıyacak. Akıllı Meydan projesinde; güneş panelleri, led aydınlatmalar, akıllı banklar, bisiklet otoparkı, engelli araçları için şarj üniteleri, sanal kent müzesi gibi akıllı uygulamalar yer almaları yer alacak” dedi.

Akıllı uygulamalar
“Akıllı Kavşak Sistemleri ve Trafik Kontrol Merkezi ile trafiği daha akıcı ve güvenli hale getirdik. 9 şiddetinde depreme dayanıklı Afet Koordinasyon Merkezi’ni inşa ettik. Merkez, kesintisiz enerji ve haberleşme imkânı sağlanıyor. SEMOS aracılığı ile muhtarlar Belediyemiz ile iletişim kurmakta, istek, şikâyet, talep, görüşler dijital ortamda takip edilmektedir. SAKUS’la otobüslerimizin konumu online olarak izlenebilmekte, Akıllı Duraklar ile de bu sistem desteklenmektedir.”

Su yönetimini tek merkezden
“SAYPORT ile hemşehrilerimizin şehir ile ilgili her türlü bilgiye hızlı olarak ulaşabilir. Mezarlık Bilgi Sistemi ile defin bilgileri, veri tabanına kayıt edildi. Kent merkezine 350 kişilik akıllı otopark inşa ettik. Engelli vatandaşlarımız için şarj ünitelerini şehrimizin her noktasına yerleştiriyoruz. SASKİ Scada Sistemi ile şehrin su yönetimini tek merkezden sağlıyoruz.”