Akıllı Kavşaklar Tamamen Devrede

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Ulaşım Kavşağı uygulamasını tamamen devreye aldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Turan, Sabahattin Zaim Bulvarı üzerindeki Karakamış Kavşağı’nda, Hastane Kavşağı’nda ve Karaman Kavşağı’nda uygulanan Akıllı Kavşak Sistemi’nin montaj, deneme ve gözlem çalışmaları tamamlanarak sistemin tamamen devreye alındığını belirtti. Akıllı kavşak sisteminin özel bir sistem olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Turan, sistem ile ilgili bilgiler verdi. Fatih Turan “Sistem, sinyalize kavşak; kavşak bağlantı yollarına ve yayalara belirli sürelerde sıra ile yeşil ışık yakarak araç ve yaya geçişlerini güvenli hale getiren görsel uyarı sistemidir. Bu yöntemde bütün yönlerin yeşil ışık geçiş süreleri ve kırmızı ışık bekleme süreleri sabitlenmektedir” dedi.

Işıklarda bekleme süresi kısalıyor
Yapılan çalışmalarla yaklaşık iki yıldır akıllı kavşak sisteminin birçok kavşakta uygulandığını belirten Turan, “Akıllı kavşak sisteminde bütün yollara ve yayalara sıra ile yeşil ışık yakılmakta olup, günün belli saatlerinde trafik yoğunluğuna bağlı olarak, yeşil ışık süreleri ihtiyacı karşılayacak şekilde kavşak kontrol cihazına girilmiş program tarafından otomatik olarak değiştiriliyor. Yani bir yöne yoğun saatlerde yeşil ışık süresi 40 saniye ayarlanıp yoğun olmayan saatlerde otomatik olarak 20 saniyeye düşüyor” dedi.  

Bas-geç butonları
Akıllı kavşak sistemiyle yayaların bas-geç butonlarını kullanıldığını belirten Turan, “Yan yollardan katılımın ve yan yollara dönüşlerin az olduğu aynı zamanda sık yaya geçişi olmayan yollarda ana yolların kırmızı ışıkta bekleme süreleri azalıyor. Bu sistemde yan yollardan gelişlere ve ana yol- yan yol sola dönüşlere yerleştirilen araç detektörlerinden yararlanılıyor. Yaya geçişlerinin güvenliği için yaya bas-geç butonları kullanılır. Bu şekilde çalışan kavşak yan yollarda ve sola dönüşlerde araç yok ise ya da yaya geçişlerinde bas- geç butonlarına basıp bekleyen yaya yok ise bu yollara yeşil ışık yakmayarak ana yolun yeşil ışık süresini uzatır. Yan yollara veya anayol-sola dönüşlere araç geldiğinde sistem detektörler vasıtasıyla bunu algılayarak ilgili yollara sırasıyla yeşil ışık yakarak geçiş hakkı verir. Ayı şekilde yayalar butonlara basarak yeşil ışıkta geçiş hakkı alıyorlar. Bu yöntem ile ilgili toplanan verilerde bütün yönlerde trafik ışıklarında bekleme süresinin ciddi oranlarda azaldığını görüyoruz” diye konuştu.