Sakarya’nın içmesuyu ve enerji geleceği için çok büyük bir öneme sahip olan Akçay Barajı’nda su maksimum seviyeye ulaştı. Devam eden çalışmaları tamamlayarak barajı Sakarya’ya kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, gelinen noktadan çok memnun olduklarını ve en kısa zamanda isale hatlarını devreye sokarak barajdan enerji üretmeye başlayacaklarını ifade etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, yerel bir yönetim tarafından inşa edilen ara havzaları ile entegre sistemi olan ilk baraj olma özelliğine sahip Akçay Barajı’nın maksimum seviyeye ulaştığını açıkladı. Barajda bulunan su seviyesinin 65 metre yüksekliğe geldiğini ifade eden Yüce, bu seviyede baraja bağlı isale hatlarının testlerine başladıklarını da ifade etti. Yapılan testlerin sonucunda Eylül ayı sonuna kadar isale hatlarının devreye alınarak Sapanca Gölü’ne içmesuyu konusunda alternatif olan Akçay Barajı’ndan enerji de elde edilecek. 

“Doğanın bize sunduklarını tüketmeden en iyi şekilde değerlendireceğiz”
Sakarya’nın hem içmesuyu hem de enerjisi için büyük bir öneme sahip olan Akçay Barajı’nı şehre kazandırarak bugünlere gelmesi için yaptığı çalışmalardan mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Yüce, “Bugünümüz ve yarınlarımız için Sakarya’ya kazandırdığımız projelerimiz ile vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmeye devam ediyoruz. Çevreye önem veren ve doğayı koruyan belediyecilik anlayışımız doğrultusunda ilerlettiğimiz projelerimizin başarıya ulaşması bizlere gurur veriyor. Temelden 75 metre gövde yüksekliğine sahip Akçay Barajı’nda su yüksekliği bereketli yağışlar ve özverili çalışmalarımız sayesinde 65 metre olan maksimum seviyeye ulaştı. Bu seviyede baraja bağlı olan isale hatlarımızda test çalışmalarımıza başladık. İnşallah Eylül ayının sonuna kadar test çalışmalarımızı tamamlayarak isale hatlarımızı da devreye alacağız. Akabinde HES’lerin de devreye alınması çalışmalarına da başlanacaktır. Bu sayede Sakarya’da su ve suyun kullanımı konusunda çok önemli bir adım daha atmış olacağız. Doğanın bize sunduklarını tüketmeden bugünlerimiz ve yarınlarımız için en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.

Bugünlerimize, yarınlarımıza su ve enerji üretiyoruz
Başkan Yüce, “Vatandaşlarımıza hizmet ederken doğayı korumayı ve doğaya yatırım yapmayı da ihmal etmiyoruz. 16,7 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip Akçay Barajından yılda 20 milyon metreküp, ara havzalardan da yılda 20 milyon metreküp, toplamda 40 milyon metreküp su temin edilecek bu sistemde, Barajımız sayesinde Akçay Deresi’nin can suyu ihtiyacı da karşılanacaktır. Teknolojinin en iyi imkânlarını kullandığımız tesislerimizde Türkiye’de öncü bir adım atarak konik vana sistemiyle barajdan dereye ayarlanabilir şekilde su vereceğiz. Aynı zamanda Akçay Barajı sayesinde şehrimizin gözde su kaynağı olan Sapanca Gölü’nden de yıllık su alma miktarımızı düşürerek gölümüzün ömrünü daha da uzatmış olduk. Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 46 kilometrelik çelik isale hattı ile Akçay Barajı’nda biriktirdiğimiz suyu vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırarak 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Hayata geçirdiğimiz projeler sayesinde çevreyi, doğayı koruyarak bugünlerimize yetecek hatta yarınlarımıza miras bırakacağımız su ve enerjiyi üretiyoruz” dedi.