Ailelere TEOG uyarısı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Psikolog Betül Karapınar, 23 Kasım Çarşamba ve 24 Kasım Perşembe günlerinde gerçekleştirilecek Temel Eğitimdern Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) öncesinde öğrenci ve ailelerine tavsiyelerde bulundu. Karapınar, öğrenci ve velilere sınavlara hayati anlamlar yüklememeleri gerektiğini hatırlattı.

Fark edildiğinde yardım alınmalı
Karapınar, “Sınav kaygısı son yıllarda öğrencilerin ve velilerin en çok dillendirdikleri  şikayettir. Öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı diyoruz. Bu sınav kaygısını normal heyecandan ve endişelerden ayıran en önemli özellik fiziksel belirtilerdir. Bu belirtiler sınav sırasında bazen sınavın bitirilmesini engelleyen süreçler haline gelebilir. Ayrıca dikkatin dağılması, odaklanma sorunu da bilişsel anlamda zorlayıcı olmaktadır. Sınava hazırlık sürecinde sınav kaygısı fark edilirse konuyla ilgili yardım alınmasında fayda olacaktır” diye konuştu.

Sınava aşırı anlamlar yüklenmemeli
Psikolog Betül Karapınar, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Çevre ve aile ortamının da öğrencilerin sınav kaygılarını etkileyici tutum ve davranışları gözlenmektedir. Sınava aşırı anlamlar yüklemek ve sınavı hayatın merkezine almak kaygıyı tetikleyen unsurlardır. Bunun yanında sosyal etkinliklerin kısıtlanması, beklentilerin sık sık hatırlatılması da kayıgıyı arttırıcı önemli unsurlardır. Tüm bunlara karşı yapılması gereken sınavın hayatın bir parçası olduğunu hem unutmamak hem de öğrencilere yansıtmak en önemli tavırdır.”

Başarı temennisi
“Öğrenciler sınavları hayatın rutini içerisinde algıladıklarında ancak bu denli kaygı yaşamayacaklardır. Ailelerin sınav öncesi ve sonrasında gösterecekleri tutum ve davranışlar kaygıyı normale indirecektir. Kaygı yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli duygulardandır. Fakat asıl olması gereken kaygıya yenik düşmemek ve onu belirli düzeyde tutmaktır. Sınav öncesinde ailelerin sınavların sadece bilgi ölçtüğünü ve hayati bir anlamı olmadığını daima çocuklarına hatırlatmaları gerekiyor. Bu vesileyle sınavda ter dökecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.”