Büyükşehir Akademi dersinde ‘Türkiye’de Siyasetin Sosyolojisi’ üzerine konuşan Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş, “Türkiye siyasetini anlayabilmek için modernleşmenin yönünü, seyrini ve ortaya çıkış sürecini analiz etmek gerekmektedir. Bu konuya Osmanlı döneminden ele almalıyız. Biz modernleşmeyi tartışırken aslında batılılaşmayı tartışıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Yrd. Doç. Dr. Veysel Kurt’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen dersin konuğu, Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş oldu. ‘Türkiye’de Siyasetin Sosyolojisi’nin konuşulduğu programa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Modernleşme ve Batılılaşma
Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş, “Türkiye siyasetini anlayabilmek için modernleşmenin yönünü, seyrini ve ortaya çıkış sürecini analiz etmek gerekmektedir. Bu konuyu Osmanlı döneminden ele almalıyız. Biz modernleşmeyi tartışırken aslında batılılaşmayı tartışıyoruz. Modernleşme batı üzerinden şekillenen bir yapıdır. Osmanlı ne oldu da yaptığı her şeyi batıdan aldı. Osmanlı belirli travmatik geçişin ardından Batı ile yüzleşti. Devleti dağılmaktan kurtarmak için Batı ile bir ilişki biçimi geliştirdi.”

Modern olursak ilerleriz
Yrd. Doç. Dr. Miş, “Osmanlı artık eski gücünde olmadığını fark ediyor. Çözüm arayışı artık askeri alanda değil, siyasi alanda başlıyor. Batı’ya doğru bir yönelme başlıyor. 2. Mahmut döneminde, her şeyin batılılaşma ile değiştiği fark ediliyor. ‘Medeni olursak ilerleriz, ilerlersek devleti dağılmaktan kurtarırız’ denildi” ifadelerini kullandı.