21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi’nde ulusal canlı yayına katılan Yüce, Sakarya’nın başarı hikâyesini Türkiye’ye anlattı. Sporda, tarımda, turizmde ve şehirleşmedeki başarıyı özetleyen Başkan Yüce, “Sakarya’yı Türkiye’nin yıldız şehirleri arasında üst sıraya çıkarmak için ilklere imza attık, atmaya devam edeceğiz” dedi. Yüce, özellikle ‘Bisiklet Şehri’ ve ‘Avrupa Spor Şehri’ ödüllerini alabilmek için yaşanan sürece vurgu yaptı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Turkuaz Medya tarafından düzenlenen A Haber Canlı yayınıyla gerçekleştirilen ‘21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi’ne katıldı. Sakarya’nın gelişmesinde, kalkınmasında rol oynayan çalışmaları anlatan Yüce, ‘Yıldız şehirler arasına girme’ hedefine vurgu yaptı. Özellikle bisiklette ortaya koyulan başarıyla ‘Dünya Bisiklet Şehri’ ve ‘Avrupa Spor Şehri’  ödüllerine giden yolu özetleyen Yüce, bir şehrin gelişmesi için sanayi, turizm, tarım, spor, alt ve üstyapı konularında başarılı olmak zorunda olduğunu ifade etti.

İstanbul Turkuaz Medya şirketinde düzenlenen programa Başkan Yüce’nin yanı sıra AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Ankara Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Turkuaz Medya çalışanları ve birçok basın mensubu katıldı.

Yenilikçi tarzımızı her daim canlı tuttuk
Başkan Yüce konuşmasında, “Göreve başladığımız günden bu yana gerek geçmiş icraatları gerek inovatif, yenilikçi ve ileri görüşlü tavrımızı her daim canlı tuttuk. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak hemşerilerimiz için altyapıda, imarda, sağlıkta, eğitimde, sporda ve birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sakarya’yı Türkiye’nin yıldız şehirleri arasında üst sıraya çıkarmak için ilklere imza attık, atmaya devam edeceğiz” dedi.

Bisiklet Şehri unvanına sahip 13 ilden biriyiz
Yapılan sportif faaliyetlere de vurgu yapan Yüce, “Öncelikle şunu rahat ve emin bir dille söylemek istiyorum ki, Sakarya’mız bir spor şehridir. 2021 yılında da Uluslararası Bisiklet Birliği tarafından uzun incelemeler sonucu verilen ve dünyada sadece 13 şehrin sahip olduğu Bisiklet Şehri Unvanını almıştık. 2023 yılı için Avrupa Spor Şehri unvanına da aday olduk. Sakarya’mız, Türkiye’de “2023 Avrupa Spor Şehri” unvanına layık görülen tek şehir oldu. Bu ilki yaşattığımız için gururluyuz” dedi.

180 kilometrelik bisiklet yolu ağı bitiyor
Başkan Yüce Sakarya’da hayata geçirilen bisiklet yollarına dikkat çekerek, “Sakarya’mızın birçok noktasında yaptığımız bisiklet yolları ile güvenli bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Bisiklete verdiğimiz önem o kadar ki bisikletiniz olmasa bile şehrimizin birçok noktasına yayılmış bisiklet yollarıyla entegre edilmiş akıllı bisiklet duraklarımızdan kolaylıkla bir bisiklet kiralayabilir ve gideceğiniz yerdeki istasyonda bisikletinizi bırakabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Şehre kazandırılan bisiklet güzergâhlarından bahseden Yüce, “Dünyanın en modern ve en fonksiyonel tesisi olan Ayçiçek Vadisi’nde başlayarak; Çark Deresi, Millet Bahçesi, Aziz Duran Parkı, Sakarya Park, Vagonpark gibi bölgelerden geçerek Sapanca Gölüne ulaşarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırına kadar uzanmış olacak. Bisiklet yolları projemizin 160 km’lik kısmını tamamladık. Projenin, Sapanca Gölü kenarından, Kocaeli Büyükşehir sınırına kadar gidecek olan, 2 ve 3. Etabı tamamlandığında toplam bisiklet yolu ağımız 180 km’yi geçmiş olacak” dedi.

Karadeniz’e Pedal Çevirelim
Başkan Yüce, “Büyükşehir Belediyesi olarak SUBÜ, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan birlikte yürüttüğümüz Karadeniz’de Pedal Çevirelim Projesi kapsamında strateji geliştirme, bisiklet dostu işletmeler, iletişim, sosyal medya araçları ve müzakere teknikleri, turizm ve yenilikçi yaklaşımlar ve teknolojik uygulamalar gibi konularda Eğitim ve mentörlük hizmetleri faaliyetine başladık” dedi.

Yüce, “Toplam 100 kişiye girişimcilik eğitimi verdik ve turizm sektöründe çalışan 75 kişiye iş geliştirme eğitimleri verdik. Ardından bisiklet rotaları belirledik ve bu rotaları mobil uygulamaya entegre ettik. Sadece bisiklet alanın da değil Sakarya’da yaşayan herkesin bir şekilde sporla içli dışlı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Mollaköy Kürek ve Kano Parkuru
Başkan Yüce, Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün de faaliyetlerini anlatırken, “Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde 30’a yakın farklı branşta 5 bin sporcumuz bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, Grekoromen Güreş branşında, 15’ i Milli 50 sporcu ile faaliyetlerine devam etmekte olup 2 Dünya Şampiyonu, 1 Avrupa 2.’si sporcusunu yetiştirmiş olan Güreş takımımız Süper Ligde ‘Spor Şehri Sakarya’ faaliyetlerini sürdürüyor. Hentbol takımımız da Süper Lig’de” diye konuştu.

Yakın zamanda faaliyete geçecek projeler hakkında da bilgi veren Başkan Yüce, “Arifiye Mollaköy göletlerinde Uluslararası standartlara uygun şekilde projelendirdiğimiz ve yakın zamanda bakanlığımızın öncülüğünde hayata geçireceğimiz Mollaköy Kürek ve Kano Parkuru Projesinden bahsetmek isterim. Yeşilin kalbinde, ulaşım konusunda mükemmel bir konumda, şehir merkezine sadece 10 kilometre mesafedeki bu güzel projemizi yakın zamanda Türkiye’mize sunmak için heyecanla, şevkle çalışıyoruz” dedi.

Sakarya gençlere önem veriyor
Yüce, Büyükşehir olarak şehrin yönetiminde gençlere de söz hakkı tanıdıklarını ifade ederken, “Genç katılımcı projeler sayesinde öğrencilerle şehrimizi entegre ederek bütün öğrencilerimizle bir proje yarışması başlattık. 6 farklı kategoride yarışma yaptık ve jüri üyelerimiz 6 kategoride 10 katılımcıyı seçti 1. olan projeyi şehirde uygulayacağız dedik. Bizler dedik ki; projenizi getirin şehrin kalkınmasında, şehrin gelişmesinde elinizi taşınızın altına koyun.  Bir şehir ki Sakarya; deniz kenarında, göllerin kenarında, nehir kenarında, doğal güzelliklerin içindedir. Yani bunlar sizin şehir olmanızda gelişmenizde en önemli etkenlerdir” ifadelerini kullandı.