Yargıda Reform Zorunluluktur

Demokratik hukuk devleti olmadan söz sahibi olunmaz
Türkiye’de 1960’da girişilen yargı reformunun istenen sonucu vermediğini hatırlatan Yavuz, “O dönemde başlatılan yargı reformundan sistematik bir şekilde yapılmaması, plansız olması ve kapsayıcı olmaması nedeniyle başarılı sonuçlar alınamadı. Neden yargıda reform ihtiyacı hissediliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bizim acele yargıda reformu yapmamızı gerektiriyor. Özetle yargı reformu, demokrasimizin daha derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devleti olmanın zorunluluğudur. Demokratik, hukuk devleti olmadan dünyada söz sahibi olmanız mümkün değildir. İşte bu hedef doğrultusunda son on yılda yargıda yapılan değişikliklerin temeli, sorun odaklı değil sistem odaklı bir yaklaşım sergilemekte, uzun vadeli bir bakış açısı ortaya koymakta ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktadır” dedi.

Müthiş gelişme ve başarı
AK Parti iktidarıyla birlikte yargıda yapılan reformlara da değinen Yavuz, “AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’nin durumu çok vahimdi. Bu iktidar, müthiş bir gelişme ve başarı ortaya koyarak adeta basamakları beşer beşer atlayarak dünyanın gelişmiş ülkeleriyle aramızdaki mesafeyi kapatmak için mücadele veriyor. Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu raporlarına göre 100 bin kişiye düşen hâkim sayısında Avrupa devletlerine göre biraz gerilerdeyiz. Ancak artış oranına baktığımızda en fazla artan beş ülkeden biri olduk. 2002 yılında 100 bin kişiye düşen hâkim sayısı 7,5 iken, 2012 Eylül ayı itibariyle yüzde 54’lük arışla 11,6’ya yükseldi. Adliyelerde görev yapan yardımcı personel sayısı 2002 yılında 20.255 iken, bu sayı 46.060’a çıkarılarak % 130 oranında artırılmıştır. Son 10 yılda 170 Adliye binası yapıldı. Adliyelerin toplam kapalı alanı 2002 yılında 569.000 m2 iken, son 10 yılda 2.130.000 m2 daha kapalı alana sahip adliye yapıldı” şeklinde konuştu.

Dünyanın örnek aldığı dönem: UYAP
AK Parti iktidarında yargıda gerçekleştirilen reform hareketlerinin sadece nicelik yönünde kalmadığını nitelik bakımından da önemli gelişmeler sağlandığını kaydeden Yavuz, “UYAP ile tüm dünyanın örnek aldığı bir dönemi başlattık ve başarıyla UYAP projesini uyguluyoruz. Hâkimlere, savcılara yönelik birçok eğitim faaliyeti gerçekleştirildi, gerçekleştirilmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Kılıç konferansın sonunda Milletvekili Ali İhsan Yavuz’a teşekkür ederek kendisine minyatür çalışması takdim etti.