Türk Düşüncesinde Çığır Açan Kemal Tahir

Tek bir alana hapsolmamak
Panelin yönetimini üstlenen Prof. Dr. Besim Fatih Dellaloğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na teşekkür ederek, “Kemal Tahir’in ölüm yıldönümünde böylesine güzel bir program düzenlenmiş olması bizleri çok mutlu etmiştir” dedi ve sözü Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’ya bıraktı. Prof. Kayalı ise, “Türkiye’nin genel gelişim trendine bakarken sosyolojiden ve tarihten yararlanarak anlamaya çalışan bir yazardır Kemal Tahir. ‘Türkiye’nin ruhunu arayan’ ifadesi tarihle sosyolojiyi bir arada, son dönemde gündeme gelen tarihsel sosyolojiyi iyi okumakla mümkün olabilir. Kemal Tahir bunu yapmıştır. Kendisini tek bir alana hapsetmemiştir. Kemal Tahir’in çevresine ve etkilediği insanlara bakarsanız bunu daha net bir biçimde görürsünüz ve bunların hepsinin aslında Kemal Tahir ile bir problemleri var” diye konuştu.

 

Kendi putunu kırmak
Kemal Tahir ruhunu anlatan Yazar Ömer Lekesiz, “Kemal Tahir’in vefatında doğanlar bile bugün aklın buluğ çağına ermiş durumdalar. Doğumundan bugüne kadar koskoca bir yüz yıl, vefatından bugüne kadar da 40 yıl geçmiştir. Bunca yıldır Türkiye’nin ruhunda ittifak edilemediğine göre ya bu ruhu arayan aydınların arayışında bir problem olmalı, onca arandığı halde bulunamayan bu ruhta bir problem olmalı, muhtemeldir ki bulunduğu halde bulunduğuna kani olmayan bizlerde bir problem olmalı ya da bu üçünde görülen bir problem olmalı. Kemal Tahir’i konuşurken kendi ruhunu, bir ruh aramasına ilişkin bir temel oluşturan Kemal Tahir’e mahsus ruhu bir çelişkiden kurtulmak üzere izlemek bana doğrusu daha pratik gelmiştir. Kendi putunu kırmayan bir aydının ruhu kemale ermiş bir ruh değildir diyen Kemal Tahir’in ruhu böyle bir ruhtur” şeklinde konuştu.

 

Aydınları doğruya yöneltti
Kemal Tahir’in Türk düşüncesinde bir çığır açtığını söyleyen Ali Ayçil ise, “Kemal Tahir Türkiye’ye özgü sosyalizmi, Türkiye’ye özgü koşullar içerisinde yeniden düşünülmesi gerektiğini söylerken, Türk aydınlarını doğru bir noktaya çekerek Türk düşüncesinde bir çığır açmıştır. Türkiye’ye özgü yenileşme koşulları, tarihsel koşulları göz önüne alındığında İslamlaşma meselesini naif bir mesele olarak görmesi, Kemal Tahir’in eksik taraflarından biridir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, panelin sonunda konuşmacılara teşekkür ederek minyatür çalışması takdim etti.