Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık çalıştayının ilki gerçekleştirildi. Başkan Ekrem Yüce, “Hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdi aksiyona geçme zamanı. Tüm şehir olarak yenilenecek, dönüşecek ve bilinçli hale geleceğiz. Bunun için tüm şehir olarak aynı anda hareket etmek ve aynı şeyi düşünmek zorundayız” dedi. Vali Kaldırım ise depremin acil ve sıcak bir gündem olduğunu belirterek ortak akılla alınacak kararların şehrimize hayırlı olmasını diledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık çalıştayının ilki gerçekleştirildi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen toplantıya katılan Başkan Ekrem Yüce, hem ülke olarak hem de şehir olarak deprem kuşaklarının üzerinde yer aldıklarını hatırlatarak kentsel yenileme çalışmalarının ortak akılla yürütülmesinin önemini ifade etti. Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, STK başkanları, öğretim görevlileri ve Büyükşehir bürokratlarının katıldığı çalıştayda şehrin fiziki yapısını dayanıklı kılmak, olası afete en hazır olabilmek adına ortak akıl yürütülmeye çalışıldı.

Ortak bir akıl yürütmeliyiz
Çalıştaya ilgi gösteren tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “1999 depreminden sonra depremi yaşamış, deprem geçirmiş binaların olası afette performanslarının nasıl olacağına dair bir çalışma yapılmamış. Bu analizlerin yapılması ve riskli bölgelerin belirlenmesi hayati önem taşımaktadır. İşte biz de buradan hareketle planladığımız deprem sakınım master planını bu envanter çalışmalarının temeline oturttuk. Allah’a çok şükür hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdi aksiyona geçme zamanı. Fakat bunu kendi başımıza yapmamız mümkün değil. Tüm şehir olarak yenilenecek, dönüşecek ve bilinçli hale geleceğiz. Bunun için tüm şehir olarak aynı anda hareket etmek ve aynı şeyi düşünmek zorundayız. Şehrimizi öngöremediğimiz çevresel, fiziksel, yapısal, ekolojik değişikliklere karşı güçlü, dirençli ve esnek bir yapıya kavuşturmak için hep beraber ortak akıl yürütmeliyiz” dedi.

Şehrimizi depreme dirençli kılmalıyız
Başkan Ekrem Yüce, “Salgında hamdolsun ülkemizin üretim, tedarik, gıda zinciri, acil ve afet ile sağlık durum yönetimi güçlü olduğu için diğer ülkelere nazaran nasıl esnek, dirençli ve güçlü yönetilebilir olduğunu gördük. Bizim de şehrimizi olası bir deprem veya öngöremediğimiz ekolojik değişikliklere karşı her koşulda en az etkilenecek şekilde dirençli kılmamız gerekir. Kentsel yenileme, dönüşüm yol haritamızı tüm karar vericiler olarak ekonomik, sosyal, demografik uyuma dikkat ederek yapmamız gerekir. Tüm paydaşlarımızla bir araya gelmek, bir arada hareket etmek ve ortak akıl oluşturmak istiyoruz. Bu sebeple bu olası Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık odaklı çalıştayları başlattık. Tüm bu çalıştaylardan sonra ortaya çıkan sonuçlar raporlanarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi olası deprem, afet ve risk yönetim çalışmalarıyla entegre edilecek. Raporlar kamuoyuyla paylaşılarak şehrimizin depreme hazırlık, kentsel dönüşüm ve kriz yönetim planı tam anlamıyla hayata geçirilecektir” dedi.

Kentsel dönüşümde vatandaşımıza model olmalıyız
Sakarya Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu, “Deprem çok önemli bir husus. Depreme güvenli bir hayat inşa etme hususunda çalışmalara devam ediyoruz. 1999 depreminden sonra değiştirilen imar planlarıyla beraber önemli tedbirler alındı. Bugünde tedbirlerimizi artırarak dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Sakarya’mızda deprem riski yönünden en riskli bölge üzerinde. Bu konuda şehrimizde de gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmalarımızda yerel yönetimler ve mülki idareler dışında vatandaşlarımıza da önemli pay düşüyor. Bugün araba alırken hasar kaydı yaptıran vatandaşlarımızın ev alırken aynı hassasiyeti göstermediğini görmekteyiz. Kentsel dönüşümde büyük ölçekte dönüşüm düşünmeden küçük ölçekte çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Etap etap çalışmalar gerçekleştirerek vatandaşımıza da örnek bir rol model oluşturabiliriz” dedi.

Deprem acil ve sıcak bir gündem
Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Çok geniş bir yelpazedeki katılımcıyla gerçekleştirilen çalıştayın hayırlara vesile olmasını dilerim. Geçmiş yıllarda şehrimizde büyük depremler ve can kayıpları yaşadık. Ülkemizde de deprem afeti son olarak kısa bir süre önce İzmir’de karşımıza çıktı. Deprem acil ve sıcak bir gündem. Bu konu ne kadar gündem tutulursa hem yönetimlerde hem de vatandaşlarımızda bu hususa karşı tedbir alma duygusu artacaktır. Bu hususta şehrimizde oluşturacağımız ortak akılla alacağımız tedbirlerin şehrimize hayırlar getirmesini dilerim” dedi.