Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Geleneksel Sanatlarımızın Dünü Bugünü’ konulu söyleşi Sakarya Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Geleneksel Sanatlarımızın Dünü Bugünü’ konulu söyleşi ile devam etti. Sakarya Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen programa Yrd. Doç. Dr. Şehnaz Biçer, Yrd. Doç Dr. Seher Aşıcı ve Öğretim Görevlisi Taner Alakuş konuşmacı olarak katıldı. Programa geleneksel sanatlara ilgi duyan vatandaşların katılımı da yoğun oldu.

Bu Senin Serüvenin
Programda Şehnaz Biçer sanatçı olmak konusuna değinerek, “Güzel sanatlar, bir meslek edindirme kursu değildir. Mezun olduğunuzda elinizdeki diploma size çok şey verir ancak sanatçı unvanı veremez. Bu zaman gerektirir. Kültürel olarak doygun olacaksın, kendi kültür geleneğini bileceksin, başka kültür gelenekleri bileceksin, harmanlayacaksın, eskiyi bileceksin. Ancak bu şekilde sanatçı olabilirsiniz. Sanat, siz olmaya çalıştığınız bir yol. Bu yol çok uzun. Yaptığınız iş hobi olmayacak kadar değerli. Sanatta en önemli şey kendi yolunu bulmaktır. Bu serüven senin serüvenin. Kapıyı biri açacak tabi ki; ya hocan açacak ya kültürün açacak ya geleneğin açacak… Bir ışık olacak sana ancak bu yol senin yolun” şeklinde konuştu.

Şimdiki Sanatçıların İşi Daha Zor
Taner Alakuş ise konuşmasında, “Geleneksel sanatların dünü ve bugününü konuşmak biraz da cesaret isteyen bir konu. Tabiki gelenekten beslenen sanatlar icra ediyoruz. Gelenekteki sanatın işlevi farklıydı. 21. yüzyılda yaşayan sanatçıların işi çok daha zor bana kalırsa. Geçmiş dönemde bir haminiz (destek olan, gözeten) vardı bu sanatı icra ederken. Bu hareketin maddi ve manevi arkasına aldığı bir güç vardı. Şimdiki sanatçılar çok daha çıplak ve donanımsız. Kendi kitlesini, kendi takipçisini oluşturmak gibi bir zorunlulukları var. Nasıl günümüzde her şey çok hızlı değişiyorsa; bence Güzel Sanatlar Fakültelerinin veya sanat merkezlerinin de müfredatları biraz organik olmalı. Hemen yapıya uyum sağlamalı ve değişebilmeliler. Ancak eğitim için 4 yıl az değil. Bir sanatçı olabilmek için bu süre az ancak; bir sanatçının temelini atmak için yeterli bir zaman. Sanattaki alt yapıyı oluşturmak için doğru hocalarla doğru şekilde çalışıyorsanız; bence 4 yıllık eğitim gayet yeterli. En azından ilk basamağı çıkmak için yeterli” ifadelerini kullandı.