'Sürgündeki Palto' söyleşi ve imza günü programına katılan Yazar Musa Yaşaroğlu, “Yazdığım kitapla ilgili tek bir düşüncem vardı. Bu ülkenin gençlerine Mehmet Akif Ersoy'u anlatmak. Akif’in hayatını incelediğimizde günümüze aktarılacak birçok örnek görebiliriz. Bu ülkeye hizmet etmiş, fedakârlık etmiş insanları başımızın üstünde taşımalıyız. Bizim için önemli olan kimliklerimiz değil, zihinlerimizdir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Sürgündeki Palto’ konulu söyleşi ve ardından imza günü programı gerçekleştirildi. Programa ‘Sürgündeki Palto’ kitabının yazarı Musa Yaşaroğlu konuşmacı olarak katıldı. İMKB Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Faik Baysal Kütüphanesi’nde gerçekleşen programlarda Yaşaroğlu, öğrencilerin ve Sakaryalı kültür sanat dostlarının sorularını cevaplayıp, ardından katılımcılar için kitabını imzaladı.

Yazmak dertten ortaya çıkar
Musa Yaşaroğlu, “Şuan elinizde kâğıt tomarı tutuyormuşsunuz gibi olabilir ama ben o elinizde tuttuğunuz kâğıt tomarına, bir buçuk yılımı harcadım. Yazmak dediğimiz şey tamamen dertten ortaya çıkar. Yazdığım kitapla ilgili tek bir düşüncem vardı. Bu ülkenin gençlerine Mehmet Akif Ersoy'u anlatmak. Üniversitedeyken Necip Fazıl hayranıydım. Bitirdikten sonra Mehmet Akif’le tanıştım. Hepimizin kafasında oluşturduğu bir rol, bir idol vardır, kendinden bir şeyler bulduğu insanlar vardır, ona hayran kalmışsınızdır. Akif'te ben bunu gördüm. Onun hayatını incelemeye başladıkça anladım ki aslında iyi insan olabilmek mümkün. Bu hislerin sonucunda, 'Sürgündeki Palto' adlı kitap ortaya çıktı.”

Sözünün eri
Yaşaroğlu, “Mehmet Akif Ersoy sadece İstiklal Marşı şairi değildir. Bu çok küçük bir tanımlama olarak kalıyor. Onun hayatını incelediğimizde günümüze aktarılacak birçok örneklik görebiliriz. Mehmet Akif, duygularını çok net belli eden bir insandır. Kızdığına kızar, öfkelendiğine öfkesini gösterir. Çünkü o hisli bir yürektir. Hani diyor ya; 'Ağlarım ağlatamam, hissederim söyleyemem. Dili yok kalbimin, bundan ne kadar bizahım.' Mehmet Akif aynı zamanda, birine söz verdiyse o sözü yerine getiren biriydi. Mehmet Akif Ersoy'u Akif yapan değerler yaptıkları ve yaşadıklarıdır. İşte beni o yüzden cezbetmiştir” ifadelerini kullandı.

Kimlikler değil zihinler önemli
Yaşaroğlu sözlerini şu şekilde tamamladı, “Necip Fazıl Kısakürek'inde bir sözünden örnekle; ‘Kim var dediğimde, ben varım diyen gençler istiyoruz.’ Bu konuları vefayı hak eden insanlar aynı şeyleri tekrar yaşamasın diye anlatıyoruz. Bu ülkeye hizmet etmiş, fedakârlık etmiş insanları başımızın üstünde taşımamız gerekiyor. Kimlikleriniz değil, zihinlerinizdir bizim için önemli olan” şeklinde konuştu.