Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Bir Vefa Hikayesi: Tevfik İleri” konferansında konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “Gayret bizden, muvaffakiyet haktandır anlayışını hayatında en idrak etmiş insanlardan biridir Tevfik İleri. İmam Hatip Mektepleri’nin yeniden açılmasına öncülük etti. Yüksek İslam Enstitüleri’ni kurdu. Boğaz Köprüsü projesi onun döneminde hayata geçirildi” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Mayıs Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında “Bir Vefa Hikayesi: Tevfik İleri” konferansı gerçekleştirildi. Ofis Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve Yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olarak katıldığı programda ilk olarak 1950 ve 1958 tarihlerinde Ulaştırma, Bayındırlık ve Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan İleri’nin hayatını anlatan video gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimin ardından söz alan Yazar Yalsızuçanlar, Tevfik İleri’nin memleket sevdasıyla dolu yaşam öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

İslam enstitülerini kurdu
Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “Ülkemize katkı sağlamış, bu yapının harcında emeği olan çok önemli insanlar var. Bu isimlerin en önde gelenlerinden biri de Tevfik İleri’dir. Düşünün ki 50 yıl süren bir hayat ama yaptığı çalışmalar ve hizmetleri saydığımızda saatlerce konuşabiliriz. TRT Ankara Radyosu’nda ilk kez mevlit yayınını, dini yayın yaptırıyor Tevfik Bey. İmam Hatip Mektepleri’nin yeniden açılmasına öncülük etti. Yüksek İslam Enstitüleri’ni kurdu. Boğaz Köprüsü projesi onun döneminde hayata geçirildi” diye konuştu.

İleri’nin Muhabbet-i aşkı
Yalsızuçanlar, “Tevfik İleri Yassı Ada’da dimdik duranlardan. İnançlı, mütevekkil, çalışkan, gayretli ve vakur bir kişidir. Edebinden hep susmayı tercih ederdi. Arifler muhabbeti aşk için bir benzetme yapar. Muhabbet kuşun uçmasıysa aşk kanadı kırılırcasına uçmasıdır. Şevk, kanadı kırıldıktan sonra da uçmaya devam etmesidir. Çünkü kendi kanadımızla uçmuyoruz. Cenabı Hakk lütfederse kendisine yakınlaştırıyor. Gayret bizden, muvaffakiyet haktandır anlayışını hayatında en idrak etmiş insanlardan biridir Tevfik İleri” şeklinde konuştu. Yalsızuçanlar’ın konuşmasının ardından 1960 darbesinde Yassıada mahkemelerinde yargılanan ve ömür boyu hapis cezası alan Tevfik İleri’nin mahkumiyeti boyunca eşi Vasfiye İleri ile birbirlerine yazdıkları mektuplar okundu. Programın sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Aktürk, Yazar Yalsızuçanlar’a teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti.

Vefa Apartmanı
Yalsızuçanlar, düzenlenen programın ardından Ofis Sanat Merkezi içerisinde yer alan İnsan Kitapevi’nde sevenleriyle bir araya geldi. İleri’nin Hemşin’de dünyaya gelmesiyle başlayan ve mahkum edildiği dönemde zor durumda kalan ailesi için Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki mesai arkadaşlarının bir vefa örneği göstererek aralarında topladıkları paralarla inşa ettikleri Ankara’daki Vefa Apartmanı’na kadar uzanan hikayesini anlattığı kitabı “Vefa Apartmanı”nı günün anısına imzaladı.