En Mükemmel Fazilet Adalettir

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de İslam Düşüncesinde Adalet Nazariyesi dersleri devam ediyor. Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı dersliklerinde gerçekleştirilen eğitimler kapsamında SAÜ Öğretim Üyesi Harun Kuşlu, Aristoteles’in adalet kavramı hakkında bilgiler verdi.

Aristo’da Adalet
Kuşlu, “Aristoteles’e göre adalet kavramı bütün diğer faziletleri içine alan ve yasalara itaatle ortaya çıkan en tamamlanmış ve en mükemmel fazilettir. Aristoteles iki türlü adaletten bahseder. Bunlardan ilki paylaştırıcı adalettir. Bunun ölçütü geometrik bir yöntemle hakkın ve onurun bireysel çabaya göre dağıtılmasıdır. İkinci adalet türü düzeltici adalettir. Düzeltici adalet ise, aritmetik eşitlik yöntemiyle gerçekleşir” diye konuştu.

Düzeltici ve Paylaştırıcı Adalet
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Harun Kuşlu, “Aristoteles’in düzeltici adalet ile paylaştırıcı adaleti yasalar ile güvence altına alınmıştır. Aristo, polisin düzenini sağlayan bir ilke olarak adalet kavramı ile yasalara uymamaktan kaynaklanan ve mülkiyetin eşit dağılmamasından ortaya çıkacak olan özel adaletsizlik kavramı arasında önemli bir ayrım yapar” ifadelerini kullandı.