Büyükşehir Belediyesi Kadın Gelişim Akademisinde ilk ders Uzm. Psikolog Doğan Cüceloğlu ve Yazar Polat Doğru’nun katılımıyla gerçekleşti. Doğan Cüceloğlu “Anne ve babalar ilk olarak içlerindeki yaşayan çocuğun farkına varmalı ve içlerindeki çocuğu yaşatmalıdır. İçimizdeki çocuğu sağlıklı beslemezsek sağlıklı birer anne baba da olamayız. Unutmayın çocuklar kültür robotu olarak değil, bir şahsiyet olarak hayatımızda vardır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği Kadın Gelişim Akademisi’nde yeni dönem eğitimleri başladı. Uzm. Psikolog Doğan Cüceloğlu ve Yazar Polat Doğru’nun katılımıyla gerçekleşen akademinin ilk dersinde ‘Geliştiren Anne-Baba’ başlıklı eğitim verildi. Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleşen eğitimde çok sayıda katılımcı yer aldı. Doğan Cüceloğlu “Anne ve babalar ilk olarak içlerindeki yaşayan çocuğun farkına varmalı ve içlerindeki çocuğu yaşatmalıdır. Böylelikle çocuklarıyla daha iyi empati kurabilme yeteneğine sahip olurlar.  İçimizdeki çocuğu sağlıklı beslemezsek sağlıklı birer anne baba da olamayız” dedi.

6 nokta
Geliştiren anne baba olmanın püf noktalarına değinen Doğan Cüceloğlu, “Çocuklar doğduktan altı saat sonra hissetmeye başlar. Doğumdan sonraki bu ilk 6 saatte çocuklar güvende miyim ve olduğum gibi kabul ediliyor muyum? diye düşünüp hisseder. Doğduktan 6 ay sonra ise çocuklar çevresine olup biteni idrak etmeye başlar. Davranışlarının ebeveynleri tarafından onaylanmasına ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun merakla size anlatmak istediği olayları kulak arkası etmeyin. Onları dinleyin. Çocuklarımızı dinlediğimiz an çocuklarımıza şu 6 mesajı veriyoruz; sen önemlisin, değerli ve doğalsın, sana güveniyorum, seni seviyorum, merakla anlattığın her şeye ve sana saygım var diyoruz aslında. Eğer çocuğunuzun gelişiminde bu 6 noktaya önem vermezseniz kendine güveni az çocuklar yetiştirirsiniz. Unutmayın çocuklar kültür robotu olarak değil bir şahsiyet olarak hayatımızda vardır” diye konuştu.

Çocuklarınızı tüm kişilikleriyle kabul edin
Ebeveynler ve çocuklar arasında kurulan bağın önemine değinen Yazar Polat Doğru, “Herhangi bir zamanda hayatla ilgili bizlere bir soru sorulduğunda ya da elimizde olmayan bir sebepten ötürü gelişen bir durum olduğunu düşünelim. Fırsatımız olursa oturup bu soruları ve sorunları enine boyuna ölçüp bir birey olarak cevap verebiliyoruz.  Fakat hayatın bize sunduğu kısıtlı bir zaman dilimi var. Bizler anne baba olarak çocuklarımızı bu kısıtlı zaman diliminde dinlemeli ve onlarla empati kurmalıyız. Onları olduğu gibi tüm kişilikleriyle kabul etmeli, aynı zamanda da onları birer yetişkin gibi görmeliyiz. Çünkü ebeveyn ile çocuğu arasındaki güçlü bağ ancak böyle kurulabilir” ifadelerini kullandı.