Sakarya 3. Tarım, Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarı’na katılan Başkan Yüce, “Sakarya olarak hayvancılık ve tarım çalışmalarında önemli bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilirerek ülkemizin en önemli merkezlerden biri haline getireceğiz. El ele vererek bunu başarabildiğimizde biz kazanacağız, Sakarya kazanacak, ülkemiz kazanacak” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya 3. Tarım, Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarı’na katıldı. Hendek Çok Amaçlı Kapalı Fuar Alanı’nda düzenlenen fuarda çiftçi ve üretici bir araya geldi. Fuarın açılış törenine ise Başkan Yüce’nin yanı sıra Vali Çetin Oktay Kaldırım, MHP Grup Başkan Vekili Levent Bülbül, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, Hendek Kaymakamı Halil İbrahim Acır, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şener Bayraktar, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protokol konuşmalarının ardından ise heyet stantları gezerek çiftçilik ve tarımcılık adına üretim yapan firma yetkililerinden bilgiler aldı.

Geleneksel üretim kültürünü modern teknolojiyle harmanlamalıyız
Büyükşehir Belediyesinin tarım konusunda hayata geçirdiği projelerle Sakarya’nın tarımdaki hedeflerine  her geçen gün daha çok yaklaştığını ifade eden Başkan Yüce, “Sakarya coğrafi ve kültürel avantajları gereği pek çok etkin özelliğe sahip bir şehir. Sakarya bir spor şehri. Sakarya bir bisiklet şehri. Sakarya bir sanayi şehri. Sakarya bir tarım şehri. Sakarya bir turizm şehri. Allah’ın şehrimize bahşettiği bu nimetleri en güzel şekilde değerlendirmeliyiz. Ahi kültürüne dayalı geleneksel üretim anlayışımızı muhafaza etmeli, modern teknolojiyle harmanlamalıyız. Böylece birim alandan elde ettiğimiz verimi artırabilir, yıl boyu üretimi sağlayabilir, katma değeri yüksek ürünler üreterek elde ettiğimiz geliri maksimumu çıkarabiliriz” dedi.

Büyükşehir, üretimi artıracak projeleri hayata geçiriyor
Başkan Yüce, “Sakarya olarak hayvancılık ve tarım çalışmalarında önemli bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek ülkemizin en önemli merkezlerden biri haline getireceğiz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık konularında geliştirdiğimiz çalışmalarla üreticilerimize ve ülkemize örnek olmaya devam ediyoruz. Gerekli araştırmaları yapıyor, toprak ve iklim yapımıza en uygun ürünleri seçiyoruz. Üreticilerimize bu ürünleri tanıtıyor, üretim aşamalarıyla ilgili eğitimler veriyor, gerekli ekipman desteğini sağlıyor, üreticimizle birlikte örnek üretimi gerçekleştiriyor, tüketici ve Pazar ihtiyacını karşılıyoruz. Sonraki aşamada kurum olarak aradan çekiliyor ve üretim aşamasını öğrenen, teknik ekipmana sahip, tüketiciyi tanıyan üreticimizle tüketicimizi baş başa bırakıyoruz. Böylece üretimdeki çeşitlilik ve verim artıyor; Pazar sorunu ortadan kalktığı için gelir düzeyi yükseliyor”

“Çalışmalarımız neticesinde yenilikçi projeleri uygulamaya alıyoruz”
Sakarya’da hayvancılığın gelişmesi için de önemli adımlar attıklarını ifade eden Başkan Yüce, “Aynı çalışma prensibini hayvancılık için de gerçekleştiriyoruz. Irk çeşitliliğinin sağlanması, ırk ıslahı, üretimin organizasyonu gibi ve elde edilen ürünlerin çeşitlendirilmesi gibi çalışmalar yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda: Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi, Sakarya Botanik Vadisi, Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Projesi, Sulama ve Drenaj çalışmaları, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Fidan A.Ş ve Sera AŞ çalışmaları, Arıcılık ve Hayvancılık projeleri, Mera ıslah projeleri gibi projelerle tarımda çiftçilerimize önderlik edecek tüm yenilikçi projeleri uygulamaya koyduk” dedi.

Manda yetiştiriciliği konusunda pilot şehir Sakarya
Başkan Yüce, “Burada özellikle manda yetiştiriciliği konusundaki çalışmalarımızdan da bahsetmek istiyorum. Sakarya, manda yetiştiriciliği konusunda uygun ekolojiye ve potansiyele sahip olmasına rağmen bugüne kadar bu konuda maalesef ki ciddi bir adım atılmamıştı. Bu alanı değerlendirmek için Sera A.Ş koordinasyonunda Sakarya Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğini kurarak Tarım ve Orman Bakanlığımıza onaylattık. Böylece manda yetiştiricilerimiz bakanlığın tüm desteklemelerinden faydalanabilir duruma geldi ve manda yetiştiriciliği Sakarya’da resmiyet kazandı. Ayrıca yaptığımız çalışmayla Tarım Bakanlığı nezdinde manda yetiştiriciliği konusunda pilot şehri olduk. Manda Yetiştiricileri Birliği olarak Erenler’de 150 baş manda bir çiftlik kurmak üzere hazırlıklarımıza başladık. Çalışmalarımızın ardından hastalıktan ari damızlık manda çiftliğinin kurulması için müracaatımızı yaptık. Süreci adım adım takip ediyoruz. İnşallah bu yılın sonunda bu işletmenin açılışını gerçekleştiririz. Böylece Türkiye’de ilk ve tek ari damızlık manda çitliğinin sahibi olmuş olacağız. Manda yetiştiricilerimiz, damızlık manda ihtiyaçlarını buradan karşılayacak ve bakanlığın %50 hibe yardımlarından faydalanabilecekler. Ayrıca kuracağımız mandıra tesisi ile bütün manda sütlerini alarak Sakarya Markası ile ticarileştireceğiz ve en değerli peynir çeşitlerini üreteceğiz” dedi.

Fuarda emeği geçenlere teşekkür
Başkan Yüce, “Sakarya tarım ve hayvancılık konusundaki potansiyeliyle ülkemizin en önemli merkezlerinden biri olmaya aday. El ele vererek bunu başarabildiğimizde biz kazanacağız, Sakarya kazanacak, ülkemiz kazanacak. Bu başarının sırrı işbirliğinde, disiplinde ve sektör içi iletişimde yatıyor. Biz Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü işbirliğine ve desteğe açığız. Üreticilerimizin ne kadar azim ve disiplinle çalıştıklarını biliyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bu fuar gibi organizasyonlar da sektör içi iletişimin en önemli araçları. Bu sebeple Hendek Tarım ve Hayvancılık Fuarının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte şehrimizi tarım ve hayvancılık konusunda ülkemizin en önemli merkezlerinden biri haline getireceğiz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.