Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Cengiz Aytmatov ve Türk Edebiyatına Edebi Mirası’ isimli konferans ile devam etti. Kara, “Cengiz Aytmatov’u Aytmatov yapan sağlam bir alt yapının bir şekilde başarıya dönüşmesidir. Bu da gençliğimize örnek olmalıdır. Artık biz kendimizi Aytmatov gibi çok yönlü yetiştirmeye gayret göstermeliyiz. ‘Cemile’ isimli eser ile Dünya Edebiyatına bir sosyal ve kültürel olgu olarak giriyor" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Cengiz Aytmatov ve Türk Edebiyatına Edebi Mirası’ isimli konferans ile devam etti. Programa Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdulvahap Kara konuşmacı olarak katıldı. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa çok sayıda sanatsever teşrif etti.

Savaşlar yerini kültüre bıraktı
Prof. Dr. Abdulvahap Kara, “Cengizhan kılıcı ile dünyayı fethederken, Aytmatov kalemi ile dünyayı fethetmiştir. Bu bizim günümüzde de önemli anlamlar içermektedir. Günümüzde 21.yy’da artık asker ve savaş ile mücadele yerini kültüre bırakmıştır. Bunu birçok uzman bile söylemeye başladı. Önce kültürler zihin ile ele geçiriliyor. Romanlar, propaganda, çizgi filmler, filmler ve sayamadığımız birçok şey ile buna başlandı. Bu benzetmeler artık kılıç kullanan Cengizhanlara değil, kalem kullanan, kültürü kuvvetlendiren, düşünen insanlara ihtiyacımız var. Bu da çağımız için büyük bir örnek olan Cengiz Aytmatov diyebiliriz” sözlerine yer verdi.

Her şeyden haberdar olun
Prof. Dr. Kara, “Kültürlerimizi gençlerimize her zaman aşılamalıyız. Nasıl buralara geldiğimizi onlara öğretmeliyiz. İşte Aytmatov’da bunu yaparak birçok insana ışık tutmuştur. Cengiz Aytmatov’un çok yönlü bir insan olduğunu görmekteyiz. Kendisi veterinerlik fakültesi bitirmesine rağmen bunun dışında; felsefe, psikoloji, biyoloji gibi birçok disiplinlerde bilgi sahibi olmuştur. Gençlerimize büyük bir örnek olacak şekilde şunu diyebiliriz ki ‘bu çağda çok yönlü olmalıyız.’ Diğer rakiplerimizden bir adım önde olmak istiyorsak bir şeyi değil, çok şeyi takip etmeliyiz. Ne kadar çok yönlü olursak, bu da eserlerimize yansıyarak o kadar farklı insanlara ulaşarak bilgi edinmelerini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kültür alt yapısı
“Cengiz Aytmatov’u Aytmatov yapan sağlam bir alt yapının bir şekilde başarıya dönüşmesidir. Bu da gençliğimize örnek olmalıdır. Artık biz kendimizi Aytmatov gibi çok yönlü yetiştirmeye gayret göstermeliyiz. ‘Cemile’ isimli eser ile Dünya Edebiyatına bir sosyal ve kültürel olgu olarak giriyor. Bu yüzden Cemile isimli eserin Aytmatov’un hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır. Tabi sadece bu eser ile değil, bundan sonra yazmış olduğu her eser çok fazla ses getirmiştir. Dünya’da herkes tarafından seviliyor, hepsinde de felsefi düşünceler bir takım mesajlar verilebiliyor. Bunların hepsi de kültür alt yapısı ile mümkün olmaktadır” dedi.