Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ocak Ayı Meclisi’nde 2 buçuk yıllık süreçte yapılan yatırımları açıkladı. Yüce, “2 buçuk yılda toplamda 2.3 milyar TL’lik yatırım yapmanın gururunu yaşıyoruz. 1 milyon 121 bin asfaltla 805 kilometreyi aşan yol, 677 milyon TL maliyetli altyapı yatırımını hayata geçirdik. Gönül belediyeciliği şiarıyla insana dokunan her alanda faaliyetler yürütüyoruz. Şehrimizi mamur hale getirmek için gündüz-gece demeden çalışıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ocak Ayı Meclis Toplantısı’na başkanlık etti. Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) gerçekleştirilen toplantıda 86 gündem maddesi karara bağlandı. İlçe belediyelerinin komisyon raporlarının da görüşüldüğü toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Ekrem Yüce, göreve geldiği günden bu yana Sakarya’da hayata geçirdikleri projeleri anlattı. Yüce, bu süre zarfında ekonomi, sosyal yaşam, altyapı ve üstyapı, kültür-sanat, spor ve bir çok alanda 2 buçuk yılda toplamda 2.3 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını açıkladı. Yüce, Sakarya’ya 1 milyon 121 ton asfalt, 805 kilometreyi aşan yol ile maliyeti 677 milyon TL olan içmesuyu, yağmursuyu ve alt yapı projesini kazandırdıklarını ifade etti. Başkan Yüce, ayrıca devam eden Sakarya Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, UTÇEM, SOGEP, Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, Vagon Kafe, Spor Ada Vizyon, Kano Parkuru ve Manda Üretim Tesisi projelerinde gelinen son noktayı açıkladı.

2 buçuk yılda 2.3 milyar TL’lik yatırım
Başkan Yüce alt-üst yapı ve ulaşım alanında yapılan yatırımları anlatırken,  “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne; 33 ayda hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve şehrimizi mamur hale getirmek için gündüz gece demeden çalışıyoruz. Gönül Belediyeciliği şiarıyla ekonomi, sosyal yaşam, altyapı ve üstyapı, kültür ve sanat gibi alanlarda insana dokunan her konuda faaliyet gösteriyoruz.  33 aylık süreçte toplam 2.3 milyar Türk Lirası yatırım yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte 1 milyon 121 bin 621 ton asfaltla 805 km’yi aşan yol yaptık. Bunun dışında kaldırım, V Kanal, bordür, dolgu ve duvar gibi çalışmalarımızla toplamda 357 milyon 363 bin 969 lira yatırım gerçekleştirdik. Çalışmalarımıza temelden başladık, sağlıklı içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon gibi altyapı projeleri için toplamda 677 milyon 700 bin lira yatırım yaptık” dedi.

530 bin metre şebeke yenileme, milyonlarca TL yatırım
Yüce, 2 buçuk yıllık süreçte Sakarya’da 530 bin metrelik şebeke yenileme çalışması yapıldığını ifade ederek, “Hemşerilerimizin güvenle ve sağlıklı su tüketebilmesi için şehrimizde ihtiyaç duyulan içme suyu altyapısını yeniliyoruz.  Projeyle Sakarya’ya hem yeni şebekeler döşüyor hem de mevcut şebekeleri yeniliyoruz. Böylece toplamda 530 bin metre şebeke yenileme çalışması yaptık. Toplam maliyeti 53 milyon lira olan projemizi çok şükür tamamladık. Yenileme çalışmaları kapsamında tamı tamına 47 milyon lira değerindeki yeni yağmur suyu şebeke imalatını tamamladık. Proje kapsamında 82 bin metre uzunluğundaki yağmursuyu şebeke imalatını çok şükür tamamladık. Şehrimizin kanalizasyon şebekesi ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçtik ve 58 milyon lira yatırım yaptık. Şehrimizin imara açılan yeni yerleşim yerlerinde kanalizasyon hatları inşa ettik. Mevcut yerleşim yerlerindeki hatların yetersiz kaldığı yerlerde yenileme çalışmaları yaptık. Toplamda 146 bin metrelik kanalizasyon hattı üzerinde çalışma yaptığımız projemizi bitirdik” ifadelerini kullandı.

“22 milyon 300 bin TL tasarruf sağladık”
Kayıp kaçakla ilgili yapılan çalışmalar sayesinde 22 milyon 300 bin TL tasarruf edildiğini kaydeden Yüce, “32 milyon lira yatırımla 55.000,00 m²’lik alanda, kurulu gücü 5 MW olan 14 bin adet güneş paneli ile yıllık 8 GWh elektrik üreteceğiz. Böylece yıllık 4 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerjiyi üretmiş olacağız. Proje çalışmaları Aralık 2020 tarihinde başladı. Projemizi inşallah 2022 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Şehrimizdeki su kayıplarını azaltmak ve israfı önlemek için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Adapazarı, Serdivan ve Erenler’de 52 adet izole alt bölge odasını devreye alarak su kaçaklarını en aza indirdik. 4 milyon 300 bin lira yatırımla ilk etabını tamamladığımız projemizi çeşitli çalışmalarla devam ettirecek ve israfın önüne geçeceğiz. Toplamda 22 milyon 300 bin lira kazanca tekabül eden 14 milyon 850 bin m³ su tasarrufu sağladığımız projemizi çok şükür bitirdik” diye konuştu.

“UTÇEM’i tamamlıyoruz”
Başkan Yüce, içerisinde okul, tarım müzesi, sanal gerçeklik ve çiftçi eğitim merkezinin yer aldığı UTÇEM’in Sakarya’da tarıma yön vereceğini söyleyerek, “İçerisinde tarım meslek lisesi, demonstrasyon alanları, tarım müzesi, sanal gerçeklik, çiftçi eğitim merkezi gibi imkanlar bulunacak olan UTÇEM’de tarımsal üretimin geçmişini, bugünü ve geleceğini ele alacak ve sektöre yön verecek projeler yürüteceğiz. Proje çalışmaları Eylül 2019 tarihinde başladı. Toplam maliyeti 200 milyon lira olacağını tahmin ettiğimiz proje için şu ana kadar 9 milyon 550 bin 150 lira yatırım yaptık. Projemizi inşallah 31 Aralık 2023 tarihinde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Hayvan Rehabilitasyon Merkezi açılıyor
Karaman Yolu üzerinde inşa edilen Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nin kısa süre içinde tamamlanacağını söyleyen Başkan Yüce, “Sokak hayvanlarımız için bir rehabilitasyon merkezi kuruyoruz. İçerisinde ameliyathane, tecrit odası, karantina odası, laboratuvar, acil müdahale alanı gibi bölümler bulunan merkezde hayvan dostu hemşerilerimiz için kafeterya, sahiplendirme binaları ve rehabilitasyon alanları da bulunacak. Proje çalışmaları 10 Haziran 2021 tarihinde başladı. Toplam maliyeti 13 milyon 235 bin 978 lira olacağını tahmin ettiğimiz projemiz için şu ana kadar 6 milyon lira yatırım yaptık. Projemizi inşallah mart ayı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Bisiklet Şehri, Spor Ada Vizyon ve Kano Parkuru projesi
“Spor Şehri” unvanını alarak spor alanında marka projeler yürüttüklerini anlatan Yüce, Spor Ada vizyon ve Kano Parkuru projelerinde gelinen durumu anlatırken, “Sakarya’yı spor şehri yapmak, şehrimizde sporun her dalını yaygınlaştırmak için onlarca proje yürütüyoruz. Uluslararası Bisiklet Şehri Unvanı Uluslararası Bisiklet Birliği tarafından ağır şartlarla verilen ve dünyada sayılı şehrin sahip olduğu Bisiklet Şehri Unvanını alarak ülkemizde ilk ve tek şehir olma özelliğine kavuştuk. Bisiklet Şehri unvanın bir gereği olarak bisiklet yatırımlarımızı ve projelerimizi düzenlemek üzere bir Bisiklet Şube Müdürlüğü kurduk. Bu vizyoner yaklaşım sayesinde yine Türkiye’de bir ilke imza atmayı başardık. Motor ve otomobil sporları konusunda ülkemizin en modern tesisini kuruyoruz. Türkiye Offroad yarışlarının 5. Ayağını geçtiğimiz günlerde burada gerçekleştirdik. Arifiye Molla Köy göletleri üzerine kurulacak Olimpik Su Sporları Tesisi ile şehrimize ve ülkemize yeni bir vizyon oluşturuyoruz. Projenin kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Gençlik ve Spor Bakanlığından ihale için gün bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Vagon Park’a Vagon Kafe kuruluyor
Yüce, Mithatpaşa’da yer alan eski Vagon Park’ın bulunduğu yere Vagon Kafe’nin kurulacağı müjdesini verirken, “Şehrimize yeni soluklar getirecek projelerden biri de bir vagon üretim merkezi olan Sakarya’ya yakışacak bir proje olacak. Eski Vagon Parka kuracağımız vagon kafe ve kıraathaneyle birlikte hemşerilerimize alternatif bir sosyal yaşam alanı sunacağız. Vagon Kafe ve Kıraathane Nisan 2022 tarihinde faaliyete geçmiş olacak.  Şehrimize yeni soluklar getirecek projelerden biri de Ters Ev projesi oldu. Burada hemşerilerimiz aileleriyle birlikte fotoğraf çektiriyor kaliteli vakit geçirebiliyor. 26 Haziran 2021 tarihinde başladığımız projeyi 22 Eylül 2021 tarihinde tamamladık ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Şehrimizin ticaret hayatına alternatifler sunacak olan ticaret merkezi inşaatına 4 Haziran 2021 tarihinde başladık. Toplam yatırım tutarının 37 milyon 512 bin Türk lirası olacağını öngördüğümüz projemizde şu ana kadar 8 milyon 793 bin Türk lirası yatırım gerçekleştirdik” dedi.

Sakarya’da kadın istihdamı
Kadın istihdamına yönelik çalışmaları anlatan Başkan Yüce, “Kadınlarımıza iş hayatında destek olmak, onlara meslek edindirmek için 6 farklı kooperatif kurduk. Bu kooperatiflerden üçü binlerce yıllık geleneğe sahip olan Yağcıbedir Halısı üretiyor. Bir kooperatifimiz kurum ve kuruluşlar için iş elbisesi üretiyor. Bir kooperatifimiz atıkları geri dönüştürerek hediyelik eşya üretiyor. Bir kooperatifimiz de kenevir elyafını işliyor, ebru sanatıyla süslüyor ve giyim aksesuarları üretiyor. Kooperatiflerimiz eliyle üretilen ürünler 15 Temmuz Demokrasi Meydanındaki Hanımeli Pazarında satışa sunuluyor” diye konuştu.

Sakarya süs bitkileriyle güzelleşiyor
Başkan Yüce, Sapanca’da başlatılan Sakarya Süs Bitkileriyle Güzelleşiyor (SOGEP) projesi hakkında bilgiler verirken, “İçerisinde arı ürünleri üretimi, bisiklet yolları, yürüyüş yolları gibi katmanlar bulunan 69 km uzunluğundaki Sakarya Botanik Cennet Vadisi içerisinde toplam 2 milyon 80 bin 152 tıbbi ve aromatik bitki bulunuyor. 2. Etap kapsamında dikimi planlanan bitkilerle birlikte vadideki bitki sayımız 2 buçuk milyon bitkiyi aşmış olacak. 7 Ocak 2020 tarihi itibariyle başladığımız proje her geçen gün mütekâmil hale gelmeye devam ediyor.  Sosyal hayatı destekleyerek kadın ve gençlerimizin iş hayatında yerlerini almaları ve ekonomiye destek olmalarını önemsiyoruz. Bu amaçla 18 kadın ve 4 genci sürekli istihdam edecek, toplamda 40 kadının dâhil olacağı Sakarya Süs Bitkileriyle Güzelleşiyor Projesini hayata geçiriyoruz. Sözleşmeli üretim modelinin uygulanacağı ve alım garantili üretimin gerçekleştirileceği proje için sapanca yanıkta modern bir sera kuruyoruz. Bu Serada doku kültürü yöntemiyle üretilen bitkilerin dış ortama alıştırma çalışmaları yürütülecek.  Proje çalışmaları 28 Mayıs 2021 tarihinde başladı. Toplam maliyeti 4 milyon 500 bin lira olacağını tahmin ettiğimiz proje için şu ana kadar 1 milyon 200 bin lira yatırım yaptık” ifadelerini kullandı.

Seracılık Mükemmeliyet Merkezi bitiyor
Sakarya’nın tarımına önemli bir vizyon katacak olan Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’ni kısa süre içinde tamamlayacaklarını belirten Yüce, “Türkiye’de kendi alanında ilk olma özelliği taşıyan proje ile örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini sunacağız. 53 bin m2’lik alan üzerinde kurulacak devasa tesiste yıl boyu üretim sürecek.  Ayrıca ARGE, eğitim, danışmanlık gibi konularda faaliyet göstereceğiz.  Proje çalışmaları 11 Ekim 2019 tarihinde başladı. Merkezin toplam maliyetinin 19 milyon 830 bin lira lira olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca Akyazı Kuzuluk’tan gelecek jeotermal enerjinin isale hattının 2 milyon 920 bin liralık bir maliyete sahip olmasını öngörüyoruz. Proje için şu ana kadar KDV tutarları hariç 13 milyon 87 bin liralık yatırım yaptık. Projemizi inşallah Mart 2022 tarihinde tamamlamayı planlıyoruz. Tesis bitimini müteakiben içeriye dikilecek tür ve çeşit belirlemesi ile bunların fidelerini temin konusunda çalışmalar devam etmektedir. Dekar başına 45 ton domates verimi elde etmeyi planlıyoruz” dedi.

Hastalıktan Ari Manda Çiftliği Projesi
Manda çiftliği projesiyle Sakarya’nın manda kaymağı ve mozzarella peyniri üretiminin merkezi olacağını söyleyen Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğini kurduk. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle Türkiye’de pilot şehir olarak 153 baş manda ile hastalıktan ari manda çiftliği kurduk. Proje çalışmaları 1 Şubat 2021 tarihinde başladı. Toplam maliyeti 2 milyon lira olacağını tahmin ettiğimiz proje için şu ana kadar 1 milyon 435 bin lira yatırım yaptık. 30 Aralık 2021 tarihinde projemizin açılışını gerçekleştirdik.  Üreticilerimizin ve çiftliğimizde üretilen sütlerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi için manda sütü işleme tesisi kuruyoruz. Çalışmalarımız Aralık 2021 itibariyle başladı. İnşallah bu tesiste Manda Kaymağı ve Mozzarella Peyniri üreteceğiz” diye konuştu.