Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Projesi kapsamında Türkiye’de pilot il seçilen Sakarya’da çalıştay yapıldı. Çalıştayda iklim değişikliğine bağlı sel, afet ve tüm doğa olaylarının oluşturacağı tahribatın önlenmesi için yapılacak çalışmalar planlandı. Başkan Ekrem Yüce, “Son günlerde ilimizde görülen yağış rejimi, ani değişiklikler bize bu projenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Afetlere ne kadar hazır olduğumuzu tespit ederek ve iklim değişimine uyum için projeler geliştiriyoruz."

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen “Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Sakarya’da çalıştay düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’de pilot il olarak Sakarya’yı seçtiği projeyle ilgili çalıştay, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Serdivan’da bir otelde gerçekleşti.

Büyükşehir heyeti çalıştayda
Çalıştaya Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve bakanlık yetkilileri ile Büyükşehir Belediyesi’nin iklimsel projelerini yürüten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi bürokratları, mühendisleri ile birlikte çevre bilimciler ve Sakaryalı sanayi temsilcileri katıldı. Programda, projenin Sakarya’yı ilgilendiren bölümü olan “Sakarya İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı” için önemli görüşmeler yapıldı.

Sakarya’nın direncini artıracak çalışma
Bakanlığın, Türkiye’de iklim değişikliğine bağlı olumsuzlukları önlemek ve şehirleri iklimsel değişime bağlı afet durumlarına hazırlamak için yürüttüğü çalışmada, Sakarya için atılacak adımlar konuşuldu. Çalıştayın hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni eden ve Sakarya’nın pilot il olarak seçilmesinin önemine vurgu yapan Başkan Ekrem Yüce, son günlerde yağış rejimlerindeki ani değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan afetlerin önlenmesi için çalışacaklarını ifade etti.

Proje Sakarya öncelikli yürütülüyor
Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’nın doğa olaylarına ne kadar hazır olduğunun tespitinden sonra gerekli önlemleri alacaklarını belirterek, “Bakanlığımızın projesi kapsamında pilot il olarak seçildik. Sakarya İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlanmasına ilişkin çalışmalara başladık. Proje ile şehrimizdeki iklim değişikliğinin etkilerine karşı direncin artırılması amaçlanıyor. Son günlerde Sakarya’da da etkisini gösteren yağış rejimlerindeki ani değişiklikler aslında şu an yapmış olduğumuz çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu ve bunun gibi doğa olaylarına ne kadar hazır olduğumuzu, eksikliklerimiz varsa neler olduğunu tespit etmek için çalışıyoruz. Bu projenin öncelikle Sakarya’da daha sonra Türkiye genelinde önemli katkılar sunacağını inanıyorum.” dedi. Çalıştay kapsamında, iklim değişikliği raporunun hazırlanması için hazırlıklar yapıldı. Bu proje, Türkiye’de öncelikle pilot il seçilen Sakarya’ya fayda sağlayacak. Araştırma ve raporların hazırlanmasından sonra, iklim değişikliği sebebiyle oluşan afetlerin önlenmesi için tedbirler alınacak.