Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 30 Mart Uluslararası Sıfır Artık Günü’nde önemli açıklamalarda bulundu. Atıkların çevresel etkilerine vurgu yapan Başkan Yüce, “Daha yaşanılabilir bir dünya için atık oluşumunu engellemek ve atıklarımızın yeniden kullanılmasını sağlamak durumundayız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ‘Sıfır Atık’ projesine en büyük desteklerden birini Sakarya sunuyor. Başkan Yüce, “Atıklarımızın çevresel etkilerini azaltmak ve en önemlisi de gelecek nesillerimize iyi bir miras bırakmak istiyorsak, tüm dinamiklerimizle çevreci çalışmalarımızı sürdürülebilir kılmamız gerekiyor” dedi.

Avrupa standartlarına uygun çevreci çalışmalar
Başkan Yüce sıfır atık projeleriyle örnek şehir olduklarını belirterek, “Bizler daha yaşanılabilir bir dünya için atık oluşumunu engellemek ve atıklarımızın yeniden kullanılmasını sağlamak durumundayız. Hayata geçirdiğimiz projeler ve devam eden eğitimlerimiz ile plastikten tıbbi atığa, kağıttan bitkisel yağ atıklarına kadar geleceğimizi etkileyecek tüm atıklar için, çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”

Atıklar yeniden kullanıma kazandırılıyor
Yüce, “Atıktan Hayata Projesi kapsamında kurduğumuz kadın kooperatifimizde atıklarımızı geri dönüştürüyor ve form vererek yeniden kullanıma kazandırıyoruz. Tamamen atık gazete kâğıtları, karton kâğıt ve kâğıt hamuru kullanarak sepet, tepsi, çanta, dekoratif süs eşyaları ve saksı gibi evde kullanılabilen her türlü ürünün üretim yapıyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji projeleriyle örnek olmaya devam edeceğiz
Başkan Yüce, sıfır atık hedefiyle devam eden çalışmaların yenilenebilir enerjide önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesi olarak SEKAY projesi kapsamında 2022 yılında 340 bin tona yakın katı atık elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf edildi. Bu sayede 80 milyon kW elektrik üretilerek,100 bin kişinin elektrik ihtiyacına karşılık gelen enerji üretildi. Tüm bunların yanı sıra 10 bin ton kâğıt, cam, plastik, metal gibi geri dönüştürülebilir atıkları tekrar ekonomiye kazandırdık” diye konuştu.

1 milyon 273 bin kilogram tıbbi atık bertaraf edildi
Başkan Yüce, tıbbi atıkların bertarafına da ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek, “Tıbbi atıkların taşıdığı risk, tüm dünyanın maruz kaldığı salgın döneminde çok net bir şekilde anlaşıldı. Büyükşehir Belediyesi olarak tıbbi atıkların bertarafına ilişkin titiz bir çalışma yürütüyoruz. İnsan sağlığına zarar vermesinin önüne geçmek, çevreyi korumak için Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisimizde 2022 yılında 1 milyon 273 bin kilogram tıbbi atığı toplayarak bertaraf ettik” diye konuştu.