Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Ekrem Yüce, “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanmasında son aşamaya geldik ve en kısa sürede bakanlığa sunacağız. Sonrasında bakanlığın onaylaması halinde kentsel dönüşüme başlıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, koronavirüs tedbirleri kapsamında Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirildi. 47 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda Başkan Ekrem Yüce, kentsel dönüşüm çalışmaları için komisyon oluşturduklarını ve oluşturulan komisyonun hazırlayacağı strateji belgesinin bakanlıktan onay almasıyla birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlıca başlayacaklarını açıkladı. Meclis toplantısının hayırlı olmasını temenni eden Başkan Ekrem Yüce, şehirle ilgili aldıkları kararları hızla uygulamaya geçireceklerini de belirtti.

Kentsel dönüşüm hazırlıkları son aşamada
Ağustos Ayı Meclis toplantısının hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Buruk bir Kurban Bayramı’nı geride bıraktık. Bazı arkadaşlarla görüştük, bayramlaştık.  Görüşemediğimiz arkadaşların geçmiş Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum. Şehrimiz ve bölgemiz deprem kuşağında yer almaktadır.  Bu coğrafyada tarih boyunca pek çok deprem yaşandı. Büyük hasarlar verdi. 17 Ağustos 1999’da en büyük depremlerden birini hep birlikte yaşadık. Depremin acısını, kaybettiklerimizi yüreğimizin en derininde hissettik. Depremin yaralarını sarmaya gayret ettik, mücadele ettik. Bu mücadelenin önemli bir noktasında bulunan kentsel dönüşüm için hazırlıklarımızda son aşamaya geldik” dedi.

Dönüşüm için bakanlık onayı bekleniyor
Kentsel dönüşüm stratejisi için komisyon oluşturduklarını ifade eden Başkan Yüce, “Öncelikle ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ve Afet Riski Tespiti’ için bir komisyon oluşturduk. Tamamen kendi öz kaynaklarımız ve kendi ekiplerimiz ile hazırlanan Strateji Belgesi tamamlanmak üzere. Oluşturduğumuz komisyon öncelikle 16 ilçemizi kapsayan bir rapor hazırladı. Bu rapor hazırlanırken tüm ilçe belediyeleri ziyaret edilerek çalışmanın kapsamı anlatıldı. Hazırlanan plan rehberliğinde uygulanacak olan Kentsel Dönüşüm projelerine yönelik modellemeler yapmak için kent merkezinde belirlenen 2 bölge ve toplam 14 hektarlık alanda çalışmalara başlandı. Tüm bu gelişmelerin ışığında Kentsel Dönüşün Strateji Belgesi hazırlanmasında son aşamaya geldik ve en kısa sürede bakanlığa sunacağız. Sonrasında bakanlığın onaylaması halinde kentsel dönüşüme başlıyoruz” dedi.

GES için çalışmalar başlıyor
Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde yeni bir Güneş Enerji Santrali yapmayı planladıklarını açıklayan Yüce, “Karaman Atıksu Arıtma Tesisi yanına yaklaşık 55 bin m2’lik alana 4.99 megavat gücünde kurmayı planladığımız Güneş Enerji Santrali ile SASKİ arıtma tesislerinin, terfi merkezlerinin ve Göl tesislerinde kullanılan elektriğin üretilmesi planlanmaktayız. TEDAŞ ile iletim hattı projelerini SEDAŞ ile bağlantı anlaşmalarını gerçekleştirdik. Projenin tamamını öz kaynaklarımızla hayata geçirdiğimiz takdirde 4 buçuk yılda kendini amorti ediyor. Eğer yüzde 20 öz kaynak ile hayata geçerse kendini amorti etme süresi 6,5 yıla çıkıyor. Projenin toplam maliyeti ise 3,75 milyon dolardır” dedi.

SGK köprülü kavşağı şehir içi ulaşımı rahatlatacak
Ulaşım alanında önemli projeleri hayata geçireceklerini dile getiren Yüce, “Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerimizin kesişim noktasında inşa edilecek olan SGK Köprülü Kavşağı ile üç ilçenin de ulaşımını rahatlatmayı planlıyoruz. İhalesi yapılan köprü, istimlak bedelleri, çevre düzenlemeleri, altyapı ve üstyapı maliyetleri ile toplam yaklaşık 35 milyon lira bedelle inşa edilecek. Yüklenici firmaya yer teslimi yapacağız. Türk Telekom, Sedaş, SASKİ’nin de bölgede gerçekleştirecekleri çalışmalar var. Biz ilk önce köprü ayakları ile kavşağın yapımına başlayacağız. Bu sırada diğer kurumların buradaki yapması gereken işleri bitirmelerini planlıyoruz. Planlamalar yapıldıktan sonra en kısa zamanda projenin ilk kazması vuracağız” dedi.

Geyve ve Unkapanı’na modern meydan düzenlemesi
Yüce, “Geyve Meydan düzenlemesinde de ihalemizi gerçekleştirdik. Yükleniciyi firmaya en kısa zamanda yer teslimi yapacağız.  Bu proje ile doğal ve tarihi güzelliklere sahip Geyve ilçemizin merkezini ve bağlı sokaklarını, bölgenin dokusuna uygun olarak yeniden düzenleyeceğiz.  Toplam 10 milyon 320 bin lira bedelle gerçekleştireceğimiz düzenleme çalışmaları sonucunda 3 bin 500 m2’lik meydan yepyeni bir görünüme kavuşmuş olacak. Unkapanı Meydanı da hayata geçireceğimiz proje ile yeni ve estetik bir görünüme kavuşacak. Meydan düzenlemesi için ihalemizi gerçekleştirdik. Yüklenici firma ile sözleşmeyi imzalayacağız. Meydanda bulunan minibüs durakları koordineli bir şekilde belirleyeceğimiz alana taşınacak. Ayrıca araç güzergâhı için ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor” dedi.

Dev şampiyonaya hazırız
2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonasına çok az bir süre kaldığını dile getiren Başkan Yüce, “24 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz lansmana Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın İbrahim Kalın teşrif etti. Güzel, verimli bir tanıtım gerçekleştirdik. Birçok spor kanalı hem ekranlardan hem de sosyal medya üzerinden töreni canlı olarak yayınladı. Ekim ayında gerçekleşecek olan şampiyonanın ufak bir provası gibi oldu. Ayçiçeği Bisiklet Vadisindeki altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamladık. Malumunuz olduğu üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştirak edeceği şampiyonaya tüm dünyadan 300 basın mensubu ve binlerce sporcunun takip etmesini bekliyoruz. Ülkemiz ve şehrimizin tanıtımı için güzel bir organizasyon olacak” dedi.

Şehrimiz için toptan kalkınmayı hedefliyoruz

Başkan Yüce, “Asfalt çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana toplam 523 bin 460 bin ton asfaltı yollarımızla buluşturduk. Karasu Sahil Park ve 32 Evler Plajında TÜRÇEV tarafından belirlenen 33 kriteri eksiksiz tamamlayarak yeniden Uluslararası Mavi Bayrak ödülünü kazandık. Şehrimizin turizm potansiyelini daha temiz ve daha çevreci bir anlayışla geliştirmeye devam edeceğiz. Yaptığımız, yapacağımız çalışmaların, projelerin hepsi Sakarya’mıza hizmet etmek, daha ileriye götürmek, şehrimizdeki ekonomik kalkınmayı geliştirmek için. Şehrimiz için sadece bir noktada gelişmek üzerine yoğunlaşmıyoruz. Toptan kalkınmayı hedefliyoruz. Şehrimizin her noktasında varız. Bu yolda bizlere katkı sağlayan kim olursa olsun başımızın üstünde yeri var. Yapılanları, yapacaklarımızı, destekleyenleri, hemşerilerimiz unutmayacaktır. Alacağımız kararların şehrimize, ülkemize, hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Gündem Maddeleri
1 ile 20. maddeler arası İmar ve Bayındırlık komisyonundan geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edilirken, 21 ile 36. maddeler arası ise oy birliği ile İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edildi. 37. madde oy birliği ile İmar ve Hukuk komisyonuna havale edildi.  38, 39 ve 40. maddeler oy birliği ile kabul edilirken, 41. madde oy birliği ile hukuk komisyonuna müştereken havale edildi. Sakarya’daki elverişsiz meraların ıslah edilerek üretim yapılmasına ilişkin gündeme gelen 42. madde oy birliği ile kabul edildi. 43, 44, 45 ve 47. maddeler oy birliği ile kabul edilirken Mali Hizmetler adı altında yeni bir daire başkanlığı kurulmasını kapsayan 46. madde kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı da oy birliği ile tatil edildi.