18. Yüzyıl Azerbaycan şiirinin önemli isimlerinden Molla Penah Vagif doğumunun 300. yılında geniş bir katılımla AKM’de düzenlenen panelde anıldı. Programda konuşan Ord. Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, “Türk dünyasının zengin bir ortak edebiyat mirası var. Azerbaycan’da bunun büyük kollarından birisi” derken; Prof. Dr. Kerim Tahirov, “Sakarya’da olmaktan ve Azerbaycan’ın değerli bir şahsiyetini Sakaryalılara tanıtmaktan ve gösterilen bu ilgiden çok memnunum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür-Sanat Etkinliklerinin ilki Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliği ile AKM’de gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Azerbaycan şiirinin önemli isimlerinden Molla Penah Vagif için bir panel düzenlendi. Panelde AK Parti Sakarya Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa İsen ve Şaban Dişli, MHP Milletvekili Zihni Açba, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı 1. Yardımcısı Vagif Aliyev, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, MHP İl Başkanı Levent Bülbül ve çok sayıda konuk yer aldı.

Amacımız kardeşliği güçlendirmek
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “TÜRKSOY olarak Türk dili konuşan halklar arasındaki kardeşliği güçlendirmek ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz” derken; Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı 1. Yardımcısı Vagif Aliyev, “Farklı yerlerde bir arada yaşayan Türklerin ortaya koydukları bu servet ortaya çıktığı bölgeye değil, tüm Türk dünyasına ait hale geliyor. TÜRKSOY’un 2017 yılını Molla Penah Vagif yılı ilan etmesi de Azerbaycan’ın zengin edebiyatına, onun görkemli şahsiyetlerine verilen yüksek önemin tezahürüdür” ifadelerini kullandı.

Çok renkli kültürel manzaralar
Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat faaliyetlerine diğer şehirlerle mukayese edilmeyecek kadar çok alaka gösterdiğinin altını çizen AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, “Sakarya her ay Türkiye’nin çok renkli kültürel manzaralarına tanıklık ediyor. Bütün bunlar bir kültür adamı olarak beni gerçekten çok mutlu ediyor. Ama biraz yereli aşarak daha dışımızda neler olup bitiyor noktasında bir şeyler de yapılması gerektiğini hissettik. Değerli dostum TÜRKSOY Genel Sekreteri Keseinov’a faaliyetlerini Sakarya’ya taşınması konusunda ricada bulundum. Bugün de burada bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya’nın tarihi günlerinden birisi
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mehdi Ergüzel, “Doğumunun 300. yılını anmakta olduğumuz odlar yurdu Azerbaycan’ın has evlatlarından Molla Penah Vagif ve onun mısraları etrafında bu akşam Sakarya şehri tarihi günlerinden birisini yaşıyor” derken; Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Ord. Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, “Türk dünyasının zengin bir ortak edebiyat mirası var. Azerbaycan’da bunun büyük kollarından birisidir” dedi.

Kültürümüzü bir arada yaşayabiliyoruz
İki kardeş ülkenin 70 yıl boyunca birbirinden çok ayrı düştüğünü ifade eden Azerbaycan Milli Kütüphanesi Başkanı Prof. Dr. Kerim Tahirov, “Şükürler olsun ki bugün açık bir şekilde kalbimizden geçenleri öz kardeşlerimizle paylaşma imkânına sahibiz. Şu anda Türk devletleri olarak kültürümüzü bir arada yaşama, tartışma ve daha geniş, daha yüksek bir şekilde birlikte araştırma imkânına sahibiz. Bugün Sakarya’da olmaktan ve Azerbaycan’ın değerli bir şahsiyetini Sakaryalılara tanıtmaktan, gösterilen bu ilgiden çok memnunum” diye konuştu

300 yaşındaki delikanlı
Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şair Ali Akbaş, “Sanatın kudreti ve sözün bereketiyle 300 yaşındaki bir delikanlının doğum gününü kutlamak için bugün bir aradayız. Vagif sanat gücü ve lirik şiirleri ile 18.yüzyıla damgasını vurmuş bir şairdir. Sadece şair değil aynı zamanda bir devlet adamıdır. Fakat bugün vezirliği ile değil şairliği ile anılıyor. Bu sanatın sözün bereketidir. Vagif zarif koşmaları ve gazelleri ile lirizmin zirvesine ulaşarak Türkçe’ye kanat takmış bir şairdir. Karacaoğlan kadar doğa, insan ve yaşama sevincine sahip, Nedim gibi gazellerinde realist edebiyata yönelen bir şairdir.”

Aşık şiir biçimini zenginleştirdi
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız İsmailova, “Bir milletin hayatına ait iyi ve kötü her şeyi edebiyatında bulabiliriz. Türk Edebiyatının en donanımlı edebi kültürlerinden birisine sahip olan Azerbaycan Edebiyatı oldukça zengin bir edebiyattır. Molla Penah Vagif Azerbaycan Edebiyatı tarihinde güzellik ve sevgi şairi olarak kabul edilmektedir. Kullandığı sade ve olgun dille divan edebiyatına yeni bir boyut getiren Vagif, âşık şiir biçimini de içerik ve söyleyiş bakımından oldukça zenginleştirmiştir” ifadelerini kullandı. Panelin sonunda sanatçılar tarafından şiir ve şarkı dinletisi gerçekleştirilirken, katılımcılara hediye takdimi yapıldı."