Başkan Zeki Toçoğlu yeni ulaşım sistemi hakkında açıklamalarda bulundu..

Yeni terminal tamamlanıyor
Başkan Zeki Toçoğlu, yeni terminal konusunda şunları söyledi: “Hanlı Bölgesi’nde eski Mısır Araştırmaları Merkezi Alanı’nda yapımı süren yeni terminalimizde çalışmalar devam ediyor. İller Bankası ile yaptığımız görüşmeler daha önceden de söylediğimiz gibi çok olumlu geçti. İnşallah son derece modern, son derece kullanışlı bir terminali şehrimize kazandıracağız. Çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Yeni Terminal’imizin yeni yılın başlarında hizmete gireceğini öngörüyoruz”.

 

Kavşaklar düzenlenecek
Kavşaklar ve sinyalizasyon sisteminde de çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Zeki Toçoğlu, kent içindeki ana arterler üzerindeki kavşakların gözden geçirileceğini belirtti. Buralarda geometrik düzenleme çalışması yapacaklarını belirten Zeki Toçoğlu, “Kavşaklardaki sinyalizasyon sistemlerindeki aksaklıklar giderilecek. Kavşaklardaki bekleme ve kuyruklanmalar asgariye indirilecek. Uygun karayolu kesimlerinde yeşil dalga sinyalizasyon uygulamasına geçilecek. Teknik açıdan gerekli olan kesimlerde standartlara uygun hız azaltıcı kasis gibi uygulamalar yapılacak, gereksiz olanlar kaldırılacak” diye konuştu.

Ulaşım altyapısı için plan
Başkan Zeki Toçoğlu, otopark uygulamaları, bisiklet yolları, yaya yolları, eğitim parkları gibi konularda da çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Ulaşım Master Planı’na da değinen Başkan Toçoğlu, “Büyükşehir sınırları içerisindeki arazi kullanımı ve imar planlarına uygun olarak gelecekteki ulaşım altyapısı ve trafik yönetimine temel teşkil edecek ulaşım master plan çalışmalarına hız verilecek” dedi. Hanlı Bölgesi’nde yapımı devam eden Yeni Terminal’inde ulaşım konusunda atılmış en önemli adımlardan bir tanesi olduğunu sözlerine ekleyen Zeki Toçoğlu, buradaki çalışmanın tüm hızıyla devam ettiğini ve çalışmaların kısa zamanda tamamlanacağını belirtti.

 

20 otobüs alınacak, ihale yakında
İlk olarak yeni otobüs alımları hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, ilk etapta 20 araç alacaklarını açıkladı. Bu alımlar için 12 Ağustos tarihinde ihale yapacaklarını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Toplu ulaşım araç filomuzun yenilenmesi amacıyla somut olarak ilk etapta 20 araç alımı için ilk adım atıyoruz. 12 Ağustos 2009 tarihinde ihale gerçekleştirilecek.  Alınacak otobüsler engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacak şekilde, düşük tabanlı olacak. Klimalı ve otomatik şanzımanlı yani daha konforlu olacak. Çünkü mevcut otobüs filomuz, yaşlı olduğu için ekonomik ömrünü doldurmak üzere. Bu da yakıt sarfiyatı ve bakım onarım maliyetlerini yükseltiyor” dedi.

 

Elektronik bilet ihaleye çıkıyor
Toplu ulaşımda elektronik ücret toplama sistemini de anlatan Başkan Zeki Toçoğlu, “Büyükşehir Belediye Meclisi’nden akıllı bilet sistemine geçilmesi konusunda yetki almıştık. Elektronik bilet ihalesiyle ilgili teknik ve idari şartname hazırlanmış ve ihaleye çıkma aşamasına gelinmiştir. Şartname hazırlama süreci öncesinde değişik şehirlerdeki elektronik bilet uygulamaları her yönüyle ayrıntı biçimde incelendi. Öncelikle sistem yeni alınacak otobüslere ve filomuzdaki diğer belediye otobüslerine monte edilecek. Sonrasında özel halk otobüslerinin de sisteme entegre edilmesini planlıyoruz. İleriki aşamada elektronik akıllı kartlar, toplu ulaşım dışında kent kart konsepti kapsamında otopark ödemeleri, su ve gaz ödemeleri, sportif ve kültürel etkinliklerde ödeme aracı olarak kullanılabilecek. Sistem sayesinde vatandaşlarımız ve şoförlerimizin bozuk para konusunda karşı karşıya gelmeleri önlenecek.”

 

Gelir kaybı önlenecek
“Vatandaşlarımız belli saatlerde ve belli süreler içerisinde yaptıkları aktarmalı yolculuklarda indirim elde edebilecekler. Belediyemiz açısından sistemin en önemli avantajı ise, taşınan yolcu sayısı verisinin hat hat ve saat saat canlı olarak kayıt altında tutulmasıdır. Bu sayede gün içinde yolcu talebi değişimine göre farklı kapasitelerdeki otobüslerin sefere çıkarılmasıyla, vatandaşlarımıza konforlu ve sık servis sunulacak. Toplu ulaşımdaki gelir kayıplarının önüne geçilecek. Rasyonel planlama ve işletme düzenine geçilecek” diye konuştu.

Araçlar anlık izlenecek
Toplu ulaşımda taşıt takip sistemini de kuracaklarını ifade eden Başkan Zeki Toçoğlu, belediye otobüslerinin nerede bulunduklarını dakika dakika izleyeceklerini söyledi. Bu sayede kolay denetim yapabileceklerini dile getiren Başkan Toçoğlu, “Elektronik bilet sistemi ihalesi kapsamında otobüslere entegre edilecek. GPRS uydu aracılığıyla güzergahları üzerinde belediye otobüslerinin nerede bulundukları anlık olarak izlenebilecek. Bu sayede, varsa güzergah dışına çıkan araçların denetimi yapılabilecek. Otobüslerin duraklara tarifelerde öngörülen zamanlarda ulaşması sağlanarak, gecikme ve vatandaşların duraklarda bekleme süreleri asgariye indirilecektir. İleriki aşamada akıllı duraklara geçilerek, duraklara otobüslerin ne zaman varacağı bilgileri anlık olarak güncellenecek” dedi.