55 bin metrekarelik alanda kurulacak Güneş Enerji Santrali projesinde çalışmalar başladı. Başkan Ekrem Yüce, “Tükettiğimiz enerjiyi üretecek, yenilenebilir kaynaklarla temiz enerjiyi kullanacağız. 30 milyon TL’lik projeyi hayata geçiriyoruz. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Milletvekili Atabek, Sakarya’nın tüketen değil, üreten şehir olduğunu söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Yavuz ise, Türkiye’nin geleceğinin daha aydınlık hale gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikent bölgesi Karaman Atıksu Arıtma Tesisinin hemen yanında bulunan 55 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek Güneş Enerjisi Santrali projesinde çalışmalar gerçekleştirilen törenle başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları yer aldı. Protokol konuşmalarının ardından programa katılan heyet çalışma alanında incelemelerde bulundu.

Çevreci yaklaşımdan taviz vermedik
Programa katılan herkese teşekkür eden ve yenilenebilir enerji kaynaklarının her geçen gün değerinin arttığına dikkat çeken Başkan Ekrem Yüce, “Teknoloji çağındayız. Hayatımızı kolaylaştıran bizzat enerjinin kendisi. Ama temiz enerji yani doğaya zarar vermeden üretilen enerjidir. Yenilenebilir enerjidir. Çevremizi korumaktır temiz enerji. Allah’a hamdolsun göreve geldiğimiz 1 Nisan 2019’dan itibaren Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttüğümüz tüm çalışmalarda çevreci bir yaklaşımı gözettik” dedi.

Karbon salınımı azalacak
“Şehrimizin temizliğine maksimum önem gösterdik. Atıklarımızın ayrıştırılması, bertaraf edilmesi ve geri dönüştürülerek kullanılması noktasında pek çok çalışma yönetiyoruz. Katı atık aktarma ve bertaraf tesislerimiz ile şehrimizin tamamındaki atıkları kontrol ediyoruz. Karbon salınımını azaltacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Biliyorsunuz bisiklet kullanımı çevre dostu ulaşımda bir numara. Buradan hareketle SAKBİS’leri yaygınlaştırıyoruz. Bisiklet yolu inşa ediyoruz. Hedefimiz Sakarya’da bisiklet kullanımı maksimum seviyeye çıkartmak. Dünyanın on üçüncü bisiklet dostu şehri olarak okulumuza, işimize bisikletle gidip geleceğiz inşallah.”

Çalışmalar devam ediyor
“SGK Köprülü Kavşak projemizde çalışmalar devam ediyor. Buradan şunu da ilan etmek istiyorum: Sigorta Kavşağının yeni adının Sakarya Kavşağı olmasına karar verdik. İnşallah tamamlandığında Adapazarı-Serdivan-Erenler bağlantılarıyla trafiği, trafikte geçirdiğimiz süreyi ve araçların yolda tükettikleri yakıt miktarıyla atmosfere bıraktıkları egzoz gazı miktarını azaltacağız. Yine Unkapanı Meydan düzenleme projesiyle hem şehrimize yeni bir yaşam alanı kazandırıyor hem de bölgedeki dolmuş duraklarına ve kargaşaya yeni bir yaklaşım getiriyoruz. Akçay Barajında da elektrik üretimi sağlayacağız. İkramiye, Balıkçı, Hacımercan, Hızırilyas HES tesislerimiz var. Tabi bunlar her zaman desteklerle oluyor. Bizden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’a ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.”

4 bin hanenin elektriğini karşılayacak kapasite
“Tükettiğimiz enerjiyi kendimiz üretecek, yenilenebilir kaynaklarla temiz enerjiyi kullanacağız. Karaman’da 3,75 milyon dolarlık yani 30 milyon TL’lik projeyi hayata geçiriyoruz. 55 bin metrekare alan üzerine güneş santrali kuruyoruz. Yıllık 8,15 GWH elektrik enerjisi üreteceğiz. Yani Karaman Güneş Enerji Santralinde 4 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede enerji üretilecektir. Sakarya'da uygun hazine arazilerinde GES kurulması için de hazırlıklarımız var. Tahsis ve izin süreçleri devam ediyor.  Bu bir ilk ve Sakaryamızın tamamında Güneş Enerji Sistemlerini yaygınlaştıracağız. Buradan sonra Kaynarca ve Taraklı’ da bulunan ve SASKİ bünyesinde bulunan arazilerimizde de GES kurulması için gerekli çalışmalarımızı başlattık. Tabi bu işler kolay olmuyor. İşlerimizi kolaylaştıran ve yolumuzu açan Genel Başkan Yardımcımıza, milletvekillerimize, İl Başkanımıza ve yönetimine şükranlarımı sunuyorum. Güneş Enerjisi Santrallerimizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Tüketen değil üreten şehir                                                                
Hayata geçirilen projenin Sakarya’ya hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “Bugün Sakarya’nın güneş enerji sistemi çalışmaları ve bisiklet yolları, bisiklet kullanımına teşvik edici çalışmalarından gurur duyuyorum. Sakarya’da güneşten enerji üreteceğiz. Bu gerçekten çok önemli. Ben inanıyorum ki Sakarya bu konuda öncü olacak ve diğer belediyelerimizden de ataklar gelecektir. Biz artık tüketen değil üreten bir iliz. Allah bize birçok kaynağı bahşetmiş ve önemli olan bunu alıp enerjiye çevirmek. İnanıyorum ki güneş santralleri her geçen gün yayılacaktır. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Hedefimiz Sakarya’nın marka şehir olmasıdır
AK Parti’nin iş başına geldiği günden bu yana dünyadaki trendleri çok yakından takip ettiğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Bu güneş santrali de onlardan biridir. Güneş enerji sistemi gelecekte en çok ihtiyaç duyulacak enerji sistemlerinden biridir. Bu çalışmalardan anlıyoruz ki böyle faydalı projelerin devamı gelecek. Fakat milletin refahı için atılan adıma her zaman eleştiri getiren CHP zihniyetinin eminim ki bu güzel yatırıma da bir eleştirisi olacaktır. Fakat ne olursa olsun kim ne derse desin Türkiye’nin geleceğinin daha aydınlık hale gelmesi için gece gündüz demeden bıkmadan, yorulmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sakarya’yı bir başka marka şehir haline getirmek en önemli hedeflerimizdendir. Bütün bu işlerin başında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan vardır” dedi.