Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleştirilen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’nde ‘Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz’ oturumunda konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Ülkemizin üst vizyonlarına uygun ‘Sakarya 2019-2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planını’ hazırladık ve uygulamaya koyduk. İnşallah Sakarya’mız akıllı şehir uygulamaları, yenilikçi çalışmaları ve hizmetleriyle Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirlerinden biri olacak."

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleştirilen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan kongrede ‘Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz’ başlıklı oturumda konuşan Başkan Ekrem Yüce, 2019-2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planını ilan eden ilk şehrin Sakarya olduğunu vurgulayarak, kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Şehri bir bütün olarak ele alıyoruz
Başkan Ekrem Yüce’nin katıldığı oturumda yaptığı konuşma ise şu şekilde; “Şehirler, orada yaşayan insanların ortak hafızalarından oluşur. Ortak bir kent kültürü oluşturmak, ‘Şehir Hafızasını’ daima diri tutmak, şehreminin asli vazifesidir. Şehirlerimizi inşa ederken, dönüştürürken aslında bir anlamda gelecek nesillere bırakacağımız medeniyetimizi inşa ediyoruz. İnşa ettiğimiz bu şehir medeniyetini, içerisinde barındırdığı fonksiyonlarıyla bir bütün halinde ele almak zorundayız. Akıllı Şehir teknolojileri ile uyumlu, yenilikçi bakış açısı da bu bütünün içinde yer alıyor. Teknolojik dönüşüm ve değişimler şehrin üretim potansiyellerini daha iyi kullanmasını sağlıyor.”

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz
“Dünyada ve ülkemizde, geçmiş ile olan bağlarımızı koruyarak, şehrimizde hayata geçirebileceğimiz teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’nin en yaşanılabilir şehri olma hedefiyle yola çıktığımız Sakarya’da; ulaşımdan, trafik sistemlerine, mobil uygulamalardan, elektronik rehberlere kadar pek çok alanda akıllı şehir sistemlerini uygulamaya koyduk. Sakaryalıların; daha hızlı, kaliteli, belediyecilik hizmeti alabilmeleri için pek çok projeyi hayata geçirdik. Bazıları üzerinde ise çalışmalarımız devam ediyor. Şehrimizin jeopolitik konumunu, yatay mimarisini, tarımsal olanaklarını göz önünde bulundurarak bütüncül bir yaklaşımla dijital dünyaya entegre etmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda şehrimiz gelişirken hizmet ve yatırımlarımızla eş zamanlı olarak, ülkemizin üst vizyonlarına uygun “Sakarya 2019-2023 Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planını” hazırladık ve uygulamaya koyduk.”

Akıllı Şehir Sakarya
“Tüm dünyada artık şehirler daha yoğun nüfusa, trafiğe, daha çok çevre sorunlarına ev sahipliği yapıyor. Bizler de bu sorunlara çözüm bulmak, daha yaşanılabilir kentler oluşturmak için daha akıllı, daha teknolojik şehirler inşa etmeye gayret ediyoruz. ‘Akıllı Şehir’ olma yolunda, hemşehrilerimizin, akıllı şehir uygulamalarını bizzat yaşayarak öğrenecekleri pilot uygulamaları Sakarya’da hayata geçireceğiz. Akıllı uygulamalarımızla su, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir kaynakların yanında şehrimizin atıklarında da enerji üretebiliriz. Kamu kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabiliriz.”

Mimaride Sakarya farkı
“Biz Sakarya olarak yenilikçi yerel politikalarımız çerçevesinde akıllı şehir çalışmalarımızla birlikte öne çıkan en temel beş konumuz çevre, tarım, turizm, spor ve şehirleşmedir. Şehirleşmede yatay mimariyi özel olarak önemsiyoruz. Teknolojiyi de kullanarak insan ve mekan ilişkisini güçlendiriyoruz. İnsanın yaratılışında var olan toprak ile ilişkisini yatay mimari vasıtasıyla kurmalıyız. Doğal olan budur. Sakarya’da binaların en fazla üç kat olmasına müsaade ediyoruz. Şehir planlarımızı buna göre yaptık ve uygulamalarımızı bu yönde kararlı bir şekilde devam ediyoruz."

Sakarya’da atıklar enerjiye dönüşüyor
“Çevre bir diğer başlığımız. Başkanlar Sözleşmesi yerel sera gazı salınımını azaltmayı, küresel ısınmaya karşı direnci artırmayı ve elde edilen gelişimi şeffaf bir şekilde takip etmeyi amaçlayan belediye başkanlarının küresel koalisyonudur. Sakarya, Başkanlar Sözleşmesini imzalamıştır. Sıfır atık konusunda Entegre Katı Atık Yönetimi ile Sakarya, atıklarından enerjisini üretmektedir. Atıkların ayıklanması, elektrik enerjisi üretimi, kompost ve gübre üretilmesi, atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi, düzenli katı atık sahasını işletmek, metan gazından enerji elde edilmesi sağlanmaktadır.”

Tarım, turizm ve spor
“Kalkınmanın temeli tarımdır. Tarım alanında Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, Melen Bal Suyu ve Bal Botanik Vadisi, Sera A.Ş., Fidan A.Ş., 54 Katılımlı Arıcılık, Uygulamalı Tarımsal Eğitim Merkezi projelerimizi hayata geçirdik, geçiriyoruz. Sakarya yeşilin ve mavinin ahenkle dans ettiği ülkemizin en güzide şehirlerinden birisidir. Doğal Yasam ve Sağlık Vadisi, Kültür Köyü Projeleri ile turizm potansiyelini artırmayı amaçlıyoruz.  Hem amatör, hem profesyonel, sporun her alanında desteklerimizi sürdürüyoruz. 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Büyükşehir Belediyesi olarak UCI (Union Cycliste Internationale) Dağ Bisikleti Dünya Maraton Yarışları’na ev sahipliği yapacağız. Bunun yanında sporun her branşında gerek belediyemiz bünyesinde gerekse özel teşebbüslere destek vererek gençlerimizin, çocuklarımızın hem zihnen hem bedenen sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için projeler ortaya koyuyoruz.”