Büyükşehir Akademi Osmanlı Söyleşileri dersinin ilk haftasında konuşan Prof. Dr. Teyfur Erdoğdu, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yılı ile ilgili çeşitli yorumların varlığına dikkat çekti. Erdoğdu, tarihçilerin kutbu olarak anılan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın kuruluş yılı olarak 1302 yılına işaret ettiğini söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de eğitimler devam ediyor. Bu kapsamda yeni dönemin ilk Osmanlı Söyleşileri dersi Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Teyfur Erdoğdu, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yılı ile ilgili çeşitli yorumların varlığına dikkat çekerek, tarihçilerin kutbu olarak anılan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın kuruluş yılı olarak 1302 yılına işaret ettiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Teyfur Erdoğdu’nun konuşmasından satır başları şu şekilde;

Fatih’in şahsiyetini tarihçilerden öğreniyoruz
“Bu derste hem tarihçiliği ele alacağız, hem de bugüne kadar öğrendiğimiz bir yanlış üzerinde duracağız. Osmanlı devletinin kuruluş yılı: Bu bile çarpıcı bir mesele.  Osmanlı bile kendi kuruluş tarihini bilmiyordu. Biz Fatih Sultan Mehmet’in Allah tarafından yaratıldığını iyi biliyoruz ancak Fatih’in şahsiyetini tarihçilerden öğreniyoruz. İnsanlar içinde yaşarken, yaşadıklarının farkında olmadan yaşıyorlar. Tarihçiler de geçmişe bakıp, ‘Siz böyle bir dönüm noktası yaşadınız’ diyorlar.”

Halil İnalcık 1302’yi işaret eder
“Kuruluş tarihini 1299 yılı olarak bir şekilde kabul ettik. Osmanlı devletinde yıllıklar önemli yer tutmaktaydı. Bu yıllıklar Osmanlı’nın resmi kayıtlarıydı. Mesela Hicri 1268’de yayınlanan yıllıkta kuruluş yılı için 27 Ocak 1300 (Miladi) tarihi gösterilir. Aslına bakarsanız Osmanlı da kendi içerisinde bu konuda çelişki içerisinde. Halil İnalcık Hocamız çeşitli hadiseleri farklı bir gözle okumaya başladığı zaman 27 Temmuz 1302’yi kuruluş yılı olarak iddia etmiştir. İnalcık Yalova’da yapılan bir savaştan bahsedince Yalova Yerel İdaresi bunu kuruluş dönemi olarak kutlar. Ancak diğer tarihçiler bunu kabul etmediği için bir vaka olmamıştır.”