Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen panelde konuşan UNESCO Türkiye Komitesi Başkanı Oğuz, “Kimliğimizi oluşturan kültür değerlerini genç ve gelecek kuşaklara doğru aktarmamız gerekiyor” ifadelerini kullanırken; ASEM Başkanı Kireçci, “Kültürüne sahip çıkmak isteyen bir millet iradesi söz konusu iken mevcut kazanımlarımızın üzerine titremek ve daha ileri noktalara taşımak adına toplumun her kesimine görevler düşüyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Mayıs Kültür Sanat Etkinlikleri, ‘Kültürden Siyasete Yeni Türkiye Perspektifi’ paneli ile devam etti. Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanı Eski Genel Sekreteri ve AK Parti Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mustafa İsen’in yaptığı panele UNESCO Türkiye Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Pürtaş, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, ASEM Başkanı Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci konuşmacı olarak katıldı.

Gelecek Kuşaklara Doğru Aktarmalıyız
Programda konuşan UNESCO Türkiye Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, “Çok köklü bir medeniyete sahibiz. Şehri, kültürü, yazıyı her anlamda bilen bir medeniyet inşa etmişiz. Medeniyetimizi yok sayarak, Batı dünyasından her şeyi değiştirerek almaya çalışırsak hata yapmış oluruz. Modern şehir anlamında hem Balkanlar’da hem de Anadolu’da başarılı modeller var. Yapılanları sorgulamadan bize uygulananların doğru olduğunu düşünerek bugünlere geldik. Kimliğimizi oluşturan kültür değerlerini genç ve gelecek kuşaklara doğru aktarmamız gerekiyor. İnşallah Yeni Türkiye’de kültür kimliğimizin oluşacağını ümid ediyorum” dedi.

Türk Dünyasının Geleceği
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Pürtaş, “Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Türkiye’nin kültürel olarak yenilenmesinde, gelecek kuşaklara aktarılmasında ve evrensel boyutlarda dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Türk Cumhuriyetleri’nin bir araya gelerek sadece Türk dili konuşulan devletlerin üye olduğu uluslararası bir örgüttür. Kültürü, dili, dini aynı olan ancak değişik tarihi nedenlerden dolayı ayrı olan grupları kültürel anlamda tekrar bir araya getirmek amacıyla kurulmuştur. Türk dünyasının ortak geleceği adına bir buluşma noktasına dönüşmektedir” diye konuştu.

Mevcut Kazanımların Önemi
ASEM Başkanı Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci, “Türkiye’de 15 yıllık süre içerisinde istikrarlı bir yönetim bulunuyor. İktidar, mühim olan konularda kimsenin el atmadığı konulara yatırım yapmayı göze alarak istikrarını sürdürmeyi başarmıştır. Hükümet, yıllardır kendi kimliğimizin, kültürümüzün ötekileştirildiği, dışlandığını düşünülerek böyle bir irade ortaya koymuştur. Kültürüne sahip çıkmak isteyen bir millet iradesi söz konusu iken mevcut kazanımlarımızın üzerine titremek ve daha ileri noktalara taşımak adına toplumun her kesimine görevler düşüyor” dedi.

Üniversitelerin Uluslararasılaşması
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise, “Türkiye’de bulunan üniversiteler son 15 yılda önemli bir ivme kazandı. Ülkemizde bulunan üniversitelerin gelişimi hızla devam ediyor. Türkiye çok uzun yıllar içine kapalı kaldı. Son yıllarda istikrar ile birlikte üniversitelerimizin uluslararasılaşması ve Yeni Türkiye perspektifinde ki büyük gelişmesinin devam etmesi hem ülkemiz açısından hem de bölge ülkeleri için hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı. Gerçekleştirilen panelin ardından Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, katılımcılara günün anısına hediye takdim etti.