Ramazan Etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide konuşan Hamza Türkmen, “Ramazan’da Kur’anla ayrı bir bağ kuruyoruz. Ama bu bağı gerçekten içerik boyutu kazandırarak kurmamız lazım. Kuran’ı anlayarak okumak, hem ‘Allah ne diyor?’, hem de ‘yaşanan sorunlar nedir?’; ikisini de bilmeyi gerektirir. İkisi arasında bağ kurabilmek çok önemli ve hayatidir. Yani mesajı bilmeden güncel yaşananları, siyaseti çözemezsiniz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 23. Ramazan Etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Ramazan’ın ilk günlerinden bu yana Kent Park, Sakaryapark, Mobil Etkinlik Tırı ve Kitap Fuarı ile Sakaryalılara Ramazan coşkusu yaşatan etkinlikler kapsamında Ramazan Söyleşileri de aralıksız sürüyor. Kent Park’ta gerçekleşen bu haftaki söyleşide Büyükşehir Belediyesi ile ÖZGÜR-DER işbirliğiyle ‘Ramazan ve Ümmetin Dirilişi’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Programa Hamza Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

O’nu Hatırlatan Bir Süreç
Konuşmasında Ramazan’ın anlamına dair önemli bilgiler veren Türkmen, “Ramazan öncelikle oruç ayıdır. Ramazan aynı zamanda- Kur’an bu ayda indiği için- Kur’an ayıdır. Aynı zamanda fitre ve zekât vasıtasıyla müminler arası dayanışma ayıdır. Oruç; her türlü nefsaniyete, cahiliyete, zulme karşı kendini tutma, kendini koruma, muhafaza etmek demektir. Gün boyu sürekli Allah’ı hatırlayacağımız bir süreçten geçiyoruz. Yol gösteren, hakkı batıldan ayıran hidayet yolu Kur’an, bu ayda inzal olmuştur. Kur’anla hemhal olmamıza vesile olan mukabele formu bu ayda gerçekleşmektedir” şeklinde konuştu.

Ramazanda Kur’an’la Bağ Kuruyoruz
Kur’an’ı anlayarak okumanın önemine değinen Hamza Türkmen, “Özellikle Ramazan’da yapılan mukabeleler ile birlikte Kur’anla ayrı bir bağ kuruyoruz. Ama bu bağı gerçekten içerik boyutu kazandırarak kurmamız lazım. Kuran’ı anlayarak okumak, hem ‘Allah ne diyor?’, hem de ‘yaşanan sorunlar nedir?’; ikisini de bilmeyi gerektirir. İkisi arasında bağ kurabilmek çok önemli ve hayatidir. Yani mesajı bilmeden güncel yaşananları, siyaseti çözemezsiniz. Güncel yaşanan sorunları idrak edemeden Kur’an’ı okusanız da neye tekabül ettiğini izah edemezsiniz. Bu dengeyi kuramadığınız zaman gereksiz konuları ana meseleymiş gibi ortaya koymaya kalkarsınız” ifadelerini kullandı.

İlmin Kaynağı Kur’an’dır
Hamza Türkmen, “İki taraflı bir zaaf içindeyiz. Gerek usuli, ilmi bir zaaf, gerek de yaşanan vakayı tanımamadan kaynaklanan bir zaaf. Kur’an insanları karanlıktan aydınlığa çıkartmak için geldiyse, Kur’an, uzmanlara, akademisyenlere, mollalara, müderrislere inmiş bir kitap değildir. Kur’an’ın birinci muhatabı insandır. Kur’an bütün insanlara hitap eden, anlaşılır, mübin bir kitaptır. Kur’an, Allah’tan gelen, mutlak ilmin kaynağından gelen kesinliği ifade eder. İlmin kaynağı Kur’an’dır. Ve bu kitap Ramazan ayında inmiştir. Dolayısıyla Ramazan ayında Kur’an ile tüm irtibatımız çok önemli ve değerlidir” dedi.