Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi eğitmenlerinden Arzu Atalay meraklıları için Ebru sanatının inceliklerinden bahsetti. Atalay, “İyi bir Ebru sanatçısı olmak için sürekli antrenman yapmak zorundasınız. Çok fazla nazlı ve ilgi isteyen bir sanat. Yoksa tıpkı bir sporcu gibi kondisyonunuz zayıflar ve kitreniz size küser” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezinde çalışmalar devam ediyor. Hat, Ebru, Tezhip, Çamur Şekillendirme, Minyatür, Cilt ve Kaligrafi gibi branşların yer aldığı merkezde eğitimler usta sanatkârlar öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Ebru Ustası Arzu Atalay, 60 öğrenciyle devam eden eğitim çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Arzu Atalay’ın açıklamalarından bazı satır başları şu şekilde:

Tekâmüle ulaştıran sanat
“Ebru yaparken suyla ve rengârenk boyalarla uğraştığımız için ruhen rahatlıyoruz. Ebru bol sabır gerektiren bir sanat. Önce sabrımızı eğitiyoruz burada. Ne yazık ki yaptığımız Ebru’nun bir benzerini yapamıyoruz. Tek bir örneği oluyor. İçimizde oluşan merak hepimizi cezbediyor. Çünkü her seferinde farklı bir desen ortaya çıkıyor. Bu sanat insanı bir şekilde tekâmüle ulaştırıyor. Ruhunuzu dinginleştiriyor.  Ebru’yu öğrenme aşamasında sabrınızı törpüleyip Ebru ile meşk etmeye başlıyoruz.”

Ruhsal tedavi sağlıyor
“Ebru teknesinin başına iyi bir ruh haliyle oturunca o da size iyilikle karşılık veriyor. Sakin olmak sakinleşmek Ebru’nun olmazsa olmazıdır. Sakinleşmeye başladığınız an istediğiniz desenler kendiliğinden oluveriyor. Bütün dünyayı unutuyorsunuz. Renkler ve siz baş basa kalıyorsunuz. Her şeyi geride bırakıp Ebru’ya konsantre oluyorsunuz. Aslında sadece Ebru değil; tüm geleneksel sanatlar ilgilenenlere ruhsal bir tedavi sağlıyor.”

İlgi isteyen nazlı bir sanat
 “Ebru sanatı diğer bütün geleneksel el sanatlarıyla kardeş diyebiliriz. Tezhip, Hat, Minyatür gibi. yapması ve öğrenmesi en zor sanatlardan biri. Kişiye göre değişse de eğitimi yaklaşık iki yıl sürüyor. İyi bir Ebru sanatçısı olmak için sürekli antrenman yapmak zorundasınız. Çok fazla nazlı ve ilgi isteyen bir sanat. Yoksa tıpkı bir sporcu gibi kondisyonunuz zayıflar ve kitreniz size küser.”