Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı sebze ve meyvelerin ürün künyelerine yönelik düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren market ve pazaryeri esnafını bilgilendiriyor. Buna göre artık tüketiciler sofraların vazgeçilmezi sebze ve meyvelerin A’dan Z’ye tüm bilgilerine rahatlıkla ulaşabilecekler.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sebze ve meyvelerin ürün künyelerine yönelik tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren market ve pazaryeri esnafını bilgilendiriyor. Zabıta Dairesi Başkanı Semih Bayraktar, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Sebze ve Meyvelerin ürün künyelerine yönelik tebliğ yayımladı. Bu tebliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren Hal Şube Müdürlüğü ekiplerimiz, market ve pazaryeri esnafımıza yeni uygulamayla ilgili yerinde bilgilendirme yapmakta ve denetim faaliyetlerini titizlikle yürütmektedir” diye konuştu.

Süreç Takip Ediliyor
Bayraktar, “Artık sebze ve meyvelerin ürün künyesi ile birlikte satışa sunulması zorunluluk haline geldi. Sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi gören söz konusu tekli, çoklu veya barkotlu etiket formatındaki künyeler; ürünün miktarı, alış fiyatı, nereden geldiği, üretici bilgileri ve üretim tarihini içeren bilgileri tüketiciye sunuyor. Bu sistemle sebze ve meyvelerin üretim yerinden tüketim noktalarına kadarki süreci takibe alınabiliyor. Bu da sofralarımıza ulaşan, mutfaklarımızda bulunan ürünlerin bilgisine ulaşmada tüketiciye güvence sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.

Sebze ve Meyve Sorgulama
Bayraktar açıklamalarını şu şekilde tamamladı; “Sistem üzerinden üretilen ürün künyeleri vasıtasıyla vatandaşlarımızın tükettiği sebze ve meyvelerle ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilmesi amaçlandı. Tüketicilerimiz alacakları ürünleri www.hal.gov.tr adresinden künye numarası veya barkotla sorgulayabiliyor. Konuyla ilgili eksiklikleri olan esnafımızın, halk sağlığı, fiyat istikrarı ve ticaretin kayıt altına alınması açısından önemli olan yeni sisteme göre hareket etmeleri konusunda hatırlatma bulunuyoruz. Bu konudaki denetimlerimiz artarak devam edecek.”