Büyükşehir Belediyesi, BMX Dünya Kupası ve MTB Türkiye Şampiyonası heyecanına, bisiklet şovları ve gösterilerle başladı. Açılışı yapan Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya son dönemde hayata geçirdiği yatırımlarla dünyada bisikletin merkezi olmuştur. Bu sporun Türkiye’de gelişmesi için gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Herkesi dünya kupası yarışları için Avrupa’nın göz bebeği olan vadimize bekliyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 23-24 Cumartesi ve Pazar günü (hafta sonu) gerçekleştirilecek olan BMX Supercross  Dünya Kupası için görkemli bir açılış seremonisi düzenledi. 30 ülkeden bir çok dünya yıldızı sporcular ve bisiklet sporuyla ilgili önemli isimlerin katıldığı programa Başkan Ekrem Yüce’nin yanı sıra  Cumhurbaşkanlığı Proje Yönetim Müdürü Ali Murat Önder, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Ak, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, Erenler Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Ferizli Belediye Başkanı İsmail Gündoğdu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan,  Sakarya Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy ve sporseverler katıldı.

Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde coşkulu seremoni
Seremonide 9 gün boyunca Avrupa’nın en kapsamlı tesisi olan Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde gerçekleştirilecek olan yarışlarla ilgili bilgiler paylaşıldı. BMX heyecanının başladığı programda Sakarya’nın bisiklet sporuyla ilgili son dönemde hayata geçirdiği projeler anlatılırken, şehrin destinasyonlarına dair tanıtımlara yer verildi. Şehirdeki sporseverlerin de büyük ilgi gösterdiği açılışta, bisiklet pilotlarının yaptığı şovlar nefesleri kesti. Bunların yanı sıra, akşama renk katan dansçılar izleyenleri büyüleyen bir gösteri gerçekleştirdi.

“Sakarya’nın eşsiz güzelliklerini görmelisiniz”
Açılış konuşmasını yapan Başkan Ekrem Yüce, organizasyon için Sakarya’yı ziyaret edenlere kentin güzelliklerini de görmeleri için tavsiyede bulunarak, “Yaklaşık 10 gün boyunca sürecek yarışların, Etkinliklerin, gösterilerin ve EXPO’nun şehrimize hayırlı olmasını dilerim. Bu süreç içerisinde tüm bu organizasyonun dışında Sakarya’nın eşsiz güzelliklerini görmenizi mutlaka tavsiye ederim. Deniz, göller, dağlar, yaylalar, verimli ovalar, temiz hava… Hepsi Sakarya’mızda var. Emin olabilirsiniz ki Sakarya, her mevsim olduğu gibi sonbaharda da görmeye değer. İçerisinde bulunduğumuz Ayçiçeği Bisiklet Vadisi ülkemizin en önemli parkuru. Aynı zamanda dünyadaki benzerlerinden çok ileride bir tesis. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki şu an dünyanın en modern ve en fonksiyonel bisiklet parkurunda bulunuyoruz.” dedi.

“EXPO boyunca etkinlikler yapılacak, hediyeler verilecek”
Yarışların yanı sıra 9 gün boyunca yapılacak EXPO ve fuarlarda birbirinden güzel etkinliklerin yapılacağını ve hediyelerin verileceğini ifade ederek, “Bu parkur, yarışların olduğu sürelerde sporcuların parkurudur. Onun dışındaki zamanlarda gençlerimizin, çocuklarımızın, ailelerin ve hemşerilerimizin parkurudur. Gençler hafta sonları ya da okul çıkışlarında buraya geliyor, bisikletleri, kaykayları ve patenleriyle birlikte burada spor yapıyorlar. Hemşerilerimiz parkurun içerisindeki Bisiklet Mola Kıraathanesinde ve Expo alanındaki kafelerde aileleriyle birlikte dinleniyor, vakit geçiriyorlar. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi içerisinde bir expo alanı kurduk. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde iş yapan şirketlerden temsilcilerimiz bu alanda sizleri bekliyor. Sakaryamızın geleneksel ürünlerinin sergilendiği bölümlerde geleneksel el sanatlarımızdan örnekleri ve hem Sakarya kültürünü hem de Türkiye kültürünü görebilirsiniz. Expo boyunca birbirinden güzel etkinlikler, programlar olacak. Expo alanında sürpriz çekilişler yapılıyor ve başta bisiklet olmak üzere misafirlerimize çeşitli hediyeler takdim ediliyor.” diye konuştu.

“Bisiklet kullanımını artırmak için projeler yürütüyoruz”
Bisikletin artık Sakaryalıların hayatının pek çok noktasında yer aldığını ifade eden Başkan Yüce, bu alışkanlığın artırılması için pek çok proje yürüttüklerini belirterek, “Sakarya bisikleti seven bir şehir. Bisiklet bizim hayatımızın pek çok noktasında var. Okula, işe, alış-verişe biz bisikletlerimizle gidiyoruz. Hatta sık sık kullandığımız ‘Biz Sakarya’da her yere bisikletle gideriz!’ şeklinde bir sloganımız da var. Şehrimizin bu bisiklet sever yapısını desteklemek, hemşerilerimizin bisiklet kullanımını kolaylaştırmak ve bisiklet sporunu yaygınlaştırmak için pek çok proje yürütüyoruz. Öncelikle çevre dostu bir yaklaşımla şehrimize hemşerilerimizin karbon salınımını azaltacak alternatif ve sağlıklı bir ulaşım imkânı sunuyoruz. Kilometrelerce uzunlukta bisiklet yolları inşa ediyoruz. Şehrimizin tamamına yayılmış bisiklet yollarıyla entegre edilmiş akıllı bisiklet duraklarımızla hemşerilerimiz şehir içi ulaşım kartlarını kullanarak pratik bir şekilde bisiklet kiralayabilir ve gideceğiniz yerdeki istasyonda bisikletlerini bırakabilir. Sakarya son dönemde hayata geçirdiği yatırımlarla dünyada bisikletin merkezi olma yolunda. Bu sporun Türkiye’de gelişmesi için gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Herkesi dünya kupası yarışları için Avrupa’nın göz bebeği olan vadimize bekliyoruz” dedi.

“Sakarya sizin eviniz, dünyayı misafir ederiz”
Yüce, Sakarya’nın dünyada çok az şehre verilen ‘Bisiklet Şehri’ unvanıyla Türkiye’de bu sporun gelişimine katkı sunduğunu kaydederek, “Şehrimizdeki bisiklet yolları aynı zamanda ulusal ve uluslararası bisiklet yollarıyla entegre edilmiş durumda. Karadeniz’e kıyısı olan şehirler ve ülkelerin bir araya gelerek geliştirdikleri bir projenin ortağıyız. Karadeniz’de Pedal Çevirelim (Let’s Pedal to Blacksea) projesiyle Karadeniz’e kıyısı olan şehirler arasında bisiklet yolları inşa ediyoruz. Aynı zamanda bu yolları bisikletlilerin gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri imkânlarla donatıyoruz. Burada sporcularımıza hizmet verecek girişimcilerimizi eğitiyor, onlara destek sağlıyoruz. Hamdolsun bu emeklerimiz sonuçlarını verdi ve dünyada çok az şehir ve bölgenin sahip olduğu Bisiklet Şehri Unvanını almaya hak kazandık. Bisiklet sporunun ülkemizdeki gelişimine bundan böyle Türkiye’nin tek bisiklet şehri olarak hizmet vermeye devam edeceğiz. Sakarya sizin eviniz; dünyayı misafir ederiz.” ifadelerini kullandı.

“Sakarya’yı bu alanda marka yapan yatırımlar yapıldı”
Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya’nın bisiklet yatırımlarıyla bu alanda dünyada bir marka haline geldiğini ifade ederek, “Binlerce sporcu şehrimize geliyor, muhteşem şehrimizi dünyaya tanıtıyor. Şehrin bir spor şehri olduğunu tüm dünyaya gösteriyorlar. Muhteşem bir tesis yapıldı buraya, bisiklet sporunda şehrimizin vitrine çıkmasını sağlayan, marka haline getiren bir işti bu. Çok önemli bir yatırım bu, harika bir eser. Sakarya’nın bisiklet sporunda öncü şehir olmasını sağlayacak yatırımlar bunlar. Sakarya’yı iki kelimeyle ifade edersek bir tanesi cennet, ikincisi huzur. Dünyanın çok değişik coğrafyalarından insanlarımız burada, 72 millet. Dünyanın bütün değerleri burada temsil ediliyor. Yan yana, omuz omuza insanlar. Dünyanın bütün tatları burada. Sanat, kültür, tarih ve doğa şehri Sakarya. Hepsinin yanında dünya şampiyonlarını yetiştiren bir spor şehri. Kenan Sofuoğlu, Mete Gazoz, Toprak Razgatlıoğlu bunların örnekleri. BMX ve diğer alanlarda bu şehri önemli bir okul haline getirip, ekipler yetiştirmeyi hedefliyor Büyükşehir Belediyemiz. Bu alanda da dünya şampiyonlarını biz yetiştirelim istiyoruz. Herkese teşekkürler.” dedi.