Sakarya’da gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Büyükşehir Belediyesi’nde konuşan son Başbakan ve Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, “Bugün Sakarya’da gördüğümüz ilgi ve güzel manzaralar bizleri mutlu etti. Bizlere göstermiş olduğunuz ilgi için sizlere teşekkür ediyoruz” dedi. Başkan Yüce ise Sakarya’nın yatırımlarını yakından takip eden ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Yıldırım’a şükranlarını iletti.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Sakarya’ya gelen Türkiye’nin son Başbakanı ve TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi’ni de ziyaret etti. Ziyaret esnasında, AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Vali Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan yardımcısı Ali İnci, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı. Programın sonunda ise heyet Şemsiyeli Park içerisinde bulunan Bal54 satış mağazasını gezerek Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’den üretimi ve satışı yapılan ürünler hakkında bilgi aldı.

Alt yapı ve üst yapı
Sakarya’da hayata geçirilen projelerden bahseden Başkan Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne; 31 ayda hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve şehrimizi mamur hale getirmek için gündüz gece demeden çalışıyoruz. Gönül Belediyeciliği şiarıyla ekonomi, sosyal yaşam, altyapı ve üstyapı, kültür ve sanat gibi alanlarda insana dokunan her konuda faaliyet gösteriyoruz. Çalışmalarımıza temelden başladık ve 31 ayda sağlıklı içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon gibi altyapı projeleri için 820 bin metre hat inşa ederek toplamda 665 milyon 200 bin lira yatırım yaptık. Altyapı çalışmalarının ardından üstyapı için gerekli aksiyonu aldık ve 31 ayda 1 Milyon 62 Bin 527 ton asfaltla 800 km’yi aşan yol yaptık. Bunun dışında. Beton yol imalatı, kaldırım, V Kanal, bordür, dolgu ve duvar gibi çalışmalarımızla toplamda 326 milyon 827 bin 678 lira yatırım gerçekleştirdik” dedi.

“Bölgemizde öncü sayılacak tarım projeleri yürütüyoruz”
Başkan Yüce, “Şehrimizin tarım potansiyelini öne çıkarmak, üreticilerimizi organize etmek, gerekli hammadde ve ekipman tedarikini sağlamak ve nihayet pazar ihtiyacını ortadan kaldırmak için ülkemizde ve bölgemizde öncü sayılabilecek pek çok tarım projesini yürütüyoruz.  İçerisinde arı ürünleri üretimi, bisiklet yolları, yürüyüş yolları gibi katmanlar bulunan 60 km uzunluğundaki Sakarya Botanik Cennet Vadisi içerisinde toplam 1 milyon 943 bin 152 tıbbi ve aromatik bitki bulunuyor. Üreticiyi organize edip tüketiciyle buluşturarak dünya genelinde süs bitkileri ve peyzaj ürünleri alanındaki boşluğu dolduruyor ve ihracat yapıyoruz. Yanık’ta kurduğumuz merkezde hem toptan hem de perakende satışlar gerçekleştiriyoruz. Tüketiciye kalite kontrol, aranjman ve pratik uygulama imkanı sunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilk sevkiyatımız Tokat’a yaptık. İçerisinde tarım meslek lisesi, demonstrasyon alanları, tarım müzesi, sanal gerçeklik, çiftçi eğitim merkezi gibi imkanlar bulunacak olan UTÇEM’de tarımsal üretimin geçmişini, bugünü ve geleceğini ele alacak ve sektöre yön verecek projeler yürüteceğiz”

Kenevir, ata tohumu, çilek ve safran üretimi
Tarım konusunda hayata geçirilen projelerle Türkiye’ye ve dünyaya örnek olduklarını da ifade eden Başkan Yüce, “Türkiye’de kenevirin toplam üretim sahası 3 bin dekar civarında. 400 dekarlık saha ile bu üretimin büyük bir bölümünü biz karşılıyoruz. Yasal olarak kenevirden tohum ve lif üretimi mümkün. Bu üretimin yanı sıra Akdeniz Üniversitesiyle yaptığımız işbirliği sayesinde Türkiye’de ilk olarak tedavi amaçlı bitkisel destek ürünleri yapma ve bakanlık onayı konusunda faaliyet gösteriyoruz. Bu kapsamda kültürel mirasımızın yapı taşı olan 10 çeşit ata tohumu ürününün fidelerini toprakla buluşturuyoruz. Üreticilerimize ürün çeşitliliği sunacak, pazar kanalları açacak ve Sakarya'daki tarımsal üretimi zenginleştirecek bir diğer projemiz de sofralık çilek üretimi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak 3 çeşit sofralık çilek üretiyor ve çiftçilerimize örnek oluyoruz. Mezopotamya tarihinin önemli bitkilerinden, yüzlerce yıllık geçmişiyle onlarca kullanım alanına sahip safran bitkisi üretimini şehrimizde yaygınlaştırıyoruz. 10 bin safran soğanıyla tarımsal üretim sistemimize bir zenginlik ve yenilik getireceğiz. Nesli tükenen ve katma değeri oldukça yüksek olan Salep bitkisini üretiyor ve çiftçilerimize bu konuda öncü oluyoruz. Türkiye’de kendi alanında ilk olma özelliği taşıyan proje ile örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini sunacağız. 53 bin m2’lik alan üzerinde kurulacak devasa tesiste yıl boyu üretim sürecek.  Ayrıca ARGE, eğitim, danışmanlık gibi konularda faaliyet göstereceğiz” dedi.

“Türkiye’de pilot şehir olarak ‘hastalıktan ari manda’ çiftliği kuruyoruz”
Başkan Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak Manda Yetiştiricileri Birliğini kurduk. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle Türkiye’de pilot şehir olarak hastalıktan ari manda çiftliği kuruyoruz.  Üretimdeki kalite için çiftçimizin ihtiyaç duyduğu kaliteli gübre sorununu çözmek adına bir solucan gübresi işleme tesisi kurduk ve üretime başladık. Sakarya Botanik Vadisinden elde ettiğimiz tıbbi, aromatik bitkilerden ve kenevirden soğuk sıkım yöntemiyle şifalı ve aromatik yağlar elde ediyoruz. Bu yağları bitki çayları çeşitleriyle şehrimizin farklı noktalarına kurduğumuz Şifa Evlerinden hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz.  Büyük ölçüde hobi uğraşı olarak görülmesine rağmen ülkemiz bal üretiminde dünya ikincisi durumundadır. Arı ürünlerini hobi olmaktan çıkarıp bir endüstri haline dönüştürmek ve bal dışında polen, propolis, arı zehri, arı sütü, ana arı, oğul arı gibi alanlarda üretime geçilmesi adına üreticilerimizle işbirliği halinde ülkemize örnek olacak projeler geliştiriyoruz” 

Ters ev, uçak kafe ve vagon kıraathanesi
Şehrin sosyal hayatına değer katan çalışmalardan da söz eden Başkan Yüce, “Hayatın her alanında insana dair projeler üretmeye, faaliyetler yürütmeye gayret ediyoruz. Özellikle şehrimizi mamur hale getirecek, sosyal ve ekonomik hayata katkı sağlayacak hizmetlere imza atıyoruz. Kadınlarımıza iş hayatında destek olmak, onlara meslek edindirmek için 5 farklı kooperatif kurduk.  Bu kooperatiflerden ikisi binlerce yıllık geleneğe sahip olan Yağcıbedir Halısı üretiyor. Bir kooperatifimiz kurum ve kuruluşlar için iş elbisesi üretiyor. Bir kooperatifimiz atıkları geri dönüştürerek hediyelik eşya üretiyor. Bir kooperatifimiz de kenevir elyafını işliyor, ebru sanatıyla süslüyor ve giyim aksesuarları üretiyor.  Hemşerilerimizin kaliteli ve sağlıklı ürünlere uygun fiyatla ulaşabilmeleri ve şehrimizin geleneksel tatlarının yaygınlaştırılması için tüm ilçelerimizde satış ofisleri kuruyoruz. Süt, yumurta, et, bal, kabak, fındık gibi ürünler üreterek hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz.  Şehrimizin farklı bölgelerindeki park ve bahçeler kuruyoruz. Bakımlarına ve temizliklerine azami gayret gösteriyoruz. Tüm bunların yanında bu alanlarımıza yeni soluklar getirecek projeler de üretiyoruz.  Bu çalışmalarımızdan biri de Uçak Kıraathane ve Restoran projesidir. Bir Airbus satın aldık ve içerisini düzenleyerek bir kıraathane ve restoran kurduk. Hemşerilerimizin buraya yoğun bir ilgisi var. Şehrimize yeni soluklar getirecek projelerden biri de Ters Ev projesi oldu. Burada hemşerilerimiz aileleriyle birlikte fotoğraf çektiriyor kaliteli vakit geçirebiliyor. Şehrimize yeni soluklar getirecek projelerden biri de bir vagon üretim merkezi olan Sakarya’ya yakışacak bir proje olacak. Şehrimizin güzel bir noktasına kuracağımız vagon kafe ve kıraathaneyle birlikte hemşerilerimize alternatif bir sosyal yaşam alanı sunacağız” ifadelerinde bulundu.

SGK Köprülü Kavşağı, Karaman GES ve Hayvan Bakım Merkezi
Üreten şehir Sakarya’nın üretim konusunda hayata geçirdiği enerji faaliyetlerinden bahseden Başkan Yüce, “Şehrimizin en önemli sorunlarından biri olan trafik meselesini çözmek; yakıttan ve zamandan tasarruf etmek için şehrimizin girişinde üç merkez ilçemizi birbirine bağlayacak bir köprülü kavşak projesini hayata geçiriyoruz. 35 milyon lira değerindeki projemizin inşallah bu ay içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Olası bir afette etkin ve zamanında müdahale için Hendek’te bir itfaiye hizmet binası inşa ettik. Bu hizmet binası ile 91 mahalleye hizmet sunuyoruz. Hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak, şehrimizin sembol mekânlarını yenilemek ve alternatif sosyal yaşam alanları kurmak için meydanlarımızı yeniliyoruz. Unkapanı Meydan Düzenleme Projesi ile hemşerilerimize modern bir meydan imkânı sunuyoruz. 32 milyon lira yatırımla 55.000,00 m²’lik alanda, kurulu gücü 5 MW olan 14 bin adet güneş paneli ile yıllık 8 GWh elektrik üreteceğiz. Böylece yıllık 4 bin hanenin elektrik tüketimine eş değer enerjiyi üretmiş olacağız.Sokak hayvanlarımız için bir rehabilitasyon merkezi kuruyoruz. İçerisinde ameliyathane, tecrit odası, karantina odası, laboratuvar, acil müdahale alanı gibi bölümler bulunan merkezde hayvan dostu hemşerilerimiz için kafeterya, sahiplendirme binaları ve rehabilitasyon alanları da bulunacak”

“Sakaryapark Lunapark inşa ediliyor”
“İçerisinde kafeteryanın da bulunduğu bir satış ofisinde ilçelerimizden gelen üreticilerimizin satış yaptığı organik ürünler satış noktası ile hemşerilerimizi yöresel ürünlerle buluşturuyoruz. Şehrimizin deprem sonrası gelişme gösteren bölümünde içerisinde yerel üreticilerin ürettiği organik ürünlerin bulunacağı bir köy pazarı kuruyoruz. Hemşerilerimize alternatif sosyal yaşam alanları sunmaya devam ediyoruz. Sakaryapark içerisinde 10 bin dönümlük bir araziye lunapark kuruyoruz. Projemizin ihalesini çok şükür bugün gerçekleştirdik. 15 Milyon liralık yatırımla bölgenin en büyük su analiz laboratuvarını kurduk. Bu laboratuvar ile tükettiğimiz suyun kalitesini sağlayacak ve çevreye zarar vermeyen bir arıtma imkânı sunacağız.”

Spor Ada Vizyon Projesi ve Kano Parkuru
Yeni projelerle spor şehri Sakarya’nın farklı branşlarda da gözde olacağını dile getiren Başkan Yüce, “Sakarya’yı spor şehri yapmak, şehrimizde sporun her dalını yaygınlaştırmak için onlarca proje yürütüyoruz. Uluslararası Bisiklet Federasyonu tarafından ağır şartlarla verilen ve dünyada sadece 22 şehrin sahip olduğu Bisiklet Şehri Unvanını alarak ülkemizde ilk ve tek şehir olma özelliğine kavuştuk.  Bisiklet Şehri unvanın bir gereği olarak bisiklet yatırımlarımızı ve projelerimizi düzenlemek üzere bir Bisiklet Şube Müdürlüğü kurduk. Bu vizyoner yaklaşım sayesinde yine Türkiye’de bir ilke imza atmayı başardık. Motor ve otomobil sporları konusunda ülkemizin en modern tesisini kuruyoruz. İnşallah Türkiye Offroad yarışlarının 5. Ayağı bu ay içerisinde burada gerçekleştirilecek. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttüğümüz ve devletimiz nezdinde onay bekleyen çalışmalarımız da mevcut. Mollaköy’de uluslararası organizasyonların düzenlenebileceği bir kano ve kürek parkuru kuruyoruz. Projemiz ihale aşamasındadır. Projenin onaylanması ve sürecin hızlanması adına destek bekliyoruz. Sakarya’mıza yakışan ve daha pratik çözümler sunan alternatif bir otoban girişi yapıyoruz. Böylece şehir içinden şehirlerarası güzergâha hızlı bağlantı, OSB’ler arası bağlantı, tehlike anında kullanılabilecek alternatif bir yola sahip olacağız. Proje için gerekli kamulaştırmalar yapıldı. Sürecin hızlanması adına destek bekliyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Sakarya misafirperverliğini en iyi şekilde gösterdi
Sakarya’da olmaktan ve Sakarya’da gördüğü ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek açıklamalarına başlayan Binali Yıldırım, “ Bugün Sakarya’ da gördüğümüz ilgi ve güzel manzaralar bizleri oldukça memnun etti. Öncelikle gösterdikleri ilgiden dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Bugün çok önemli programlara katıldık. Şehrimizin ve ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak minik yavrularımızın yetişeceği anaokulumuzun açılışını gerçekleştirdik. Üniversitemizde gençlerle buluşarak onlarla muhabbet etme imkanımız oldu. AK Parti İl Başkanlığı’nda gerçekleştirdiğimiz buluşmaya Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da telefon ile katılarak bizleri mutlu etti. Sakarya’nın misafirperverliğini bir kez de Sakarya’nın Tarihi Uzun Çarşı esnafından görmüş olduk. Pandemi döneminde belediyelerimiz maalesef ki bazı sıkıntılar yaşadı. İnşallah bugünleri geride bırakarak daha güzel günlere birlikte ulaşacağız. Spora verdiği değer ile anılan Sakarya artık bisiklet denince ilk akla gele şehir oldu. Bu sebeple Bisiklet Şehri ünvanından ötürü hepinizi tebrik ediyorum” dedi.