18-22 Kasım tarihlerinde ilk kez uygulanacak ara tatile ilişkin Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bu kısa arayı birlikte zaman geçirmeye ve sosyal yaşamlarına katkı sunacak etkinliklere ayırmalıyız. Ailece kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Ara tatilin çocuklar ve ailelerin birlikte nitelikli vakitler geçirmelerine vesile olmasını diliyor, iyi tatiller temenni ediyoruz” denildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından 18-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek ilk ara tatile ilişkin açıklama yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın şehirlere yönelik tatil faaliyetlerini yayınladığına yer verilen paylaşımda Sosyal Gelişim Merkezleri’nin de tatil boyunca öğrencilere kapılarını açmaya devam edeceği ifade edildi.

Ara nasıl değerlendirilmeli?
Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Okul döneminde uygulanan ilk deneyimler genelde velilerimizi ve öğrencilerimizi heyecanlandırmaktadır. Unutulmamalıdır ki bu uygulamalar öğrencilerimizin eğitim hayatını daha verimli hale getirebilmek için tasarlanmaktadır. Bu kısa arayı birlikte zaman geçirmeye ve sosyal yaşamlarına katkı sunacak etkinliklere ayırmalıyız. Çocukların yaşlarına uygun sorumluluk kazandırıcı ev içerisinde bazı görevler verebilirler. Bu görevleri çocukları ile birlikte gerçekleştirerek çocukların direncini azaltıp katılımını arttırabilirler. Her güne ait birlikte oynayabilecekleri eğitici ve öğretici bir oyun belirleyebilirler. Bu oyunlar sayesinde hem ailece kaliteli zaman geçirmiş olup hem de çocuklarının bilişsel gelişimine katkı sağlayabilirler” denildi.

Kitap okumaya ‘Ara’ yok
“Çocukların okuduklarını anlama kabiliyetlerini geliştirebilmek için bol bol kitap okumaları gerekmektedir. Bu durum tatil sürecinde ve eğitim sürecinde ara vermeden devam etmelidir. Kitap seçimlerimiz çocukların yaş ve ilgi alanına uygun olduğunda çocuklar sıkılmadan kitap okuma alışkanlığı kazanacaktır. Ebeveynlerimizin kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda çocuklara rol model olması çok büyük bir önem taşımaktadır.”

Çocuklarla geçirilen zamanın eşi yok
“Bu dönem çocuklar için tablet ve telefon ‘’oyunları fırsatı’’ ya da tatilde çocuğu oyalamak için araç olarak görülmemelidir. Bu tatil sürecinde çocukları ile fazla zaman geçirecek olan ebeveynlerimiz de kendilerinin telefon ve sosyal medya kullanımlarını kontrol altına alarak çocuklarına olumlu örnek olmalıdırlar. Çocukları kontrollü kullanmaları için bilgilendirmeye çalıştığımız tablet ve telefon kullanımı, çocuklara ödül olarak sunulmalıdır. Ebeveynlerimiz unutmamalıdır ki çocukları ile geçirdikleri her zaman dilimi eşsiz ve benzersizdir. Hayata katılacak birer insan yetiştirdiklerini es geçmeden değerler üzerine emek sarf ettikleri tutumlar sergilemelerini öneriyoruz.”